Resepti Marja Samuli Kuvat Anna Huovinen Ja Jarno Kovamäki
Kääretorttu onnistuu kokemattomaltakin leipurilta.
Kääretorttu onnistuu kokemattomaltakin leipurilta.

Suussasulava kääretorttu on helppo tehdä. Täytettä vaihtamalla se muuttuu myös juhlapöydän herkuksi.

Annoksia
8-10 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Kääretorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermaa
1
dl
maitorahkaa
1-2
rkl
sokeria
½
tl
vaniljasokeria
2-3
dl
valmista kuningatarhilloa tai mansikoista, vadelmista ja mustikoista itse tehtyä, sokeroitua sosetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos siivilän läpi vaahtoon varovasti nostellen.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista keskitasolla 225 asteessa 6–8 minuuttia kullanruskeaksi.
  3. Kumoa kypsä torttulevy toiselle, puhtaalle leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria. Poista pohjapaperi varovasti hivuttaen, kun torttu on hieman jäähtynyt.
  4. Vaahdota vaniljakastike tai kerma. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit. Levitä hillo tai marjasose jäähtyneelle torttulevylle ja sen päälle rahka-kermaseos. Jätä noin 1/4 pohjasta ilman täytettä.
  5. Rullaa tortuksi leivinpaperin avulla. Aloita täytetystä leveästä reunasta. Anna vetäytyä jääkaapissa leivinpaperin sisällä 30–60 minuuttia.

 

Näin onnistut

  • Paras vaahto taikinaan syntyy huoneenlämpöisistä munista. Sen, onko taikina tarpeeksi vaahtoutunut, voi tarkistaa helposti. Pysäytä vatkain ja nosta terät ylös. Pudota teristä taikinaa vaahdon pinnalle. Jos taikinasta jää pintaan kuvioita, vaahto on valmis.
  • Kuivat aineet kannattaa lisätä taikinaan siivilän läpi paakkujen välttämiseksi. Jauhoseosta lisätessä taikinan turhaa sekoittamista tulee välttää, jotta lopputuloksesta tulee kuohkea.
  • Leivinpaperi irtoaa tortun pohjasta helpommin, kun sipaiset kuuman paperin pintaan hiukan kylmää vettä.

Kannattaa kokeilla

  • Suklaakääretorttupohja eli unelmatorttu syntyy lisäämällä taikinaan 2 rkl kaakaojauhetta.
  • Myös pohjataikinaa voi maustaa. Lisää joukkoon esimerkiksi 1 tl kanelia, ½ tl kardemummaa, 1 rkl tuoretta, silputtua minttua tai vaikka 2 rkl valmista Marianne-karkkirouhetta.
  • Ripottele taikinan pintaan uunipellille levittämisen jälkeen 2–3 rkl rouhittua tummaa suklaata, mantelia tai pähkinää.
  • Myös täytettä voi muunnella helposti. Tee seoksia jäätelöstä, kermavaahdosta, maustetusta tuorejuustosta, suklaamoussesta, marjoista, hilloista, hedelmistä, rouhituista makeisista tai suklaasta. Täytteen makua voi korostaa myös tilkalla likööriä tai muuta alkoholia.
  • Valmiin kääretortun voi kuorruttaa ja koristella. Kuorrutukseen sopivat esimerkiksi suklaa, kinuskikastike, marsipaani tai kermavaahto ja koristeluun nonparellit, marjat ja hedelmäpalat tai vaikka syötävät kukat.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Raparperilla täytetyt jälkkäripitsat pitävät huolen, ettei kukaan jää nälkäiseksi.
Raparperilla täytetyt jälkkäripitsat pitävät huolen, ettei kukaan jää nälkäiseksi.

Grillaa pitsapohja rapeaksi ja täytä paistetulla raparperilla ja inkiväärillä sekä turkkilaisella jugurtilla.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-inkivääripitsat

Ainekset

½
pkt (25 g)
hiivaa
2
dl
vettä
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
5
dl
durumvehnäjauhoja
Täyte
500
g
raparperia
pala
tuoretta inkivääriä
2
vaniljatankoa
50
g
voita
1
dl
sokeria
½
tl
kardemummaa
300
g
turkkilaista jugurttia
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon öljy, sokeri, suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopussa kämmeneen tilkka öljyä, niin taikinaa on helpompi käsitellä. Anna kohota puoli tuntia.
  2. Huuhdo ja paloittele raparperit reiluiksi pätkiksi. Halkaise paksuimmat varret pitkittäin.
  3. Kuori ja leikkaa inkivääri lastuiksi. Halkaise vaniljatangot. Sulata voi pannulla ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, vaniljatangot ja inkivääri. Lisää raparperit ja paista 5 minuuttia käännellen, kunnes ne pehmenevät. Anna jäähtyä peittämättä, jolloin enin kosteus haihtuu.
  4. Jaa pitsataikina 8 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja taputtele ohuiksi annospitsoiksi jauhojen avulla.
  5. Kuumenna grilli ja nosta pitsat kuumalle parilalle. Grillaa pohja rapeaksi, mikä vie kuumuudesta riippuen 3–5 minuuttia. Käännä pitsat ympäri ja grillaa myös toiselta puolelta.
  6. Sipaise paistamisen aikana pinnalle nokare sokerilla maustettua turkkilaista jugurttia ja lisää paistettua raparperia. Nosta pitsat lautasille ja viimeistele pannun pohjalle jääneellä raparperin mausteliemellä.

Kommentit (0)

Resepti Sara Bergman Kuva Robert Seger
Helppo jälkiruoka voi olla näin näyttävä. Nopea mansikkajuustokakku koristellaan tuoreilla mansikoilla.
Helppo jälkiruoka voi olla näin näyttävä. Nopea mansikkajuustokakku koristellaan tuoreilla mansikoilla.

Rapeita muruja, kerma-tuorejuustotäyte ja tuoreita mansikoita. Helppo ja herkullinen jälkiruoka on hetkessä valmis! Saat sen vieläkin nopeammin tarjolle, kun valmistat murut etukäteen ja säilytät ne tiiviissä rasiassa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Muru-mansikkajuustokakku

Ainekset

Murut
50
g
voita
50
g
saksanpähkinöitä
½
dl
sokeria
1
dl
sämpyläjauhoa
hyppysellinen
suolaa
Täyte
2
dl
kuohukermaa
1
tl
vaniljasokeria
200
g
tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
½
dl
tomusokeria
1
l
tuoreita mansikoita
Koristeeksi
syötäviä kukkia
mintun tai sitruunamelissan lehtiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin muruseos. Lämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni 175 asteeseen). Rouhi saksanpähkinät veitsellä pienemmiksi. Sulata voi. Yhdistä kaikki ainekset ja levitä pellille leivinpaperille. Paista 20 minuuttia, kunnes murut ruskistuvat.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Vatkaa eri astiassa tuorejuusto ja tomusokeri sekaisin. Murskaa puolet mansikoista haarukalla ja sekoita tuorejuustoon. Sekoita joukkoon kermavaahto.
  3. Annostele täytettä jälkiruokakulhoihin ja siirrä kylmään odottamaan tarjoilua. Koristele annokset juuri ennen tarjoilua muruilla, tuoreilla mansikoilla sekä syötävillä kukilla ja yrteillä.

Vinkki!
Rapeat murut voit valmistaa useita päiviä etukäteen, jos säilytät ne tiiviissä rasiassa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.

Juhlien odotetuin herkkupala on perinteinen lusikkaleipä. Voit leipoa pikkuleivät valmiiksi jo viikkoa ennen H-hetkeä.

Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lusikkaleivät + 3 muunnelmaa

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vaihtelun vuoksi – 3 uutta makua!

Pienet ruusulusikkaleivät

Muotoile lusikkaleivät pienten teelusikoiden avulla. Paista varovasti 175-asteisessa uunissa. Jos pikkuleivät ovat kovin pieniä, paistoaikaa kannattaa tarkkailla viidestä minuutista alkaen. Levitä lusikkaleipien väliin ruusunterälehtihilloa. Sokeroi.

Omenalusikkaleivät

Mausta lusikkaleipien taikina teelusikallisella vaniljasokeria ja kanelia. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin omenamarmeladia. Kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa. Lisää tarjoiluvadille koristeeksi omenankukka tai pari.

Sitruunaiset lusikkaleivät

Mausta taikina teelusikallisella sitruunankuoriraastetta. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin lemon curdia. Lisää hienoksi hakattua sitruunankuorta myös päälle tulevaan sokeriseokseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kun paistat piirakan uunin alaosassa, pohja kypsyy ja raparperit säilyttävät värinsä ja mehevyytensä.
Kun paistat piirakan uunin alaosassa, pohja kypsyy ja raparperit säilyttävät värinsä ja mehevyytensä.

Tässä on se raparperipiirakan ohje, jota olet etsinyt. Leipomiseen kuluu vartti ja herkutteluun vähän vähemmän. Kirpeä raparperi saa seurakseen mascarponejuustoa.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
15 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mascarponepiirakka

Ainekset

100
g
voita
¾
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
grahamjauhoja
¾
tl
leivinjauhetta
Täyte
400
g
raparperia
1
rs (250 g)
mascarponejuustoa
1
muna
2
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
1–2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Kuvan piirakka on tehty 18 x 25 cm:n vuokaan. Voit myös käyttää pyöreää irtopohja- tai piirasvuokaa (Ø 26 cm).
  3. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille.
  4. Puhdista raparperit ja kuori ne tarvittaessa. Leikkaa varret ohuemmiksi tangoiksi ja sitten viiden sentin pätkiksi.
  5. Vatkaa mascarpone, muna, sokeri ja vaniljasokeri vispilällä sekaisin. Levitä seos vuokaan. Asettele raparperit korinpohjakuvion tapaan. Ripottele päälle sokeria.
  6. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)