Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo

Perinteiset mummon lihapullat paistetaan voissa ja tarjoillaan puolukkahillon kera.

Annoksia
30
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lihapullat

Ainekset

Lihapullat
1
dl
korppujauhoa
2
dl
kermaviiliä
1
sipuli
1
rkl
voita
500
g
jauhelihaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
valkopippuria
Paistamiseen
voita
Tarjoiluun
puolukkahilloa
perunamuusia

Työvaiheet

Sekoita korppujauhot ja viili kulhossa. Anna turvota hetki. Kuori ja hienonna sipuli.

Ruskista sipulisilppu kevyesti voissa pannulla ja anna jäähtyä ennen murekeseokseen lisäämistä. Lisää muut aineet ja vaivaa murekemassa tasaiseksi.

Pyörittele kostein käsin pyöryköiksi. Paista pyörykät voissa pannulla pienissä erissä kauniin ruskeiksi.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.

Täytetty uunitomaatti on 1970-luvun retroherkku, joka päivittyy tälle vuosituhannelle kuskusin, tillin ja fetajuuston avulla.

Annoksia
2-3
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt uunitomaatit

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
cayennepippurijauhetta
2
dl
keitettyä kuskusia tai riisiä
3
rkl
hienonnettuja kalamata-oliiveja
¾
dl
hienonnettua, tuoretta tilliä
200
g
fetaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
4-6
pihvitomaattia
Pinnalle
noin 3
rkl
hyvää oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se kypsäksi pannulla öljyssä keskilämmöllä. Lisää pannulle mausteet ja paista minuutti. Ota pannu pois liedeltä. Kaada pannulle riisi, oliivit ja tilli. Sekoita hyvin. Kääntele joukkoon murusteltu feta ja hunaja.
  3. Leikkaa tomaateista hattu irti. Koverra tomaatit pienen veitsen ja lusikan avulla tyhjiksi. Laita tomaatit pieneen uunivuokaan. Täytä fetaseoksella. Valuta päälle öljyä.
  4. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat kypsiä.

Kommentit (0)

Resepti Marita Suontausta Kuva Lasse Lecklin
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.

Kun juhlien jälkeen hiukoo, pyttipannu pelastaa. Pilko perunoiden joukkoon juureksia, suolakurkkua sekä omenaa, ja käsillä on herkku, jota himoitset muinakin päivinä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paranneltu pyttipannu

Ainekset

2
punajuurta
2
porkkanaa
2
sipulia
6
perunaa
6
nakkia tai puolet isosta lenkkimakkarasta
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim, oreganoa, kirveliä, persiljaa, ruohosipulia
sipulinvarsia
1
maustekurkku
1
pieni omena
4
kananmunaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Kuutioi raa'at kuoritut punajuuret, porkkanat ja perunat sekä sipulit. Viipaloi nakit tai makkara.
  2. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja paista vihanneksia miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta lämpöä, lisää nakit ja ruskista ainekset kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele sekaan oreganoa, kirveliä tai persiljaa sekä ruohosipulia tai sipulinvarsia.
  3. Kuutioi sekaan maustekurkku ja pieni omena.
  4. Paista toisella pannulla neljä kananmunaa niin, että keltuainen jää ehjäksi. Nosta jokaiselle annokselle paistettu muna.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin tai tuorejuuston loppu, sekoita se pyttipannun kostukkeeksi.

Kokeile pyttipannuun myös makeahkoa bataattia tai vaikkapa kurpitsaa. Silppua joukkoon myös reilusti lehtikaalia. Se paistuu pannulla ihanan rapeaksi.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.

Ota viime vuoden sienet hyötykäyttöön ennen kuin uusi sesonki alkaa. Jauhelihasta ja sienistä saa herkkuruuan arkeen.

Annoksia
10 kepakkoa tai 20 lihapullaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienilihapullat ja -kepakot

Ainekset

1
pkt (400 g)
jauhelihaa
4–5
dl
pakastettuja metsäsieniä
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
oreganoa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
muna
Lisäksi
grillitikkuja

Työvaiheet

  1. Ota sienet sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Valuta tai pyyhi liha kuivaksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista sipuleita 2–3 minuuttia. Lisää sienet ja paista, kunnes sienistä irronnut neste haihtuu.
  3. Sekoita jauhelihan joukkoon murennettu feta, yrtit ja mausteet. Lisää kananmuna ja paistetut sienet. Sekoita massa käsin taikinaksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullia tai soikeita kepakoita. Paina puinen grillitikku kepakoiden läpi.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihapullat ja/tai kepakot uunipellille ja sivele pinta öljyllä. Paista 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)