
Tee lanttulaatikko (tai ainakin lanttusose!) hyvissä ajoin pakkaseen ja paista kypsäksi jouluaattona. Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.
Lanttulaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.
- Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.
- Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele lusikalla koristesyvennyksiä pintaan ja lisää muutama voinokare.
- Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1½–2 tuntia.
Vinkki! Voit pakastaa laatikon raakana ja paistaa kypsäksi ennen tarjoilua. Myös pelkän lanttusoseen voi pakastaa.
Lanttulaatikko myös imeltämällä.
Tämä on yksinkertainen perusohje. Lisäksi saostavia raaka-aineita voi käyttää lisäksi.
Voi maustaa, mutta hyvä maku saadaan yksinkertaisesti imeltämisestä, lantusta ja suolasta.
Näistä lähtee imelletty lanttulaatikko:
3 kg lanttuja
4-6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
Niukasti vettä kypsentämiseen, soseuttamiseen ja imeltämiseen
50-150 g voita
Nestettä varoen niin että sose pysyy sakeana. Usein pieni määrä kermaa riittää.
2-3 teelusikallista suolaa.
Näin lähtee imelletty lanttulaatikko:
Kuori lantut ja paloittele reiluiksi lohkoiksi.
Keitä lohkotut lantut kattilassa vähässä suolattomassa vedessä kypsisksi. Ota keittovesi talteen.
Soseuta lantut kuumina kattilassa. Lisää hiukan kuumaa keittovettä - usein pieni tilkka riittää.
Jäähdytä sose 74-76 asteiseksi.
Lisää 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot.
Laita kansi sosekattilaan ja sosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään 3-4 tunniksi.
Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja samalla voi maistamalla varmistaa imeltymisen alkamisen ja seurata imeltymistä. 3 tunnin kohdalla voi maistaa - riittäisikö makeus.
Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ohuina siivuina sulamaan tai voisula. Lisätään suola. Nesteeksi riittää usein kerma, mtta maitoakin voi lisätä. Jos valmistusaineiksi lisätään sakeuttavia raaka-aineita, niin silloin voidaan nesteen määrää lisätä. Soseen tulee olla tässä vaiheessa sakean puuron kaltaista.
Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita. Pinnalle voi sirotella korppujauhoja.
Aluksi paistetaan 200-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
Paistetaan 2-4 tuntia.