Teksti Kiia Renko Kuva Sami Repo
 Jouvarlakia-lihapullakeitto
Jouvarlakia-lihapullakeitto

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Mia Maragaki tapasi miehensä Kreikan-lomallaan 18-vuotiaana. Kreetalla asuva pari on ollut naimisissa 17 vuotta, ja heillä on kolme lasta. Näin Mia kertoo perheen ruokatottumuksista:

”Anoppini opetti minut tekemään kreikkalaista ruokaa, ja sitä meillä syödään eniten. Hänen ruokansa olivat aina herkullisia. Suomalaisista ruuista meille maistuvat karjalanpaisti ja merimiespihvit. Perunamuusia on koko perhe oppinut syömään, mutta kesäkeittoon ei koske kukaan. 

Kreetalaisessa keittiössä pääosassa ovat kasvikset ja liha. Vaikka saarella asummekin, kala on kallista ja sitä syödään vähemmän kuin Suomessa. Kaipaankin silakoita, kirjolohta ja siikaa.

Meillä on kasvimaa, josta saamme tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat, pavut, sipulit ja munakoisot. Talvella poimimme oliivit ja teemme öljyä. Elokuussa keräämme viinirypäleet, jotka kuivataan rusinoiksi. Osasta tehdään viiniä ja rakia.

Miehelläni on aina ollut eläimiä: kanoja, lehmiä, lampaita ja sikoja, joten tiedämme syömämme lihan alkuperän. Tällä hetkellä meillä on 240 lammasta, jotka lypsetään, ja maidosta tehdään juustoa.

Pidän ruuanlaitosta ja teen kotiruokaa joka päivä. Arkisin valmistelu vie puolisen tuntia, viikonloppuisin enemmänkin. Leivon myös pari–kolme kertaa viikossa, koska lapsilla on oltava eväät koulussa. Suomalaisilla ohjeilla tehdyt suolaiset piiraat, korvapuustit ja kuivakakut maistuvat hyvin paikallisille. 

Talvella suosituin arkiruokamme on linssi- tai papukeitto. Syömme sitä kerran viikossa, sillä se on terveellistä, halpaa ja maistuu lapsille paremmin kuin kikhernekeitto. Talvisin suosimme myös kukkakaalia, pinaattia, villivihanneksia sekä appelsiineja, mandariineja ja omenoita. 

Kesän suosikkeja ovat kesäkurpitsa, tomaatit ja paprikat. Hedelmissä on valinnanvaraa: Kreetalla kasvaa ihania vesimeloneja, hunajameloneja, nektariineja ja persikoita. Suomalaisia mustikoita ja puolukoita sekä kantarelleja minulla on ikävä.

Ruoka-aineet ovat täällä puhtaita ja tuoreita: eivät pakattuja eivätkä marinoituja. Teen ostokset usein suoraan maanviljelijöiltä, jotka kauppaavat tuotteitaan autonlavalta. Eineksiä tai säilykkeitä en käytä. 

Kun tulemme Suomesta Kreikkaan, matkalaukku täyttyy kahvista, suklaasta ja salmiakista. Tuon myös kardemummaa, raesokeria sekä perunajauhoja, joita ei täältä saa.”  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Jouvarlakia-lihapullakeitto

Ainekset

500
g
naudan jauhelihaa
2
dl
riisiä (1dl taikinaan,1dl liemeen)
1
sipuli
suolaa, pippuria
½
dl
silputtua persiljaa
3
l
vettä
50
g
voita
1
lihaliemikuutio
1
kananmuna
1
sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhelihaan 1dl kypsentämätöntä riisiä, raastettu sipuli, suola, pippuri ja persilja.
  2. Lisää kiehuvaan veteen voi ja lihaliemikuutio, lisää halutessasi suolaa ja pippuria.
  3. Pyöritä jauhelihataikinasta lihapullia ja laita ne yksitellen kiehuvaan liemeen. Nosta reikäkauhalla pintaan noussut vaahto pois.
  4. Lisää loppu riisi keittoon ja anna kiehua keskilämmöllä 20–30 minuuttia.
  5. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kevyesti vaahdoksi ja lisää keltuainen joukkoon.
  6. Vatkaa koko ajan ja lisää sitruunan mehu munavaahtoon.
  7. Ota valmis keitto liedeltä ja lisää keitosta kuumaa lientä muna-sitruunavaahtoon koko ajan sekoittaen.
  8. Lisää sitruuna-munaliemi keittoon ja sekoita. Älä kiehauta enää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Keittoon hyppäsi soppapulla.
Keittoon hyppäsi soppapulla.

Kalkkunapyöryköiden sisällä on mozzarellahelmi. Pyörykät maistuvat kasviskeiton seassa. Keitto valmistuu pikapikaa pakastimesta löytyvistä keittojuureksista ja kasvissuikaleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalkkunapullaminestrone

Ainekset

2
jauhoista perunaa
400
g
kalkkunan jauhelihaa
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
currya
1
tl
suolaa
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2
rkl
tuoretta korianteria
1
prk (noin 200 g)
mozzarellahelmiä
Keittopohja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
400
g
keittojuureksia tai kasvissuikaleita
(2
rkl
tomaattipyreetä)
1
tlk (400 g)
papuja
½
punttia tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalkkunapullat.
  2. Keitä, kuori ja raasta perunat. Sekoita lihapulla-ainekset yhteen. Työnnä jokaisen palleron sisälle yksi mozzarellahelmi ja painele lihapulla umpeen.
  3. Paista kalkkunapullat pannulla voissa.
  4. Valmista keittopohja. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot. Lisää jäiset juurekset ja halutessasi tomaattipyreetä ja papuja. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
  5. Nosta kalkkunapullat keittoon ja kuumenna nopeasti. Silppua korianteri ja lisää lopuksi keittoon.
  6. Tarjoa esimerkiksi smetanan tai yrteillä maustetun ranskankerman kanssa.

Vinkki! Voit paistaa kalkkunapullat myös uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tee lihapullien kypsyessä keittopohja.

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.

Muhkeasta talvikurpitsasta saa riittoisan ja täyteläisen keiton. Yrttiöljy syventää keiton makua. Kurpitsansiemenet kannattaa ottaa talteen ja paahtaa kuivalla pannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsakeitto ja yrttiöljy

Ainekset

700
g
talvikurpitsaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
4
jauhoista perunaa, esim. Rosamunda
4
porkkanaa
¼–½
punainen chili
2
rkl
öljyä
14
dl
kasvislientä
2
dl
kermaa
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
rkl
sokeria
Yrttiöljy
1
dl
tuoreita basilikan lehtiä
1
dl
tuoretta tilliä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
öljyä
Lisäksi
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa ja leikkaa se lohkoiksi. Kaavi siemenet ja rihmasto pois. Leikkaa pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Halkaise chili, kopauta siemenet pois ja leikkaa pieniksi suikaleiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chiliä pari minuuttia. Lisää kurpitsa, juurekset ja kasvisliemi. Keitä, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  5. Valmista yrttiöljy sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa. Laita kylmään maustumaan.
  6. Paahda kurpitsansiemenet kuumalla kuivalla pannulla. Annostele keittoa lautasille.
  7. Koristele pinta yrttiöljyllä ja ripottele siemeniä keiton päälle.

Tarjoa keitto sämpylöiden kera. Tässä helppo perussämpylöiden resepti:

Resepti Tuure Kilpeläinen Kuva Sami Repo
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Tuure Kilpeläinen kertoi kanakeittonsa reseptin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2009.

”Biisinteossa ja kokkaamisessa on sama sääntö: ainesten tulee olla oikeassa suhteessa. Ei mitään liikaa tai liian vähän. Silloin lopputulos toimii.”

KK:n lukijat rakastuivat Tuure...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1–1½
tl
curryjauhetta
½–1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½–2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki!

  • Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi.
  • Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään.
  • Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (16)

En yleensä tykkää kanakeitosta

Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.

Parfait

Tosi hyvää, ilman kanafondia, kermaa. (Kevytmaitoa) Maustoin punaisella chilipaprikalla kevätsipulilla.

Riikka Rinkeli

Ihana keitto! Tykkään tulisesta ruoasta joten lisäsin reilusti curry- maustetta ja korvasin ruokakerman rasvattomalla maidolla. Teen tätä toistekin. ??

Ärtynyt

Kiva, ettei aineksissa mainita chilia ollenkaan - kaupassa käyty jo ja huomaan ingressistä, että silputtu chili on oleellinen osa keittoa. Kuinkahan mautonta tulee...?

Pullapäivä

Hyvä,helppo keitto. Sitruuna raikastaa ja chili antaa hyvin särmää. Perhe tykkää

Oli namiskuukkelia

Tehtiin ilman perunaa, korvikkeena Qvinoa, kun en voi perunaa syödä - ja täytyy sanoa, että kyllä se Tuure osaa kanasoppaa tehdä! :D Oli aikas hyvää. 

Tiina Titityy

Tehdään usein, tosi hyvää keittoa! Itse jätän sitruunan pois ja käytän chilihiutaleita potkua antamaan.

Kotikokki

Todella herkullinen keitto.Käytin maustamiseen myös mango-currya,sopi erinomaisesti.Tuoretta chiliä ei ollut mutta laitoin kuivattuja chilihippusia.Tämå mausteinen keitto jää kyllä meidän perheen vakiovalikoimaan!

Vierailija

Onko tätä ohjetta korjattu jälkikäteen? Olen joskus tehnyt ja tuli todella hyvää mutta muistelen että pieneksi silputun chilin määrä oli mainittu aiemmin jossain - nyt en löydä kuin ingressistä maininnan mutta määrää en löydä mistään.

Vierailija

Vaihdoin sitruunan limeen ja kerman kookoskermaan ja ai ai miten hyvää!

Vierailija

Tää on niin hyvää, lisään itse mukaan chilihiutaleita ja valkosipulia, voi mitä tahansa (sieniä, paprikaa, nuudeleita yms) viskata kattilaan ja hyvää tulee

Hessu

Lisään pikkuisen spagettia myös joten lapset tykkää.

Nappula

Kerrassaan mainio soppa! Varsinkin viileänä kevätpäivänä, tai talvella tai vaikka keskellä kesää.

Lintunen

Ainoa ohje, jolla tehnyt kanakeittoa jo vuosia! Yksinkertainen, mutta maukas keitto. Ihana tarjota myös ruokavieraille. Suosittelen!

Vierailija

Mieto chilipalko oli liikaa (chilin määrästä olisi kiva olla jokin vinkki), pilalle meni..

Näytä kaikki kommentit (16)
Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Punajuuri on kaunis ja maukas juuresta naattiin.
Punajuuri on kaunis ja maukas juuresta naattiin.

Tässä keitossa pääosassa ovat punajuurennaatit. Itse punajuuret pääsevät koristeeksi, joten hävikkiä ei tule. Naatit muistuttavat  hieman mangoldia ja pinaattia, mutta maku on miedon punajuurinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurennaatti-linssikeitto

Ainekset

4
punajuurta naatteineen
2
rkl
öljyä
2
tl
hunajaa
½
tl
juustokuminaa
1
pkt (180 g)
pekonia
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
30
g
inkivääriä
2
dl
punaisia linssejä
2
tl
currya
8
dl
kasvislientä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
limen mehu

Työvaiheet

  1. Irrota naatit punajuurista. Kuori punajuuret ja pilko ne pieniksi kuutioiksi uunipellille. Sekoita joukkoon öljy, hunaja ja juustokumina. Paahda uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.
  2. Lisää päälle pekonisiivut ja paista vielä 10 minuuttia. Ota pelti uunista. Murenna pekonit ja sekoita punajuurten joukkoon. Jätä odottamaan.
  3. Huuhtele ja hienonna naatit. Hienonna valkosipulit, kuutioi sipuli ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipuleita ja inkivääriä pari minuuttia. Lisää joukkoon curry, linssit ja naatit. Kaada joukkoon kasvisliemi ja keitä 20 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää kookosmaitoa ja limen mehu.
  4. Annostele keittoa lautasille ja päälle paahdettuja punajuuria ja pekonia.