noin 12 palaa

375 g huoneenlämpöistä voita
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
6 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta

Ruskeaan kakkuun:
3 rkl kaakaojauhetta (tummaa tai O’boyta)

Valkoiseen kakkuun:
1 tl piparkakkumaustetta
appelsiinimehua kostutukseen

Täyte
1 prk (350 g) sokeroitua kastanja- tai luumusosetta
2 rkl konjakkia tai espressoa

Kuorrutus
1 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata
2 tl huoneenlämpöistä voita

---


1. Lämmitä kiertoilmauuni 200 asteeseen. Voitele kaksi irtopohjaista, neliönmallista kakkuvuokaa tai päällystä kaksi peltiä leivinpaperilla.

2. Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan  vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon. Ota taikinasta puolet eri kulhoon. Lisää toiseen taikinaan kaakaojauhe ja toiseen piparimauste.

3. Kaada ruskea taikina toiseen vuokaan tai pellille ja valkoinen toiselle. Paista uunin alatasolla noin 20 minuuttia tai kunnes levyt ovat kypsiä. Anna jäähtyä. Leikkaa kakkulevyt samankokoisiksi, suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Kostuta halutessasi kevyesti appelsiinimehulla.

4. Valmista täyte. Notkista kastanjasose konjakilla.

5. Kokoa kakku. Levitä ruskealle ja valkoiselle pohjalle kastanjasosetta. Nosta pohjat kerroksittain ja paina tiiviisti päällekkäin. Peitä kakku foliolla ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

6. Tee kuorrutus. Mittaa kerma kattilaan ja paloittele joukkoon suklaa. Lämmitä varovasti, kunnes suklaa sulaa. Lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia tai kunnes kuorrutus on hieman jähmeämpää. Levitä kuorrutus tasaisesti kakun päälle ja reunoille.

Vinkki! Säästä ylijääneet kakkulevypalat ja tee niistä vaikkapa pappilan hätävaraa tai tarjoile jäätelön ja pakastemarjojen kanssa.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.