Annoksia
8
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täytetty kalkkunarulla

Ainekset

1
kg
kevyesti suolattua kalkkunafileetä
Täyte
200
g
siitakesieniä
150
g
purjoa
1
kpl
sieni- ja yrttiliemikuutio
1
tl
timjamia
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
paprikajauhetta
1
pkt
(120 g) fileepekonia

Työvaiheet

Koristeluun

tuoretta timjamia

  1. Valmista ensin täyte. Hienonna sienet ja kuullota pannulla, kunnes kaikki neste on haihtunut.

  2. Lisää silputtu purjo ja anna sen pehmetä muutama minuutti. Mausta seos liemikuutiolla, timjamilla ja mustapippurilla.

  3. Leikkaa kalkkunafilee paksuimmasta kohdasta halki siten, että puolet jäävät kuitenkin kiinni toisiinsa. Nuiji filee kevyesti samanpaksuisesti joka puolelta.

  4. Ripottele leivinpaperin päälle ruokalusikallinen paprikajauhetta ja lado pekonisuikaleet päälle.

  5. Nosta kalkkunafilee pekonin päälle. Ripottele toinen ruokalusikallinen paprikaa fileen päälle ja levitä täyte sen päälle.

  6. Kääri kalkkunafilee pidemmältä sivulta alkaen rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Kiedo rulla ensin leivinpaperiin ja paketoi vielä tiiviisti alumiinifolioon.

  7. Nosta rulla uunivuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin tunti. Jäähdytä hyvin kääreessään.

  8. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoa kylmänä tai lämpimänä. Koristele tuoreella timjamilla.

Vinkki! Voit paistaa rullan myös sellaisenaan. Sido se tällöin puuvillalangalla ja ruskista kauttaaltaan nopeasti paistinpannulla. Paista lopuksi uunissa kuten ohjeessa. Pinnasta tulee rapeampi ja kuivempi.

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulumuffinit

Ainekset

2
dl
tummaa siirappia
1
rkl
piparkakkumaustetta
200
g
voita tai margariinia
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
50
g
valkosuklaata
1
dl
rusinoita
½
dl
maizenaa
1
tl
soodaa
Koristelu
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele rasva ja sulata kuumassa siirappiseoksessa. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi.
  2. Sekoita munat siirappi-rasvaseokseen. Yhdistä vehnäjauhot, paloiteltu suklaa, rusinat, maissijauhot ja sooda. Lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jätä yläreunaan kohoamisvaraa.
  3. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle vielä tomusokeria. Tarjoa glögin kanssa.

Vinkki! Soodan voi korvata leivinjauheella. Käytä tällöin 2 tl leivinjauhetta. Maizenan voi korvata perunajauhoilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
40–60 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku

Ainekset

3
munaa
4
dl
sokeria
1
dl
siirappia
4
dl
voisulaa
2
rkl
piparkakkumaustetta
1
rkl
soodaa
3
dl
perunajauhoja
9
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi.
  2. Painele taikina litteäksi ja peitä kelmulla. Anna kovettua jääkaapissa yön yli.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli pala kerrallaan runsaasti jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Jos kaulit taikinan leivinpaperin päällä, jätä piparit paperille ja ota ylimääräinen taikina pois reunoilta.
  4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 6–8 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä. Piparit säilyvät kuivassa ja viileässä 2–3 kuukautta.

Vinkki! Säilytä piparit tiiviissä purkissa. Laita purkkiin muutama sokeripala imemään kosteutta.

Vinkki! Jos valmistat taikinasta piparkakkutalon, anna koristeiden kuivua yön yli ja kokoa talo vasta seuraavana päivänä.

PIPAREITA MONEEN MAKUUN
Voit muunnella perustaikinaa ja pipareita helposti toiveidesi mukaan.

  • Voitele piparit munalla ja sirottele päälle raesokeria, pähkinä- tai mantelirouhetta. Jos sirottelet päälle taloussokeria, saat kristallipipareita.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista appelsiininkuoriraastetta.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
  • Lisää taikinaan 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria.
  • Lisää taikinaan 2–3 teelusikallista kardemummaa.
  • Lisää taikinaan 1 teelusikallinen suolaa, kuten Paraisten piparkakkutaikinassa.
  • Lisää taikinaan 1/2 teelusikallista maustepippuria.
  • Valmiin piparkakkumausteen voi korvata lisäämällä taikinaan 2 teelusikallista kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
35-40 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulupiparit

Ainekset

1
dl
siirappia
2-3
tl
inkiväärijauhetta
150
g
voita tai margariinia
1-1½
dl
sokeria
1
muna
7½-8
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
sitruunan kuori
voiteluun 1-2 munaa
päälle mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Kiehauta siirappi ja inkivääri. Jäähdytä haaleaksi.
  2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää seokseen siirappiseos vähän kerrallaan.
  3. Sekoita lopuksi kuivat aineet sekä sitruunan kuori joukkoon. Tee taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  4. Kauli taikina hyvin jauhotetulla työpöydällä litteäksi levyksi. Ota muotilla piparkakkuja.
  5. Paista piparit uunipellillä leivinpaperin päällä uunin keskitasolla 200 asteessa 5-7 minuuttia. Jäähdytä ja säilytä tiiviskantisessa astiassa.

Vinkki! Jos kuorrutat piparit suklaalla, sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä 10-15 minuuttia. Valkosuklaa saa jäähtyä vähän kauemmin. Kasta piparin toinen puoli sulaan suklaaseen ja valuta ylimääräinen suklaa pois. Anna kovettua pöydällä. Piparit voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen, mutta koristelu kannattaa tehdä vasta päivää ennen tarjoilua.

Kommentit (0)