Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Hapanjuuri antaa leivälle herkullisen maun ja rakenteen. Näin onnistut leipäjuuren teossa kotona.

1. Näin syntyy helppo hapanjuuri 

Aloita tästä: sekoita ainekset.
Aloita tästä: sekoita ainekset.

Mittaa litran lasipurkkiin 2 dl erikoisvehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä. Murustele vielä mukaan puolikas pieni hapankorppu.

Sulje kansi ja ravista. Avaa kansi ja jätä se lepäämään purkin päälle. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä 12 tuntia.

Vuorokautta myöhemmin juuri näyttää tältä.
Vuorokautta myöhemmin juuri näyttää tältä.

Sulje kansi, ravista purkkia ja avaa kansi lepäämään purkin päälle. Anna seistä toiset 12 tuntia. Tämän jälkeen juuri näyttää tältä (kuva yllä).

Lisää 1 ½ dl jauhoja ja 1 dl vettä. Ravista ja anna seistä huoneenlämmössä vielä 12 tuntia. Nyt juuren pitäisi kuplia voimakkaasti ja tuoksua raikkaan happamalta (kuva alla).

Kolmantena päivänä juuren pitäisi jo kuplia voimakkaasti.
Kolmantena päivänä juuren pitäisi jo kuplia voimakkaasti.

Jos juuri ei kupli, lisää ½ dl jauhoja, ½ dl vettä ja pala hapankorppua. Ravista, avaa kansi ja anna seistä huoneenlämmössä, kunnes seos kuplii. Säilytä valmis juuri jääkaapissa.

2. Ruoki ja säilö jääkaapissa 

Pidä juuri voimissaan ruokkimalla sitä. Lisää kerran viikossa ½ dl vettä ja ½ dl vehnäjauhoja. Anna käymisen käynnistyä huoneenlämmössä avatun kannen alla 12 tuntia ja siirrä juuri sitten takaisin jääkaappiin kansi suljettuna. Jos et leivo joka viikko, voit kaataa juurta pois ennen ruokkimista. Näin määrä pysyy maltillisena.

3. Tarkkaile tuoksua 

Kun valmis juuri on jääkaapissa, sen liemi kohoaa pintaan. Tarkkaile, että tuoksu pysyy raikkaan happamana. Herätä jääkaappikylmä juuri ennen leipomista lisäämällä ½ dl vettä ja ½ dl jauhoja ja odottamalla, kunnes juuri kuplii. Aina kun olet ottanut juurta käyttöön, lisää 1 dl jauhoja, 1 dl kylmää vettä ja halutessasi hieman hapankorppua. Anna seistä huoneenlämmössä 12 t.

Tee mehevä juurileipä tällä ohjeella.

Salaatin ei ole tarkoitus uida kastikkeessa. Pieni tilkka riittää.

Kastike kannattaa valita salaattilajikkeen mukaan: miedoille raikas ja kevyempi, voimakkaille tuhdimpi seuralainen.

Perussalaattikastike on ranskalainen öljy-viinietikkakastike eli vinegrette. Se maustetaan pippureilla, yrteillä, sinapilla, sinihomejuustolla, sitruunalla tai anjoviksella. Öljy, viinietikka ja balsamico voivat olla maustettuja tai maustamattomia. Kastikkeeseen laitetaan yleensä yksi osa viinietikkaa ja kolme osaa oliiviöljyä. Vinegretti sopii kasvissalaateille ja raasteille, mutta myös liha- ja kalasalaateille.

Valkoinen balsamico, balsamicosiirappi tai sitruunamehu riittävät maun antajaksi vihersalaatille.

Mausteöljyjä on helppo tehdä itse. Sekoita desilitraan rypsiöljyä nippu hienonnettua yrttiä, kuten persiljaa tai timjamia. Lisää vähän sitruunamehua, puoli teelusikallista sokeria tai hunajaa ja ripaus suolaa. Sekoitus sopii sekä salaateille että dipiksi leivälle.

Sokeri ja suola viimeistelevät lähes kaikki salaattikastikkeet. Sokeri pyöristää makua, suola syventää sitä.

Majoneesi-, jugurtti- ja kermaviilipohjaiset kastikkeet sopivat pastasalaateille, joissa on kasviksia tai lihaa. Erityisen hyvin jugurttipohjaiset kastikkeet täydentävät itämaisia salaatteja. Lisää makua voi tuoda yrteillä, piparjuurella tai tilkalla sitruunamehua.

Maitopohjaiset kastikkeet raikastavat myös kalasalaatteja, joissa on mukana vihersalaattia.

Sokeri ja suola viimeistelevät lähes kaikki salaattikastikkeet. Sokeri pyöristää makua, suola syventää sitä.