4 hengelle

10 (800 g) kiinteää keskikokoista perunaa tai 2 ps (à 400 g) viipaloituja valkosipuliperunoita (pakaste)
1 pieni purjo
1 rkl öljyä
2 prk tonnikalaa öljyssä
2 rkl kapriksia
suolaa, rouhittua mustapippuria
vuoan voiteluun 2 rkl voita tai öljyä

Munamaito
4 dl maitoa
2 munaa
½ tl suolaa

---

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna purjo ja kuullota pannulla öljyssä kypsäksi. Yhdistä silppuun tonnikala, kaprikset ja mausteet. 

2. Voitele laakea uunivuoka. Levitä pohjalle ohut kerros perunoita ja päälle puolet tonnikalaseoksesta. Asettele päälle kerros perunoita. Levitä loput tonnikalaseoksesta ja peitä vuoka lopuilla perunaviipaleilla.

3. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito ja suola. Kaada munamaito vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 1 tunti. Painele perunaviipaleet lastalla maidon peittoon noin puolessavälissä paistamista, jolloin pinnan perunakerroksesta tulee mehevä.

Vinkki! Lisämakua paistokseen saa hienonnetulla tillillä.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.