2 leipää

200 g kuivattuja aprikooseja
1 dl pähkinärouhetta
½ l vettä
40 g hiivaa
4 tl suolaa
2–3 rkl siirappia
noin 12 dl hiivaleipäjauhoja
¾ dl saksanpähkinäöljyä

---


1. Pilko aprikoosit pieniksi paloiksi. Laita aprikoosit ja pähkinärouhe kuumaan nesteeseen. Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä. Liuota hiiva, suola ja siirappi sekaan.

2. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, voit lisätä hieman jauhoja leipomisvaiheessa. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele kummastakin osasta leipä tai muotoile voideltuun vuokaan sopivat pötkylät. Kohota uunipellillä leivinpaperin päällä liinan alla 20–30 minuuttia.

4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 25–30 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Teksti Kiia Renko, kuva Nico Backström

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.