Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen Resepti Meri-Tuulia Saaristo, Martinique
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Acras de crevettes

Ainekset

300
g
kuorittuja katkarapuja
1
kpl
sipulia
2
kpl
valkosipulinkynttä
2
kpl
chiliä
timjaminoksia
2
rkl
persiljasilppua
tai
2
rkl
korianterisilppua
2
rkl
ruohosipulisilppua
suolaa
mustapippuria
1
tl
sitruunamehua
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
2
dl
vettä
Paistamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista chileistä kanta ja siemenet. Silppua chilit ja yrtit.
  2. Valuta sulaneet katkaravut hyvin. Jos käytät jättikatkarapuja, leikkaa ne pienemmiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Sekoita joukkoon sipulit, chili ja yrtit. Anna maustua vähintään vartti jääkaapissa.
  3. Lisää seokseen jauhot, leivinjauhe ja puolet vedestä. Sekoita varovasti käännellen ja lisää vettä. Seos saa olla melko paksua.
  4. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteiseksi. Nosta seoksesta kahden teelusikan avulla pieniä nokareita öljyyn. Paista noin 5 minuuttia, kunnes katkarapunokareet ovat kullanruskeita molemmilta puolilta.
  5. Nosta reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle hetkeksi, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Tarjoa kuumina.


 

Suvi Rüster Kuva Sami Repo Resepti Akis Staboulis, ravintolakoulu Perho

Kreikkalainen katkarapukasari on maailmankuulu.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Katkarapukasari

Ainekset

600
g
kuorellisia raakoja katkaravunpyrstöjä
anisviinaa
suolaa
pippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
100
g
fetaa
50
g
juustoraastetta
Rapuliemi
rapujen pyrstöt ja kuoret
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
dl
vettä
Tomaattikastike
600
g
luumutomaatteja tai 600 g terttutomaatteja
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
fenkolia
chiliä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
tomaattipyreetä
rapujen kuorista keitettyä lientä
hienoa merisuolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa
timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata ravut yön yli jääkaapissa. Kuori ne ja poista suoli. Ota kuoret talteen. Mausta ravut anisviinalla, suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin odottamaan.
  2. Valmista rapuliemi. Kuullota oliiviöljyssä katkarapujen kuorintarippeet. Kun kuoret punoittavat, lisää joukkoon valkoviini ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä pari desiä. Siivilöi liemi. 
  3. Kastiketta varten poista tomaateista kannat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna fenkoli ja chili. Kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää tomaattipyree. Kuullota hetki. Lisää tomaattikuutiot mehuineen. Kiehauta ja lisää rapuliemi. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes kastiketta on jäljellä noin 5 dl. 
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat, soseuta kastike. Mausta lopuksi hienonnetuilla yrteillä. Hauduta vielä 10 minuuttia. Tarkista maku.
  5. Nosta maustuneet katkaravunpyrstöt ja hienonnettu valkosipulinkynsi öljyllä voideltuun uunivuokaan. Murenna pinnalle fetaa. Kaada päälle tomaattikastike ja ripottele sen päälle juustoraastetta.
  6. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta vuoka grillivastuksen alle ja paista, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän ja valkoviinin kera.

Vinkki! Käytä kefalotyri-, pecorino- tai manchegojuustoa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Julia Tavast

Mitäs siihen lasimestarin silliin laitetaankaan?

Vaikeustaso
Helppo

Lasimestarin silli

Ainekset

2–3
silliä tai 4–6 sillifilettä
dl
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
dl
sokeria
1–2
porkkanaa
1
iso punasipuli
2
tl
kokonaisia valkopippureita
3
laakerinlehteä
(sinapinsiemeniä)

Työvaiheet

  1. Puhdista sillit. Huuhdo kalat kylmässä vedessä ja liota sen jälkeen muutaman tunnin ajan kylmässä vedessä. Kiehauta etikka, vesi ja sokeri. Anna liemen jäähtyä.
  2. Valuta sillit ja viipaloi parin senttimetrin levyisiksi viipaleiksi selkäruotoineen. Jos käytät valmiita fileitä, viipaloi ne. Kuori ja viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sipuli renkaiksi.
  3. Lado tölkkiin kerroksittain sillipalat, porkkanat, sipuli ja mausteet. Kaada päälle kylmä liemi. Ellei liemi riitä, keitä sitä lisää. Sulje tölkki kannella tai foliolla. Anna maustua viileässä 2–3 päivää ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Ryyppysilli

Ainekset

4-6
kpl (noin 450 g)
kevyesti suolattua sillifileetä
Liemi
2
dl
vettä
1-1¼
dl
väkiviinaetikkaa
dl
sokeria
1
tl
roseepippuria
1
tl
valkopippuria
2
tl
neilikoita
rosmariininoksa

Työvaiheet

  1. Jos silli tuntuu liian suolaiselta, liota fileitä hetki kylmässä vedessä.
  2. Pyyhi silli ja paloittele suoraan purkkeihin.
  3. Kiehauta liemiainekset. Jäähdytä ja kaada sillipalojen päälle.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulisilakat

Ainekset

400
g
silakka- tai muikkufileitä
½–1
tl
suolaa
Täyte
4
valkosipulinkynttä
1
dl
hienonnettua persiljaa
4
rkl
voita
1
rkl
sitruunamehua
Paistamiseen
2–3
rkl
voita
Valkosipulidippi
1
prk (200 g)
kermaviiliä
3
valkosipulinkynttä
1
tl
vastajauhettua mustapippuria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa silakoista selkäevät saksilla pois. Levitä puolet silakkafileistä leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin.
  2. Kuori ja purista valkosipulinkynnet kulhoon. Lisää joukkoon täytteen muut ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Levitä tahnaa tasaisesti silakkafileille. Aseta täytteen päälle loput silakkafileet.
  3. Kuumenna voita paistinpannulla. Paista silakkapihvejä 2–3 minuuttia molemmin puolin. Voit kypsentää pihvit myös 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
  4. Purista kermaviilin joukkoon kuoritut valkosipulinkynnet. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia. Tarjoile dippiä silakkapihvien kanssa.

Vinkki! Silakkapihvit kypsyvät uunissa hajuttomammin kuin pannulla. Tarjoa silakkaherkku reilusti mustapippurilla maustetun valkosipulidipin tai perunamuusin kanssa.

Kommentit (0)