
Gluteenittomasta pataleivästä tulee niin mehevä ja kuohkea, että sitä on vaikea erottaa tavallisesta. Helppo taikina tehdään illalla ja leipä vain paistetaan aamulla.
Jos jokin leipäresepti kannattaa opetella, niin pataleivän – myös gluteenittomana. Ja etenkin silloin.
Gluteeniton leipä on usein kuivaa ja murenevaa, mutta toisin on pataleivän laita: se on mehevää ja kuohkeaa, eikä makua erota tavallisesta.
Vehnätärkkelys auttaa onnistumaan
Mahtava rakenne syntyy, kun taikina on pehmeää, kohoaa yön yli ja paistetaan padassa kannen alla. Taikinasta irtoava höyry mehevöittää leivän. Vaikka muuten fanittaisit luontaisesti gluteenittomia jauhoja, pataleipään kannattaa valita vehnätärkkelystä sisältävä seos.
Herkkuleipä syntyy esimerkiksi Semperin maalaisleipäjauhoista.
Huippuhelppo gluteeniton pataleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Liuota hiiva veteen. Sekoita suola ja siemenet joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita huolella tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita valurautainen uunipata (mieluiten vet. 3 l) kansineen uuniin puoleksi tunniksi.
- Ripottele jauhoja työpöydälle. Kaavi taikina yhtenä palana pöydälle ja jauhota pinta. Muotoile limpuksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan mitä vähemmän työstät sitä, sitä ilmavamman leivän saat. Ota pata uunista ja nosta leipä pataan ja kansi päälle.
- Paista leipää 25 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja saanut väriä.
- Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään.
Kannattaa myös huomoida sellainen seikka että kaikille ei sovi vehnätärkkelystä sisältävät jauhot jos olet vierailulle tulevalle henkilölle leipomassa. Itse esimerkiksi olen ihokeliaakikko ja minulle ei tästä syystä vehnätärkkelys sovi vaan pitää juurikin olla luontaisesti gluteenittomia jauhoja leivonnassa.
Ja toisille ei sovi edes gluteeniton kaura, joten tarkkana saa kyllä aina olla näiden gluteenittomien valmisjauhoseosten kanssa, samoin kuin muidenkin valmistuotteiden kanssa, että mitä sisältävät.
Voi jättää syömättäkin
Leivon vain luontaisesti gluteenittomista jauhoista keliakiaa sairastaville vierailleni. Heille ei sovi puhdas kaurakaan, vehnätärkkelyksestä puhumattakaan!
Yllätyin, että herkullisessa ohjeessa mainittuun Semperin maalaisleipäjauhoihin on lisätty sokeria. Toinen yllätys oli, ettei lisätyn sokerin määrää kerrota aineosaluettelossa. Syödyn sokerin tarkkailija haluaisin tuon tiedon näkyviin.
Miksi ihmeessä joka paikkaan tungetaan kauraa? Se ei sovi monellekaan keliaakikolle. Enkä kyllä menisi syömään gluteenitonta vehnääkään.