Resepti Suvi Rüster Kuva Nico Backström
Muista leikata paahtopaistista ohuita siivuja!
Muista leikata paahtopaistista ohuita siivuja!

Paahtopaisti on helppo juhlaruoka kunhan muistat ottaa lihan huoneenlämpöön ennen kypsennystä sekä annat lihanpaistomittarin mitata paistin oikean sisälämpötilan.

Annoksia
6
Valmistusaika
2,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Paahtopaisti

Ainekset

1,5
kg
paahtopaistia
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
Paistamiseen
3
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Ota paahtopaisti huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen kypsennystä. Leikkaa paistin pinnalta mahdolliset kalvot terävällä veitsellä.
  2. Kuumenna voi paistinpannulla. Ruskista paahtopaisti kauttaaltaan pannulla kauniin ruskeaksi. Nosta paisti uunivuokaan. Hiero lihan pinnalle suolaa ja mustapippuria.
  3. Pistä lihanpaistomittarin kärki paistin keskelle. Kypsennä uunissa 125 asteessa noin 1 tunti 20 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Näin paahtopaisti jää sisältä vielä punertavaksi.
  4. Kääräise paahtopaisti alumiinifolioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha terävällä veitsellä mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa paahtopaistin kanssa voissa paistettuja sipuleita ja porkkanoita sekä mustaherukkahyytelöä.

Vinkki! Suolamäärän voit itse säädellä mieleiseksesi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.

Hummus saa raikkaan säväyksen appelsiinin kuoresta ja rapeissa filorullissa on runsaasti tuoreita yrttejä. 

Annoksia
36 kpl rullia 6 annosta hummusta
Valmistusaika
1 t rullat 10 min hummus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvisfilorullat ja appelsiinihummus

Ainekset

Kasvisfilorullat
1
pkt (450 g)
filotaikinalevyjä (Kanaki)
noin 1
dl
oliiviöljyä
Täyte
500
g
porkkanoita
1
iso (400 g)
purjo
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua korianteria
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
½
tl
mustapippuria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
korianteria
Pinnalle
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Appelsiinihummus
2
prk (à 290/175 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
tahinia
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
kanelia
½
tl
½ suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¾–1
dl
appelsiinin mehua
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
1
appelsiini
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus kanelia ja mustapippuria

Työvaiheet

Kasvisfilorullat

  1. Anna filotaikinan sulaa pakkauksessaan huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa yön yli.
  2. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjot. Hienonna valkosipulit.
  3. Kiehauta jauhettu korianteri öljyssä paistokasarissa. Lisää kasvikset. Paista melko kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen noin viisi minuuttia, kunnes porkkanat pehmenevät. Lisää soijakastike, siirappi, sitruunamehu, tahini ja mustapippuri. Kääntele sekaisin ja tarkista maku. Nosta liedeltä.
  4. Hienonna lehtipersilja ja korianteri. Lisää ne täytteeseen. Anna jäähtyä.
  5. Avaa filotaikinapaketti ja nosta yksi taikina-arkki työlaudalle. Sivele se kevyesti öljyllä. Lisää päälle toinen taikina-arkki ja sivele öljyllä. Levitä päälle kolmas taikina-arkki.
  6. Jaa kerrosteltu levy yhdeksään palaan. Lisää joka neliölle ruokalusikallinen täytettä. Nosta taikinaneliön kulmat täytteen päälle ja kääri rullaksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.
  7. Jatka,  kunnes kaikki taikinalevyt ja täyte on käytetty. Annostele täytettä maltillisesti, jotta se riittää kaikkiin rulliin. Paista kaikki rullat samalla pellillä.
  8. Sivele taikinarullat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Jos teet rullat etukäteen, säilytä ne jääkaapissa. Ennen tarjoilua nosta rullat pellillä kylmään uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Lämmitä, kunnes rullat ovat rapeita.

Appelsiinihummus

  1. Huuhdo kikherneet. Kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tahini, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy. Jatka sekoittamista, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku. Levitä hummus laakealle vadille aaltoilevasti.
  3. Kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi paloiksi ja puolita palat halutessasi.
  4. Pirskota hummuksen päälle oliiviöljyä. Lisää appelsiinit ja koristele ripauksella mausteita.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.

Ota viime vuoden sienet hyötykäyttöön ennen kuin uusi sesonki alkaa. Jauhelihasta ja sienistä saa herkkuruuan arkeen.

Annoksia
10 kepakkoa tai 20 lihapullaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienilihapullat ja -kepakot

Ainekset

1
pkt (400 g)
jauhelihaa
4–5
dl
pakastettuja metsäsieniä
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
oreganoa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
muna
Lisäksi
grillitikkuja

Työvaiheet

  1. Ota sienet sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Valuta tai pyyhi liha kuivaksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista sipuleita 2–3 minuuttia. Lisää sienet ja paista, kunnes sienistä irronnut neste haihtuu.
  3. Sekoita jauhelihan joukkoon murennettu feta, yrtit ja mausteet. Lisää kananmuna ja paistetut sienet. Sekoita massa käsin taikinaksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullia tai soikeita kepakoita. Paina puinen grillitikku kepakoiden läpi.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihapullat ja/tai kepakot uunipellille ja sivele pinta öljyllä. Paista 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Aprikoosit ja mantelit koristavat tämän pääsiäismunan.
Aprikoosit ja mantelit koristavat tämän pääsiäismunan.

Leivo iki-ihana rahkapiirakka pellille pääsiäismunan muotoon. Appelsiinimehusta syntyy raikas piiraspohja, ja täytteessä yllättää smetana. 

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-rahkapiirakka

Ainekset

dl
appelsiinimehua
25
g
hiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
1
valkuainen
noin 7
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
75
g
voita huoneenlämpöisenä
Rahkatäyte
1
prk (200 g)
appelsiinirahkaa
1
prk (120 g)
smetanaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
muna
1
prk (410/240 g)
säilykeaprikooseja
Pinnalle
1
keltuainen
½
dl
kokonaisia manteleita karkeasti rouhittuina

Työvaiheet

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, valkuainen ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan odottaa liinalla peitettynä noin 10 minuuttia, kunnes se kuplii.
  2. Sekoita joukkoon suola. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Ota noin neljäsosa taikinasta sivuun. Kumoa loppu taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle. Taputtele se munanmuotoiseksi levyksi, jonka reunat ovat hieman muuta levyä korkeammat. Peitä levy kevyesti liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
  4. Taputtele loppu taikina hyvin jauhotetulla alustalla levyksi ja anna kohota. Leikkaa levy taikinapyörällä noin kaksi senttiä leveiksi nauhoiksi. Leikkaa nauhat viiden sentin paloiksi.
  5. Voitele keltuaisella sekä pohjataikinan reunat että pinnalle tulevat koristepalat. Jos paloja on paljon, saatat tarvita voiteluun enemmän kuin yhden keltuaisen.
  6. Valmista piiraan täyte. Sekoita rahka, smetana, sokerit ja muna keskenään. Levitä seos kohonneen taikinan päälle. Nostele taikinakaistaleet pinnalle siksak-kuvioiksi.
  7. Valuta aprikoosit liemestään. Nostele ne varovasti täytteen päälle. Ripottele taikinareunojen ja -koristeiden päälle mantelit.
  8. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kommentit (0)