Resepti Outi Väisänen Kuva Panu Pälviä
Jauhelihaburritot ovat täydellinen illanistujaisruoka.
Jauhelihaburritot ovat täydellinen illanistujaisruoka.

Nyt ei säästellä mausteissa. Kirpeää korianterisalsaa kannattaa lisätä annokseen isolla lusikalla.

Annoksia
6
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihaburritot

Ainekset

6 isoa vehnätortillaa
150
g
cheddarjuustoraastetta
1
prk
ranskankermaa
kirpeää korianterisalsaa (ohje alla)
Jauhelihakastike
700
g
jauhelihaa
1
rkl
rypsiöljyä
2
isoa tomaattia
1 ½ tl suolaa
2
tl
juustokuminaa
2
tl
korianteria
1
tl
savupaprikaa
1
tl
chilijauhetta
1 ½ rkl vehnäjauhoja
5
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
kiehuvaa vettä
1
tlk mustapapuja
Kirpeä korianterisalsa
1
salottisipuli
½ ruukkua korianteria
1
vihreä chili
200
g
(keltaisia) kirsikkatomaatteja
1
limetin mehu
½ tl suolaa
½ tl sokeria

Työvaiheet

  1. Laita uunin grillivastus kuumenemaan.
  2. Tee kastike.
  3. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja ruskista jauheliha huolellisesti. Kuutioi tomaatit pannuun. Lisää suola ja sekoittele hetki.
  4. Ripottele mausteet ja jauhot pannuun. Sekoita. Lisää tomaattipyree ja vesi.
  5. Anna kastikkeen hautua ilman kantta 5 minuuttia. Huuhtele pavut ja sekoita ne kastikkeeseen.
  6. Levitä tortillat uunipellille leivinpaperin päälle. Jaa kastike tortilloille ja kiepauta ne rullalle. Ripottele juusto päälle.
  7. Kypsennä uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia, kunnes juusto sulaa.
  8. Tarjoa burritot ranskankerman ja korianterisalsan kanssa.

Korianterisalsa

  1. Paloittele sipuli, korianteri varsineen ja chili ilman siemeniä.
  2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi salsaksi.

Kommentit (0)

RESEPTI MYSI LAHTINEN KUVA ARTO VUOHELAINEN
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.

Hiljakseen hautuvasta paistista, suolakurkuista ja aurajuustosta syntyy syntisen herkullinen pata.

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mysi Lahtisen moskovanpata

Ainekset

1
kg
naudan paistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
aurajuustoa
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. 
  2. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
  3. Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  4. Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  7. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  8. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Olipas herkullista! Ensi kerralla tosin jätän suolakurkkuliemen pois, tuli aika tuima suola.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Omatekoinen nyhtöpossu on paljon parempaa ja hiukan halvempaa.
Omatekoinen nyhtöpossu on paljon parempaa ja hiukan halvempaa.

Pitaleivän sisällä maistuvat kahteen kertaan maustettu nyhtöpossu, harissahummus ja maukas kaalisalaatti. Lisää muutama siivu tomaattia ja nauti edullinen herkku! Isosta satsista nyhtöpossua kannattaa pakastaa muutama annos.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 7 t
Vaikeustaso
Helppo

Kahteen kertaan maustettu nyhtöpossu

Ainekset

1
kg
possun kassleria
2
rkl
vahvaa sinappia
1
dl
omenamehua
Mausteseos
1
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
jauhettua korianteria
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
mustapippuria
1
tl
fenkolinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Poista lihasta kalvot. Sivele liha kauttaaltaan sinapilla. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja levitä mausteseos tasaisesti lihan pintaan.
  2. Laita liha korkeareunaiseen uunivuokaan. Peitä foliolla ja anna maustua huoneenlämmössä tunti. Kuumenna uuni 110 asteeseen.
  3. Lisää vuoan pohjalle omenamehu ja laita liha uuniin. Kypsennä mureaksi 5–6 tuntia. Lusikoi tunnin välein vuoan pohjalle kertynyttä nestettä lihan pinnalle. Sammuta uuni, ja anna lihan vetäytyä jälkilämmössä vielä tunnin.
  4. Nyhdä liha kahdella haarukalla riipien. Sekoita lihasuikaleet paistoliemeen maustumaan.

Vinkki!

Laita halutessasi paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Porsaan kassler on revittävää, kun sen sisälämpö on 87–90 astetta.

Täytä pitaleipä nyhtöpossulla, harissahummuksella ja kaalisalaatilla. 

 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Jenni Rinkinen
Lihapullataikinaan voi sekoittaa melkein mitä vaan, mutta entäpä jos tekisit vaihteeksi ihan kaikista perinteisimpiä lihapullia. Tällä reseptillä onnistut taatusti.
Lihapullataikinaan voi sekoittaa melkein mitä vaan, mutta entäpä jos tekisit vaihteeksi ihan kaikista perinteisimpiä lihapullia. Tällä reseptillä onnistut taatusti.

Joskus on kiva pysytellä perinteisessä ja tehdä lihapullat mummon tapaan. Nesteenä näissä pullissa käytetään lihalientä ja sipuli kuullotetaan täydellisen läpikuultavaksi. Ohjetta voi muunnella lisäämällä joukkoon kuivamausteita, yrttejä tai sinappia. Lihaliemen tilalla voi käyttää kermaviiliä,...

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lihapullat

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1
sipuli
dl
lihalientä
4
rkl
korppujauhoja
1
kananmuna
½
tl
suolaa
tl
valkopippuria)

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja kuullota se läpikuultavaksi pienessä määrässä öljyä tai voita. Lisää joukkoon lihaliemi ja anna kiehua muutama minuutti. Kaada sipuli-lihaliemi kulhoon ja anna jäähtyä.
  2. Lisää joukkoon korppujauho ja mausteet ja anna turvota 5 minuuttia. Jos haluat aivan tasaisen massan, surauta korppujauhoseos sileäksi sauvasekoittimella.
  3. Sekoita joukkoon kananmuna. Lisää jauheliha ja vaivaa seos tasaiseksi. Massa on sopivaa, kun se alkaa irrota kulhon reunoista.
  4. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi.
  5. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  6. Pyörittele lihapullamassasta pyöryköitä ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle.
  7. Paista lihapullia matalassa lämpötilassa kunnes ne ovat kypsiä. Paistoaika riippuu lihapullien koosta: keskikokoiset kypsyvät noin 20 minuutissa.
  8. Paista pullia lopuksi grillivastuksen alla 225 asteessa kunnes pinta on saanut kunnolla väriä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)