Resepti Marja Samuli Kuva Tuomas Kolehmainen
Maukas proteiinipommi!
Maukas proteiinipommi!

Keiton valmistus palkitsee tekijänsä. Perusliemestä syntyy jo muutamalla perusraaka-aineella ja mausteella kattilallinen höyryävää ruokaa, jonka maku vain paranee seuraavaan päivään.

Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Kana-kookoslinssikeitto

Ainekset

2
dl
linssejä
250-300
g
broilerisuikaleita
2
rkl
rypsiöljyä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
jeeraa eli juustokuminaa
1
l
kasvislientä
1
tlk (400 g)
yrttimaustettua tomaattimurskaa
3
rkl
soijaa
1
tlk
kookosmaitoa
1
rkl
sitruunanmehua
tuoretta minttua silputtuna

Työvaiheet

  1. Pane linssit siivilään ja huuhtele huolella. Keitä linssejä kasvisliemessä noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Ota sivuun noin 1/2 dl kypsiä linssejä koristeluun. Säästä loput linssit keitinliemessään. Käytä myös liemi keiton valmistukseen makua antamaan.
  2. Paista sillä aikaa broilerisuikaleet kypsiksi öljyssä ja nosta sivuun. Kuullota myös silputut sipulit ja valkosipulit öljyssä ja lisää jeera. Kääntele seosta vielä hetki.
  3. Pane pehmeiden linssien sekaan kuullotettu sipuli-mausteseos, tomaattimurska ja soija. Keitä hetken aikaa ja soseuta keittopohja. Lisää sekaan paistetut broilerisuikaleet, kookosmaito, sitruunamehu, sivuun otetut linssit ja silputtua minttua. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Anna hautua hetki ja nosta tarjolle.

 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Keittoon hyppäsi soppapulla.
Keittoon hyppäsi soppapulla.

Kalkkunapyöryköiden sisällä on mozzarellahelmi. Pyörykät maistuvat kasviskeiton seassa. Keitto valmistuu pikapikaa pakastimesta löytyvistä keittojuureksista ja kasvissuikaleista.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalkkunapullaminestrone

Ainekset

2
jauhoista perunaa
400
g
kalkkunan jauhelihaa
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
currya
1
tl
suolaa
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2
rkl
tuoretta korianteria
1
prk (noin 200 g)
mozzarellahelmiä
Keittopohja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
400
g
keittojuureksia tai kasvissuikaleita
(2
rkl
tomaattipyreetä)
1
tlk (400 g)
papuja
½
punttia tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalkkunapullat.
  2. Keitä, kuori ja raasta perunat. Sekoita lihapulla-ainekset yhteen. Työnnä jokaisen palleron sisälle yksi mozzarellahelmi ja painele lihapulla umpeen.
  3. Paista kalkkunapullat pannulla voissa.
  4. Valmista keittopohja. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot. Lisää jäiset juurekset ja halutessasi tomaattipyreetä ja papuja. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
  5. Nosta kalkkunapullat keittoon ja kuumenna nopeasti. Silppua korianteri ja lisää lopuksi keittoon.
  6. Tarjoa esimerkiksi smetanan tai yrteillä maustetun ranskankerman kanssa.

Vinkki! Voit paistaa kalkkunapullat myös uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tee lihapullien kypsyessä keittopohja.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.

Muhkeasta talvikurpitsasta saa riittoisan ja täyteläisen keiton. Yrttiöljy syventää keiton makua. Kurpitsansiemenet kannattaa ottaa talteen ja paahtaa kuivalla pannulla.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsakeitto ja yrttiöljy

Ainekset

700
g
talvikurpitsaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
4
jauhoista perunaa, esim. Rosamunda
4
porkkanaa
¼–½
punainen chili
2
rkl
öljyä
14
dl
kasvislientä
2
dl
kermaa
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
rkl
sokeria
Yrttiöljy
1
dl
tuoreita basilikan lehtiä
1
dl
tuoretta tilliä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
öljyä
Lisäksi
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa ja leikkaa se lohkoiksi. Kaavi siemenet ja rihmasto pois. Leikkaa pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Halkaise chili, kopauta siemenet pois ja leikkaa pieniksi suikaleiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chiliä pari minuuttia. Lisää kurpitsa, juurekset ja kasvisliemi. Keitä, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  5. Valmista yrttiöljy sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa. Laita kylmään maustumaan.
  6. Paahda kurpitsansiemenet kuumalla kuivalla pannulla. Annostele keittoa lautasille.
  7. Koristele pinta yrttiöljyllä ja ripottele siemeniä keiton päälle.

Tarjoa keitto sämpylöiden kera. Tässä helppo perussämpylöiden resepti:

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Niemine Kuva Anna Huovinen
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.

Kun haluat syödä edullisesti, tartu kauden juureksiin, omenoihin ja yrtteihin. Kokonaisesta broilerista saa helposti kerralla paljon syötävää. 

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t (broileri) 1 t (juurekset)
Vaikeustaso
Helppo

Omena-rosmariinibroileri ja sitruunamarinoidut juurekset

Ainekset

Omena-rosmariinibroileri
2
kokonaista broileria
suolaa ja mustapippuria
8
rkl
voita
4
tl
kuivattua rosmariinia
4
rkl
hunajaa
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
2
kotimaista omenaa
Sitruunamarinoidut juurekset
½
kg
perunoita
3
palsternakkaa
8
porkkanaa
300
g
selleriä
suolaa ja mustapippuria
1
sitruunan mehu
½
dl
öljyä
2
valkosipulin kynttä
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia

Työvaiheet

  1. Ota broilerit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Huuhtele ne sisältä ja ulkoa. Kuivaa huolellisesti talouspaperilla.
  2. Laita broilerit uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita pehmeän voin joukkoon rosmariini, hunaja ja hienonnettu valkosipulikynsi. Levitä voiseos broilerin päälle ja sisälle.
  3. Paloittele sitruuna ja pari omenaa kuorineen broilerin sisään.
  4. Aseta paistomittari broilerien paksuimpaan kohtaan. Paista niitä 175 asteessa noin 1½ tuntia, kunnes sisälämpötila on noin 75 astetta. Valele niitä paistamisen aikana vuokaan valuneella liemellä. Voit paistaa broilerit myös paistopussissa.

Vinkki! Voit oikaista ruuanlaitossa jättämällä sitruunat ja omenat pois broilerin sisältä.

Helppo kastike broilerille syntyy nopeasti majoneesista, puristetusta valkosipulista, raastetusta sitruunankuoresta ja silputuista yrteistä.

Sitruunamarinoidut juurekset

  1. Kuori juurekset. Leikkaa perunat lohkoiksi sekä palsternakat, porkkanat ja sellerit paksuiksi tikuiksi. Laita juurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Mausta juurekset suolalla ja pippurilla.
  2. Sekoita sitruunamehun joukkoon öljy, hienonnettu valkosipuli, timjami ja rosmariini. Kaada seos juuresten päälle. Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia riippuen juuresten paksuudesta.

Vinkki! Juuresten joukkoon sopivat bataatti, sipuli- ja punajuurilohkot.

Tee lopusta broilerista seuraavana päivänä herkullinen pasta!

Kommentit (0)

Resepti Tuure Kilpeläinen Kuva Sami Repo
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Tuure Kilpeläinen kertoi kanakeittonsa reseptin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2009.

”Biisinteossa ja kokkaamisessa on sama sääntö: ainesten tulee olla oikeassa suhteessa. Ei mitään liikaa tai liian vähän. Silloin lopputulos toimii.”

KK:n lukijat rakastuivat Tuure...

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1–1½
tl
curryjauhetta
½–1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½–2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki!

  • Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi.
  • Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään.
  • Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (1)

En yleensä tykkää kanakeitosta

Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.