Resepti Kiia Renko Kuva Jukka Rapo
Valitse kasvislasagnelle astia, jonka voi nostaa suoraan uunista pöytään.
Valitse kasvislasagnelle astia, jonka voi nostaa suoraan uunista pöytään.

Lasagne ei aina kaipaa jauheliha-tomaattikastiketta. Pelkistä kasviksista syntyy vähintään yhtä mehevä ruoka.

Lue myös, miten uudet jauhelihan vaihtoehdot maistuivat makaronilaatikossa:

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvislasagne

Ainekset

250
g
lasagnelevyä
Täyte
3
porkkanaa
2
sipulia
1
punainen paprika
1
rkl
hunajaa
4
valkosipulinkynttä
6
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
1
kesäkurpitsa
1
ruukku basilikaa
1
ruukku oreganoa
2
rkl
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Juustokastike
50
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
6
dl
kasvislientä
2
dl
kuohukermaa
1
dl
parmesaania
suolaa
viherpippuria
muskottipähkinää
200
g
mozzarellaa raastettuna

Työvaiheet

  1. Paista oliiviöljyssä pannulla raastetut porkkanat, silputut sipulit ja pilkottu paprika. Anna pehmetä. Lisää hunaja, murskatut valkosipulit, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattimurska. Anna muhia 5–10 minuuttia. Lisää lopuksi silputut yrtit ja maun mukaan suolaa ja pippuria.
  2. Sulata voi kattilassa. Älä anna ruskistua. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää kasvisliemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Kiehauta pienellä lämmöllä muutama minuutti. Lisää mozzarellaraaste ja puolet parmesaanista. Anna juustojen sulaa ja sekoita hyvin. Mausta ja nosta pois levyltä.
  3. Voitele lasagnevuoka. Lado pohjalle kasvisseosta ja viipaloi päälle kerros kesäkurpitsasiivuja (noin puolen sentin siivuja). Kaada päälle juustokastiketta ja lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksittain, kunnes päälimmäiseksi jää kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle juustokastikkeen loppu niin, että levyt peittyvät.
  4. Ripottele päälle loppu parmesaani. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta ruoka uunista ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia foliolla peitettynä.

Kommentit (28)

Karolinna

Aivan taivaallista. Kerran korvasin kasvisliemen yrteillä ja tomaattimurskan tomaateilla - maukas, mehevä kasvisten maku vailla kitkeryyttä. Isotöinen mutta kun jaksaa tehdä niin kelpaa kelle tahansa (paitsi meidän lapsille, vielä.. ?).

Kasvis ei olekaan kasvis

Miltähän maistuisi, jos jättää pois hunajan, voin, kuohukerman, parmesanin ja mozzarellan? Lasagne-levyt saattaa myös sisältää kananmunaa.

Sormi suussa781

Missä se resepti on? Tuossa on vain aineet lueteltu!?

Neuvo

Työvaiheet kohdasta löytyy ohjeet ?

Vierailija

Keita lasagne ensin pehmeaksi, ja kuivaa.

Katia

Kasvisten tilalle naudanlihaa tai tonnikalaa. Sitten on hyvää. 

Tuommosta rehukakkia en syö. 

epik

Yritin raastaa pannulla vihanneksia mutta ei onnistunut.

Järki äläjätä!

No haloo tämä onkin LAKTO-OVOVEGELASANGE, ei mikään vegaani!! Syökää kanaa ja imekää parsaa! Itse aion tehdä tällä ohjeella sillä olen lakto-ovovegetaristi! Toinen erittäin hyvä kasvislasange löytyy valionsivuilta nimellä Kahdenjuuston kasvislasagne! Ja jokainen voi tuunata lasagnensa sellaiseksi kuin haluaa, typerää tulla natisemaan jos kaipaat vaikkapa lihaa!

Olipahan erinomaista

Onpas erinomaista.
Vannoutuneena lihansyöjänä päätin kokeilla ja nyt kävi niin että jäin 'koukkuun'.
Samoin kävi vaimolle.

Vegaani en ole, tavallinen suomalainen makkaraa ja lihaa syövä mies, mutta tämä ei kaipaa lihaa alkuunkaan.
Hunajaa en lisännyt, muutoin aikalailla ohjeen mukaan. Mozarellaa hieman enemmän laitoin.

Kiitos reseptistä.

Kaikkiruokainen M31

Tuntui hieman isotöiseltä raskaan työpäivän jälkeen, mutta kun ensimmäisen haarukallisen sai syötyä niin päivän murheet unohtui. Oli aivan uskomattoman hyvää! Hunajan unohdin laittaa, mutta olisiko ruoka sitä kaivannut... en tiedä. Ehkä ensi kerralla koitan lisätä jos muistan. Eli tätä teen uudelleen. Suosittelen!

Vierailija

Tää oli kyllä todella hyvää, nam

Vierailija

Todella hyvää! Juustokastikkeen tein kermalla ja maidolla sekä juustona pelkästään mozzarella. Mausteina vain suola, pippuri. Pari lautasellista juuri söin, suosittelen kokeilemaan!

Susma

Aivan mahtava resepti! Tällä kesyttää vannoutuneemmankin lihansyöjän ? (paitsi nirsoja lapsia ei niin helpolla). Helppo, mutta vie aikaa sen vajaan tunnin valmistaa + kypsyminen.

Vierailija

Kesäkurpitsa ( munakoiso) imii myös lasagne levyjen sijaan. Voidaanko puhua lasagnesta onkin eri asia.
Joka tapauksessa siivut on hyvä "itkettää" raakana liian nesteen poistamiseksi.
Eli itse teen sen morttelissa hienonnetulla Himalajan suolalla jolloin hyvin pieni määrä pulverimaista suolaa leikatuille siivuille (noin 15min itketys /puoli) ja kuivaus talouspaperilla imee liian suolan.

Kokkailija

Olipa kyl hyvää. Vannoutuneimmatkin lihalasagnen ystävät tykkäs tästä kovasti!

Vierailija

Pitääkö kesäkurpitsa hauduttaa pannulla.. Ei siinä kyl sanota niin...

Vastaaja

"Kasvis ei olekaan kasvis": termillä kasvisruoka tarkoitetaan yleisesti lihatonta ruokaa. Ruokaan, jossa on vain kasviperäisiä ainesosia, viitataan termillä vegaaninen.

Vierailija

Varmaan hyvää, mutta aikamoinen energiapaukku kun bescamellakin tehdään kuohukermaan...!!!

Vierailija

Aivan loistavan hyvää?

Vierailija

Missä vaiheessa kesäkurpitsa lisätään?

Vierailija

Siinähän sen kesäkurpitsan lisääminen kerrotaan kohdassa 3.

irma

Resepti on selvästi tehty ja testattu kuivilla lasagnelevyillä, sillä itse käytin tuorepastalevyjä ja sisus oli 30 minuutin paistoajan jälkeen vielä aivan keittoa. Että tiedoksi: jos käytät tuorepastaa, nestettä on reseptissä "liikaa" ja voit huoletta paistaa lasagnea ainakin 45 minuuttia (ja kenties tarjoilla sen vasta seuraavana päivänä, jos haluat leikata siitä nättejä paloja :-).

Jani

Helpoin tapa syöttää lapsille kasviksia:

Käytä lasagnessa kasvissosekeittoa ja jauhelihaa. Sipuli ja valkosipuli ehdottomasti kuitenkin mukaan.

Samalla tavalla saa makaronilaatikkoon kasviksia: korvaa maito kasvissosekeitolla, lisää kermaa.

Nam

Todella herkullista tuli tällä reseptillä. Vegaaniversiokin oli helppo toteuttaa käyttämällä kaurakermaa ja vegaanista juustoa. Hyvää tuli niinkin.

Vierailija

Tästä tuli lempilasagneohjeemme! Taivaallisen hyvää!

Vierailija

Pettymys! Kaikki täällä kilvan kehui reseptiä, eikä se oo lähellekkään parasta. Ihan perus kasvislasagnen makuinen, vaikka korvasin veden maidolla ja laitoin reilummin juustoa. Osaan myös maustaa reilusti. Oon syöny parempaa kasvislasagnea, harmi että se oli ketjussa josta ei voinut reseptiä kysellä.

Voihan itkut!

Olisinpa lukenut nämä kommentit ensin, koska en tiennyt, että kesäkurpitsa pitää itkettää. Tulos oli aivan liian vetelä, eikä mennyt ruokaseurueella jatkoon. Pyydän lisäämään muita kokeilevia kokkeja varten työvaiheisiin tuon "itkettämisen", niin ei tarvi valmiin ruoan äärellä itkeä. =)

Samatha

Joo kyllä mäkin varsinaista ohjereseptiä kaipasin. Googlasin sit muita vastaavia ja sävelsin. Nyt odottelen tulosta uunista...

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lehtikaali uudistaa kaalikääryleet!
Lehtikaali uudistaa kaalikääryleet!

Lehtikaali on kätevä kääre monenlaiselle täytteelle. Ohran, sienien ja fetan yhdistelmä on herkullinen ja täyttävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaalikääryleet

Ainekset

10
lehtikaalin lehteä
2–3
l
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
siirappia
½
tl
suolaa
Täyte
1
dl
esikeitettyjä ohrasuurimoita
4
dl
vettä
½
tl
suolaa
1
iso
porkkana
1
sipuli
25
g
kuivattuja sieniä (esim. suppilovahveroita, tatteja ja kantarelleja)
2
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
kuivattua oreganoa
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna
1
pkt (200 g)
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Tee ensin täyte. Lisää ohra kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja keitä noin 20 minuuttia. Valuta ohra. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuullota sipuli öljytilkassa pannulla. Lisää porkkanaraaste ja jatka kuullottamista. Murustele sienet joukkoon. Mausta tomaattipyreellä ja mausteilla. Anna jäähtyä hieman ja murenna feta joukkoon.
  3. Kuumenna vesi lehtikaalin ryöppäämistä varten ja mausta suolalla.
  4. Leikkaa lehtikaalin lehdistä varovasti paksu lehtiruoti, mutta älä halkaise lehtiä. Nosta muutama lehti kerrallaan kiehuvaan veteen minuutiksi. Nosta lävikköön valumaan. Painele lehdet talouspaperilla kuiviksi.
  5. Ota lehti kerrallaan leikkuulaudalle sileämpi puoli alaspäin. Laita noin puoli desiä täytettä lehdelle ja rullaa tiukaksi kääröksi. Nosta valmiit kääröt voideltuun vuokaan.
  6. Valuta rullien päälle siirappia ja ripottele hieman suolaa.
  7. Paista kääryleitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Kuulostaa hyvältä! Ohra varmaankin sekoitetaan myös täytteen joukkoon? :)

Vierailija

Sienitäyte. Sienitäytteet ovat olleet perheemme ja sukumme reseptivarastossa. Äitini on loistava kokki.

Lapsesta asti sain seurata hänen ruuanlaittoaan. Hän oli mestari.

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Kesäkurpitsa taipuu mainiosti pastan korvikkeeksi.
Kesäkurpitsa taipuu mainiosti pastan korvikkeeksi.

Ohueksi suikaloitu kesäkurpitsa muistuttaa yllättävän paljon spagettia. Herkullinen kasviskastike maistuu myös tavallisen pastan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvisnauhapasta

Ainekset

2
isoa kesäkurpitsaa
2
isoa porkkanaa
Kastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
200
g
herkkusieniä
75
g
aurinkokuivattua tomaattia
2
rkl
oliiviöljyä
1
ps (120 g)
pakastepinaattia
1
prk (200 g)
ranskankermaa
50
g
parmesaaniraastetta
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike valmiiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele herkkusienet ja aurinkokuivattu tomaatti.
  2. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannulla pari minuuttia. Lisää herkkusienet ja jatka paistamista, kunnes sienet pehmenevät.
  3. Lisää pakastepinaatti ja jatka paistamista pari minuuttia, kunnes pinaatti on sulanut. Lisää tomaatit, ranskankerma, siemenet, suola ja pippuri. Kiehauta. Jätä kastike odottamaan.
  4. Laita kattilallinen vettä kuumenemaan liedelle.
  5. Huuhdo kesäkurpitsa ja leikkaa siitä juustohöylällä leveitä lastuja. Jätä aivan pehmein, siemeninen sisäosa käyttämättä. Asettele lastut päällekkäin ja leikkaa veitsellä ohuiksi nauhoiksi. Kuori porkkanat ja höylää kuorimaveitsellä lastuiksi. Pinoa ja leikkaa ohuiksi nauhoiksi.
  6. Mausta vesi suolalla. Laita nauhat kypsymään veteen minuutiksi. Valuta nauhat lävikössä. 
  7. Sekoita kasvisnauhat kastikkeen joukkoon.

Kommentit (1)

Jaanuska

Aivan ihanaa! Jää kyllä vakioruokien listalle!

Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Mureke maistuu erityisen mehevältä seuraavana päivänä, kun maut ja rakenne ovat tekeytyneet.
Mureke maistuu erityisen mehevältä seuraavana päivänä, kun maut ja rakenne ovat tekeytyneet.

Etikkapunajuurista ja kikherneistä syntyy herkullinen mureke joutuisasti. Murekkeen voi tarjota kylmänä tai kuumana. Kastikkeeksi sopii vegaaninen inkiväärikerma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–16
Valmistusaika
40 + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-falafelmureke

Ainekset

1
ps (125 g)
paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä
1
sipuli
1
yksikyntinen valkosipuli
1
rkl
oliiviöljyä
4
prk (á 290 g)
kikherneitä
2
etikkapunajuurta
½
dl
etikkapunajuurten lientä
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
siirappia
2
tl
juustokuminaa
½
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennenpippuria
1
tl
suolaa
1
dl
silputtua lehtipersiljaa
½
dl
silputtua minttua
Päälle
1
ruukku viinisuolaheinää
pistaasipähkinöitä
Inkiväärikerma
dl
kaurakermaa
2
rkl
etikkapunajuurten lientä
1
rkl
raastettua inkivääriä
½
tl
sokeria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasipähkinät. Rouhi desi karkeaksi rouheeksi. Jätä loput koristeeksi.
  2. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä viisi minuuttia paistinpannulla öljyssä.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valuta ja huuhtele kikherneet. Laita kikherneet, pilkotut punajuuret, liemi, öljy, siirappi, mausteet ja suola monitoimikoneeseen. Soseuta ainekset tasaiseksi. Kumoa falafelmassa kulhoon.
  4. Silppua lehtipersilja ja minttu. Lisää yrtit ja rouhitut pähkinät massaan. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä massa litran vetoiseen leipävuokaan. Silikonisesta vuoasta mureke irtoaa näppärästi. Kypsennä uunissa noin 30minuuttia. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen kumoamista.
  6. Koristele pinta kuorituilla pistaasipähkinöillä ja viinisuolaheinällä.

Vinkki! Mureke maistuu erityisen mehevältä seuraavana päivänä, kun maut ja rakenne ovat tekeytyneet.

Inkiväärikerma

  1. Lisää kaurakermaan punajuuriliemi. Raasta inkivääri ja lisää sokerin ja suolan kanssa kastikkeeseen. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Kommentit (1)

Kotikokki

Ohjeen mukaan tehtynä mureke jää melkein kokonaan raaaksi sisältä. Kannattaa pyöritellä massa pyöryköiksi ja paistaa uunissa kuten falafelit.