Resepti Christina Aaltio Kuva Jarno Kovamäki

Tuore korianteri ja currytahna antavat makua itämaiseen risottoon, joka syntyy nopeasti vaikka vieraillekin.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Lennä Aasiaan omassa keittiössä: hauduta helppoa katkarapurisottoa

Ainekset

300
g
katkarapuja
2
rkl
voita
tai
2
rkl
margariinia
3
tl
keltaista currytahnaa
6
dl
vettä
4
dl
risottoriisiä
1
tl
suolaa
3
kpl
tomaatteja
kookoshiutaleita
sitruunamehua
korianteria

Työvaiheet

  1. Ota katkaravut sulamaan.
  2. Kuumenna öljy ja currytahna kattilassa. Lisää riisit kuullottumaan. Kaada vesi ja lisää suola. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt.
  3. Pese ja kuutioi tomaatit. Lisää valutettujen katkarapujen kanssa riisiin. Viimeistele sitruunamehulla ja silputulla korianterilla.

Vinkki!

Katkaravut ja maustetahnat ovat nopeita käyttää. Jos kaapista löytyy kookoshiutaleita, voit sujauttaa pussin lopun risottoon. Aina ei tarvitse avata kookosmaitopurkkia.

Kokeile myös näitä:

Punajuuri-aurajuustorisotto

Risotto herkkusienten ja salsiccian kanssa

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.

Grillattu lohi saa pintaansa rapeaa hapankorppua. Kala on täydellisintä, kun se on vielä hieman punertavaa.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankorppulohi

Ainekset

2
(à 600 g)
kirjolohifileetä
2
luomusitruunaa
2
rkl
dijoninsinappia
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
3–6
hapankorppua
1
dl
tuoretta tilliä pätkittynä
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (leveä rulla, esim. Pirkka) ja leivinpaperia

Työvaiheet

  1. Levitä pöydälle iso pala foliota ja päälle leivinpaperipala. Laita tarvittaessa kaksi foliopalaa rinnakkain. Nosta fileet leivinpaperiarkille vieri viereen. Nosta folion reunat leivinpaperiarkin päälle, jolloin saat reunallisen grillialustan.
  2. Nypi lohesta mahdolliset ruodot. Pese, puolita ja siivuta sitruunat.
  3. Leikkaa lohifileeseen viiltoja parin sentin välein, kuin suomujen suuntaisesti. Työnnä sitruunaviipaleet viiltoihin. Sivele pinnalle kevyesti dijoninsinappia. Ripottele päälle suola ja mustapippuri.
  4. Murskaa hapankorput ja ripottele ne lopuksi kalan pinnalle.
  5. Nosta kala alustoineen grilliparilalle. Grillaa keskilämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää tai paksuimmasta kohdastaan hieman punertavaa. Kypsymisaika riippuu fileen paksuudesta ja grillin kuumuudesta. Kuvun alla kala kypsyy nopeammin ja tasaisemmin.
  6. Nosta kala alustoineen isolle leikkuulaudalle ja pöytään. Viimeistele tillillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.

Lepytä silli kermaisella sitruunakastikkeella ja kokoa salaatti kukkakaalista, retiiseistä ja punasipulista.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silli-kukkakaalisalaatti

Ainekset

1
pkt (150 g)
kevytsuolattuja sillifileitä (ruodottomia)
1
pieni (400 g)
kukkakaali
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
(puna)sipulia varsineen
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
hunajaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa sillifileet talouspaperiin. Paloittele pieniksi kuutioiksi.
  2. Huuhdo kasvikset. Viipaloi kukkakaali ja leikkaa viipaleet veitsellä muruiksi. Puolita ja viipaloi retiisit. Hienonna sipulit varsineen.
  3. Sekoita ranskankerma, sinappi, sitruunamehu, hunaja ja mustapippuri kulhossa. Lisää sillit ja hienonnetut kasvikset. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia, niin maut tasoittuvat mutta kukkakaali on vielä rapeaa.

Vinkki!  Jos pidät mehevästä salaatista, voit tehdä sen päivää aiemmin jääkaappiin. Sillin suolaisuus imee kasviksista nestettä, jolloin kukkakaalit pehmenevät ja kastike löystyy.

Kommentit (0)

Resepti Sara Bergman Kuva Robert Seger
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.

Näiden leipien teossa on kolme vaihetta, mutta aikaa ei silti mene kuin puoli tuntia. Punajuuren, lohitahnan ja mansikan yhdistelmä hurmaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohileivät ja alkusalaatti

Ainekset

4
siivua
saaristolaisleipää
erilaisia salaatteja (baby-pinaattia, rucolaa, nuoria vuohenputken lehtiä, suolaheinää)
½
kurkku
1
punajuuri
oliiviöljyä ja mustapippuria
Laxröra eli lohitahna
350
g
ruodotonta savulohta
1
iso
sipuli
½
dl
hienonnettua tilliä
1
iso
kirpeä omena (esim. Granny Smith)
1
limetin mehu ja raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä
Mansikkavinegretti
1
dl
mansikkasosetta
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
sokeria tai hunajaa
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipä, revi salaatit, pilko kurkku ja leikkaa kuorittu punajuuri aivan ohuiksi siivuiksi. Aseta punajuurikiekot lautasille ja laita päälle vähän salaattia, hieman oliiviöljyä ja mustapippuria.
  2. Murenna lohi. Hienonna sipuli ja tilli. Raasta omena karkeaksi raasteeksi. Purista limetin mehu ja raasta kuori ohuelti. Yhdistä kaikki lohitahnan ainekset.
  3. Soseuta tuoreet tai pakastetut mansikat sauvasekoittimella. Sekoita vinegretin ainekset keskenään.
  4. Laita lautaselle salaatin viereen siivu saaristolaisleipää. Kumoa päälle iso lusikallinen laxröraa. Laita ruokalusikallinen mansikkavinegrettiä salaatin viereen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Grillilohi raikastuu yrteillä.
Grillilohi raikastuu yrteillä.

Marokkolainen yrteistä, valkosipulista ja öljystä sekoitettu chermoula-kastike sopii ihanasti grillatulle kalalle. Samoista aineksista saa grillatulle lohelle mainion lisukkeen.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 20 min grillaaminen
Vaikeustaso
Helppo

Chermoula-tahnalla maustettu grillilohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä (leveästä päästä)
1
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Chermoula-täyte
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuuteen leveään palaan. Leikkaa jokaisen keskelle viilto. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä kalapalat vierekkäin kaksinkertaisen foliopalan päälle.
  2. Valmista chermoula. Hienonna yrtit ja leikkaa valkosipulinkynnet lastuiksi. Sekoita joukkoon muut ainekset.
  3. Lusikoi täyte lohen viiltoihin.
  4. Grillaa epäsuorasti kuvun alla 15–25 minuuttia fileen paksuudesta ja grillin lämmöstä riippuen. Lohi on valmista juuri ja juuri kypsänä, kun se lohkeaa kauniisti haarukalla.

Vinkki! Lohen voi kypsentää myös uunissa 150 asteessa. 

Kommentit (2)

Grillaaja

Valkuaiset puskenu jo pihalle lohesta :( Lohi on arvokas kala ja sen grillaamiseen pitäisi käyttää erityistä huomiota juuri tuon takia, että se on helppo pilata.

Kokenut*

Lohen sisälämpötila pitäisi olla välillä 48-52c..silloin pysyy proteiinit
sisällä