Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Katkarapusalaattiin sopivat myös viinirypäleet.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapusalaatti

Ainekset

300
g
kuorittuja katkarapuja
sitruunan mehua
5
kpl
kananmunaa
200
g
pakastepapuja
1
ras
kirsikkatomaatteja
ananasta
100
g
sinihomejuustoa
2
kpl
rapeaa salaattia
mustapippuria
Kastike
1
prk
kermaviiliä
1
tl
sokeria
2
tl
sinappia
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
rkl
tilliä

Työvaiheet

Laita katkaravut maustumaan sitruunamehuun kulhoon. Keitä munat koviksi. Laita jäähtymään kylmään veteen, jotta kuoret irtoavat hyvin. Kiehauta pavut nopeasti ja huuhtele kylmässä vedessä.

Halkaise kirsikkatomaatit. Kuori ja paloittele ananas. Leikkaa juusto viipaleiksi. Kokoa salaatti. Laita vadille tai laakeaan kulhoon revittyä salaattia. Kuori ja halkaise munat. Valuta pavut ja katkaravut. Jos käytät rypäleitä, halkaise ne.

Lisää katkaravut keoksi päälle. Ripottele niiden päälle hieman mustapippuria. Sekoita kastikeaineet ja tarjoa kastike erillisestä kulhosta.

Vinkki! Myös sitruunamehu sopii kastikkeeksi.

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Keitä itse kalaliemi ja saat vieläkin parempaa kalakeittoa!
Keitä itse kalaliemi ja saat vieläkin parempaa kalakeittoa!

Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka vain paranee, kun keität itse kalaliemen ja annat ruuan muhia yön yli jääkaapissa.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen kalakeitto

Ainekset

500
g
kalafileetä kuutioina
600
g
perunaa
2
kpl
keltasipulia
2
rkl
voita tai 2 rkl margariinia
1
l
kalalientä
6
kpl
maustepippuria
2
dl
kermaa tai 2 dl maitoa
tillisilppua

Työvaiheet

Kalaliemi 

  1. Laita kalanruodot kattilaan (tarkista, että kidukset on poistettu). Laske ruotojen päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät.
  2. Kuori ja lohko sipuli ja lisää se kattilaan. Keitä ja kuori pintaan nouseva vaahto pois esimerkiksi reikäkauhalla. Lisää sen jälkeen muutama kokonainen valkopippuri, tillin varsia ja ripaus suolaa.
  3. Keitä hiljaa poreillen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi talteen.

Keitto

  1. Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.
  2. Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.
  3. Lisää kalaliemi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen myös maustepippurit ja tarvittaessa suolaa.
  4. Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.
  5. Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kalakuutiot kypsiksi. Kala kypsyy nopeasti, 1-2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, murenee se herkästi hiutaleiksi.
  6. Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.

Vinkkejä

  • Keiton perusohje on: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa/kalaa) ja 1 litra nestettä (esim. eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).
  • Pilko kasvikset kypsymisjärjestyksen mukaan (kovat ja hitaasti kypsyvät kasvikset pienimmiksi). Tällöin voit lisätä ne keittoon yhtä aikaa kasvisten rakenteen kärsimättä.
  • Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään viimeisenä. Tämä jälkeen keittoa ei tarvitse enää kiehauttaa vaan kala kypsyy hautuen kuumassa liemessä.
  • Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä eri kalalajeja saatavuuden mukaan (kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa).
  • Uutta ideaa keittoon saat korvaamalla osan kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.
  • Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua. Korvaa 1-2 dl kalaliemestä valkoviinillä.
  • Tomaattimehu tai -murska sopivat hyvin kalakeiton liemeen. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös 2-3 rkl tomaattipyreetä.
  • Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.
  • Lisää makua kasviksilla ja korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.
  • Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää purjo loppuvaiheessa, jolloin sen vihreä väri pysyy kauniina.
  • Aasialainen kalakeitto syntyy, kun 1/3 kalaliemestä korvataan kookosmaidolla. Mausta keitto limetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.
  • Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Puolukkamarinoidusta graavisiiasta saa kaunista tarjottavaa joulupöytään!
Puolukkamarinoidusta graavisiiasta saa kaunista tarjottavaa joulupöytään!

Tarjoa puolukkamarinoitu graavisiika suoraan purkista tai siirrä tarjoiluvatiin.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkamarinoitu graavisiika

Ainekset

500
g
siikafileetä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
2
tl
roseepippuria
2
dl
puolukoita
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
rypsiöljyä
3-4
rosmariinin oksaa

Työvaiheet

  1. Nosta siikafileet lautaselle tai vadille. Ripottele pinnoille suola, sokeri ja kevyesti rouhitut roseepippurit.
  2. Peitä kalat kelmulla. Laita päälle painoksi esimerkiksi leikkuulauta.
  3. Anna maustua jääkaapissa noin vuorokausi.
  4. Pyyhi pippurit siikafileiden päältä. Leikkaa kala fileointiveitsellä ohuiksi siivuiksi.
  5. Lado graavisiikaviipaleita, puolukoita ja rosmariininoksia purkkiin. Kaada päälle öljy. Ravista kevyesti.
  6. Anna maustua pari tuntia tai seuraavaan päivään.
  7. Tarjoa suoraan purkista tai siirrä tarjoiluvatiin.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Mallaslimpusta otetaan piparkakkumuotilla kuvioita, joista syntyy herkkupaloja vaikkapa glögin seuraksi.
Mallaslimpusta otetaan piparkakkumuotilla kuvioita, joista syntyy herkkupaloja vaikkapa glögin seuraksi.

Mallasleipäset saavat päälleen lohta.

Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohileipäset

Ainekset

Tillipesto
1
dl (noin 50 g)
kuorittuja manteleita
2
ruukkua tilliä
2
dl
parmesaaniraastetta
2
valkosipulinkynttä
1
tl
sinappia
½-1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
1-2
rkl
sitruunamehua
6
rkl
rypsiöljyä
Lisäksi
mallasleipää
voita voiteluun
1
prk (120 g)
smetanaa
150
g
kylmäsavulohta
tilliä

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon kaikki muut tillipeston ainekset paitsi öljy. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Lisää öljy lopuksi vähän kerrallaan.
  2. Leikkaa mallaslimpusta ohuita viipaleita. Ota piparkakkumuotilla tähtiä tai muita kuvioita leivästä. Voitele leivät kevyesti voilla.
  3. Laita leipäselle teelusikallinen tillipestoa ja smetanaa. Leikkaa lohesta pieniä viipaleita ja kietaise ne leivän päälle. Koristele tillitupsulla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Siikatartar maistuu saaristolaisleivän päällä.
Siikatartar maistuu saaristolaisleivän päällä.

Pieneksi silputusta siiasta saa ihanan suolaisen tartarin.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikatartar

Ainekset

400
g
kokonaista savusiikaa
1
kovaksikeitetty muna
1
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
tillisilppua
3
rkl
puna- tai kevätsipulisilppua
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
majoneesia
2
rkl
kurpitsapikkelssiä tai kurkkusalaattia purkista
2-3
tl
dijon-sinappia
ripaus
sitruunapippuria
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Poista siiasta nahka, irrota liha ja poista ruodot. Hienonna siika pieniksi paloiksi käsin. Kuori ja silppua muna. Silppua kaprikset.
  2. Sekoita kaikki aineet keskenään. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.

Vinkki! Jos käytät sinappista kurkkusalaattia, voit jättää halutessasi dijon-sinapin pois tai lisätä sitä vain teelusikallisen.

Kommentit (0)