Ohje Jyrki Anttila Kuva Arto Vuohelainen

Pekonin sisällä on mureaa jäniksenpaistia.

Annoksia
4
Valmistusaika
2 vrk (jäniksen sulatus) plus valmistus 3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jäniskääryleet

Ainekset

1
jänis
2
sipulia
2
porkkanaa
3
rkl
voita
20
katajanmarjaa
20
maustepippuria
1
rkl
merisuolaa
3
laakerinlehteä
2
dl
punaviiniä
2
pkt
pekonia
Kastike
maustejuurekset
paistoliemi
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Ota jänis sulamaan jääkaappiin tai kylmiöön kaksi vuorokautta ennen keittämistä. Nosta huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. 
  2. Kuori ja paloittele juurekset. Ruskista huoneenlämpöinen liha nopeasti voissa pannulla tai padassa juurespalojen kanssa. Nosta ne kaikki sen jälkeen kannelliseen pataan. Lisää mausteet ja punaviini. Sulje padan kansi. Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Alenna lieden lämpö 150–170 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä 1–2 tuntia. Liha on kypsää, kun se irtoaa luista.
  3. Irrota lihapalat luista ja paloittele annospaloiksi. Säästä paistoliemi ja kasvikset. Kääri jokaisen palan ympärille Amerikan pekonia ja nosta palat uunivuokaan.
  4. Kastiketta varten painele uunissa kypsyneet kasvikset siivilän läpi paistoliemeen. Lisää kerma ja kuumenna. Sekoita jauhot kylmään vesitilkkaan ja suurusta kiehuva liemi kaatamalla jauho-vesiseos koko ajan sekoittaen kastikkeeseen. Kiehauta uudelleen, kunnes kastike on saennut.
  5. Kaada kastike vuokaan kääryleiden päälle ja kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin tunti.

Vinkki! Voit hauduttaa lihan kypsäksi leivinpaperilla vuoratulla, reunallisella uunipellillä. Peitä pelti hyvin foliolla.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulumuffinit

Ainekset

2
dl
tummaa siirappia
1
rkl
piparkakkumaustetta
200
g
voita tai margariinia
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
50
g
valkosuklaata
1
dl
rusinoita
½
dl
maizenaa
1
tl
soodaa
Koristelu
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele rasva ja sulata kuumassa siirappiseoksessa. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi.
  2. Sekoita munat siirappi-rasvaseokseen. Yhdistä vehnäjauhot, paloiteltu suklaa, rusinat, maissijauhot ja sooda. Lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jätä yläreunaan kohoamisvaraa.
  3. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle vielä tomusokeria. Tarjoa glögin kanssa.

Vinkki! Soodan voi korvata leivinjauheella. Käytä tällöin 2 tl leivinjauhetta. Maizenan voi korvata perunajauhoilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
40–60 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku

Ainekset

3
munaa
4
dl
sokeria
1
dl
siirappia
4
dl
voisulaa
2
rkl
piparkakkumaustetta
1
rkl
soodaa
3
dl
perunajauhoja
9
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi.
  2. Painele taikina litteäksi ja peitä kelmulla. Anna kovettua jääkaapissa yön yli.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli pala kerrallaan runsaasti jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Jos kaulit taikinan leivinpaperin päällä, jätä piparit paperille ja ota ylimääräinen taikina pois reunoilta.
  4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 6–8 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä. Piparit säilyvät kuivassa ja viileässä 2–3 kuukautta.

Vinkki! Säilytä piparit tiiviissä purkissa. Laita purkkiin muutama sokeripala imemään kosteutta.

Vinkki! Jos valmistat taikinasta piparkakkutalon, anna koristeiden kuivua yön yli ja kokoa talo vasta seuraavana päivänä.

PIPAREITA MONEEN MAKUUN
Voit muunnella perustaikinaa ja pipareita helposti toiveidesi mukaan.

  • Voitele piparit munalla ja sirottele päälle raesokeria, pähkinä- tai mantelirouhetta. Jos sirottelet päälle taloussokeria, saat kristallipipareita.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista appelsiininkuoriraastetta.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
  • Lisää taikinaan 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria.
  • Lisää taikinaan 2–3 teelusikallista kardemummaa.
  • Lisää taikinaan 1 teelusikallinen suolaa, kuten Paraisten piparkakkutaikinassa.
  • Lisää taikinaan 1/2 teelusikallista maustepippuria.
  • Valmiin piparkakkumausteen voi korvata lisäämällä taikinaan 2 teelusikallista kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
35-40 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulupiparit

Ainekset

1
dl
siirappia
2-3
tl
inkiväärijauhetta
150
g
voita tai margariinia
1-1½
dl
sokeria
1
muna
7½-8
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
sitruunan kuori
voiteluun 1-2 munaa
päälle mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Kiehauta siirappi ja inkivääri. Jäähdytä haaleaksi.
  2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää seokseen siirappiseos vähän kerrallaan.
  3. Sekoita lopuksi kuivat aineet sekä sitruunan kuori joukkoon. Tee taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  4. Kauli taikina hyvin jauhotetulla työpöydällä litteäksi levyksi. Ota muotilla piparkakkuja.
  5. Paista piparit uunipellillä leivinpaperin päällä uunin keskitasolla 200 asteessa 5-7 minuuttia. Jäähdytä ja säilytä tiiviskantisessa astiassa.

Vinkki! Jos kuorrutat piparit suklaalla, sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä 10-15 minuuttia. Valkosuklaa saa jäähtyä vähän kauemmin. Kasta piparin toinen puoli sulaan suklaaseen ja valuta ylimääräinen suklaa pois. Anna kovettua pöydällä. Piparit voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen, mutta koristelu kannattaa tehdä vasta päivää ennen tarjoilua.

Kommentit (0)