Sitrussalaatti on raikas alkuruoka tai välipala.

reilu 1 l erilaisia salaatteja revittynä (esim. vuonankaalia, rucolaa, punasalaattia, jääsalaattia)
2 appelsiinia
2 veriappelsiinia tai -greippiä
6 aurinkokuivattua tomaattia
½ dl pähkinä-siemensekoitusta

Kastike
1 appelsiini
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
2 rkl öljyä
ripaus suolaa ja pippuria
1 rkl silputtua oreganoa tai basilikaa

---

1. Valmista ensin kastike. Purista appelsiinista mehu ja kaada kannelliseen purkkiin. Mittaa muut aineet sekaan. Ravista sekaisin. 

2. Levitä salaatit lautasille. Kuori appelsiinit hyvin ja leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Suikaloi tomaatit ja levitä salaatille appelsiinilohkojen kanssa. Ripottele pinnalle kevyesti pannulla paahdetut pähkinät ja siemenet.

3. Valuta salaattiannoksille hiukan kastiketta ja tarjoa loppukastike erikseen.

Jälkiruokavinkki! Leikkaa 4-6 appelsiinia kalvottomiksi lohkoiksi. Kiehauta ½ dl sokeria ja 1 dl vettä vaniljatangonpuolikkaan kanssa. Mausta limettimehulla ja kaada appelsiinilohkojen päälle. Anna maustua hetki ja tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa. 

Tuoreet marjat kruunaavat kotiviilin.

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Valmis viili toimii pohjana

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viiliä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Kotiviilin tarkan reseptin löydät KK:n reseptihausta.

Ota talteen myös parhaat hillo- ja myslireseptit:

Kesäkurpitsahillo

Uunissa keitetty punaherukkahillo

Uuniomenasose

Lakka-sitruunahyytelö

Mysli kuivatuista marjoista

 

 

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa