Marita Suontausta Kuva Sami Repo

Herkullista suoraan savustuspussista!

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipuli-savukatkaravut

Ainekset

500
g
pakastettuja raakoja tiikeriravunpyrstöjä tai jättikatkaravunpyrstöjä
4
kpl
valkosipulinkynttä
1
tl
paprikajauhetta
chilijauhetta
2
tl
silputtua tuoretta rosmariinia
4
kpl
metallista varrastikkua

Työvaiheet

Sulata katkaravut ja valuta ne. Murskaa valkosipulinkynnet kulhoon. Sekoita joukkoon paprika- ja chilijauhe sekä rosmariini. Kääntele katkaravut varovasti mausteissa ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin verran tai enemmän.

Pujota katkaravut vartaisiin. Jos haluat rapuihin enemmän valkosipulin potkua, lisää vartaisiin kuorittuja valkosipulinkynsiä. Nosta vartaat savustimen ritilälle ja kypsennä 10–15 minuuttia. Tarjoa lisäksi kirpeää kastiketta.

Vaihtoehto savustimelle:
Kypsennä katkarapuja savustuspussissa noin 15 minuuttia. Jos käytät pussia, katkarapuja ei kannata pujottaa vartaisiin.

Vinkki! Alkuruuaksi riittää 3-4 katkarapua syöjää kohti. Varaa pääruuaksi jokunen enemmän.

Suvi Rüster Kuva Sami Repo Resepti Akis Staboulis, ravintolakoulu Perho

Kreikkalainen katkarapukasari on maailmankuulu.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Katkarapukasari

Ainekset

600
g
kuorellisia raakoja katkaravunpyrstöjä
anisviinaa
suolaa
pippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
100
g
fetaa
50
g
juustoraastetta
Rapuliemi
rapujen pyrstöt ja kuoret
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
dl
vettä
Tomaattikastike
600
g
luumutomaatteja tai 600 g terttutomaatteja
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
fenkolia
chiliä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
tomaattipyreetä
rapujen kuorista keitettyä lientä
hienoa merisuolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa
timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata ravut yön yli jääkaapissa. Kuori ne ja poista suoli. Ota kuoret talteen. Mausta ravut anisviinalla, suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin odottamaan.
  2. Valmista rapuliemi. Kuullota oliiviöljyssä katkarapujen kuorintarippeet. Kun kuoret punoittavat, lisää joukkoon valkoviini ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä pari desiä. Siivilöi liemi. 
  3. Kastiketta varten poista tomaateista kannat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna fenkoli ja chili. Kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää tomaattipyree. Kuullota hetki. Lisää tomaattikuutiot mehuineen. Kiehauta ja lisää rapuliemi. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes kastiketta on jäljellä noin 5 dl. 
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat, soseuta kastike. Mausta lopuksi hienonnetuilla yrteillä. Hauduta vielä 10 minuuttia. Tarkista maku.
  5. Nosta maustuneet katkaravunpyrstöt ja hienonnettu valkosipulinkynsi öljyllä voideltuun uunivuokaan. Murenna pinnalle fetaa. Kaada päälle tomaattikastike ja ripottele sen päälle juustoraastetta.
  6. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta vuoka grillivastuksen alle ja paista, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän ja valkoviinin kera.

Vinkki! Käytä kefalotyri-, pecorino- tai manchegojuustoa.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, resepti Antonio Arruda Silvestre Jr
Vaikeustaso
Helppo

Cuzcuz Paulista (São Paulon kuskus)

Ainekset

1
dl
oliiviöljyä
1
sipuli
1
paprika
200
g
pieniä pakastekatkarapuja
2
dl
pakasteherneitä
2
dl
pakastemaissia
5
tomaattia
1
dl
persiljasilppua
1
dl
ruohosipulisilppua
2
tlk
säilykesardiineja tai -tonnikalaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
4
dl
vettä
6
dl
polentaa
Koristeluun
3
keitettyä munaa
tomaatteja
1
tlk
sardiineja

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele pieneksi. Kalttaa tomaatit, halkaise ja poista siemenet.
  2. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia, paprikaa, herneitä, maissia, tomaatteja, yrttejä, sardiineja ja mausteita 5 minuuttia. Lisää vesi ja kiehauta ruoka. Lisää polenta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan (yleensä 5–10 minuuttia). Nosta kasari liedeltä.
  3. Öljyä 24-senttinen kakkuvuoka. Asettele kananmuna- ja tomaattiviipaleet sekä valutetut, kokonaiset sardiinit kauniisti vuoan pohjalle.
  4. Sekoita kasvis-polentaseos ja sulatetut katkaravut yhteen. Levitä se vuokaan, pohjalla olevien koristeiden päälle.
  5. Anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
  6. Kumoa tarjoiluvadille.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-katkarapuvokki

Ainekset

1
paksoi
3
rkl
öljyä
1
ps (500 g)
pakastevokkivihanneksia
½
tl
inkiväärijauhetta
1-2
tl
suolaa
2
rkl
fariinisokeria
400
g
isoja katkarapuja

Työvaiheet

  1. Suikaloi paksoi.
  2. Kuumenna öljy vokissa tai isossa paistokasarissa. Kuumenna jäiset vokkivihannekset kuumalla pannulla koko ajan käännellen. Mausta inkiväärillä, suolalla ja fariinisokerilla.
  3. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut. Kuumenna nopeasti.
  4. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
  5. Kääntele paksoi viimeiseksi joukkoon.

Vinkki! Jos haluat, voit lorauttaa valmiin ruuan joukkoon kookosmaitoa. Voit myös jättää inkiväärin pois ja lisätä mustapippuria.

Kommentit (0)

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukastike

Ainekset

1
iso sipuli
2
rkl
vettä
½
tl
chilijauhetta
1
prk (370 g)
yrteillä maustettua tomaattimurskaa
2
valkosipulinkynttä
1
paprika
2
dl
kevyttä kookosmaitoa
2
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
1
ps (180 g)
katkarapuja

Työvaiheet

  1. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  2. Lisää sipuli ja tilkka vettä pannulle. Lisää chilijauhe, tomaattimurska ja murskatut 
  3. valkosipulinkynnet. Hauduta 10 minuuttia.
  4. Pese ja halkaise paprika. Poista sisus ja viipaloi. Lisää kastikkeeseen.
  5. Lisää kookosmaito, vesi, soija ja suola ja lopuksi katkaravut. Kuumenna, älä keitä.
  6. Tarjoa katkarapukastike riisin kanssa.

Yhdessä annoksessa kastiketta ja riisiä on 235 kcal.

Kommentit (0)