Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea arkiruoka.

Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka vain paranee, kun keität itse kalaliemen ja annat ruuan muhia yön yli jääkaapissa.

Näin teet kalaliemen

Laita kalanruodot kattilaan (tarkista, että kidukset on poistettu). Laske ruotojen päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät.

Kuori ja lohko sipuli ja lisää se kattilaan. Keitä ja kuori pintaan nouseva vaahto pois esimerkiksi reikäkauhalla. Lisää sen jälkeen muutama kokonainen valkopippuri, tillin varsia ja ripaus suolaa.

Keitä hiljaa poreillen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi talteen.

Kalakeitto on helppo arkiruoka

Tarvitset kalakeittoon (kuudelle):

500 g kalafileetä kuutioina

600 g perunaa

2 kpl keltasipulia

2 rkl voita tai 2 rkl margariinia

1 l kalalientä

6 kpl maustepippuria

2 dl kermaa tai 2 dl maitoa

tillisilppua

Tee keitto näin:

Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.

Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.

Lisää kalaliemi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen myös maustepippurit ja tarvittaessa suolaa.

Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kalakuutiot kypsiksi. Kala kypsyy nopeasti, 1-2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, murenee se herkästi hiutaleiksi.

Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.

Vinkkejä

Keiton perusohje on: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa/kalaa) ja 1 litra nestettä (esim. eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).

Pilko kasvikset kypsymisjärjestyksen mukaan (kovat ja hitaasti kypsyvät kasvikset pienimmiksi). Tällöin voit lisätä ne keittoon yhtä aikaa kasvisten rakenteen kärsimättä.

Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään viimeisenä. Tämä jälkeen keittoa ei tarvitse enää kiehauttaa vaan kala kypsyy hautuen kuumassa liemessä.

Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä eri kalalajeja saatavuuden mukaan (kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa).
  • Uutta ideaa keittoon saat korvaamalla osan kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.
  • Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua. Korvaa 1-2 dl kalaliemestä valkoviinillä.
  • Tomaattimehu tai -murska sopivat hyvin kalakeiton liemeen. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös 2-3 rkl tomaattipyreetä.
  • Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.
  • Lisää makua kasviksilla ja korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.
  • Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää purjo loppuvaiheessa, jolloin sen vihreä väri pysyy kauniina.
  • Aasialainen kalakeitto syntyy, kun 1/3 kalaliemestä korvataan kookosmaidolla. Mausta keitto limetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.
  • Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.
Tuoreet marjat kruunaavat kotiviilin.

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Valmis viili toimii pohjana

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viiliä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Kotiviilin tarkan reseptin löydät KK:n reseptihausta.

Ota talteen myös parhaat hillo- ja myslireseptit:

Kesäkurpitsahillo

Uunissa keitetty punaherukkahillo

Uuniomenasose

Lakka-sitruunahyytelö

Mysli kuivatuista marjoista

 

 

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa