
Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa.
Mia Maragaki tapasi miehensä Kreikan-lomallaan 18-vuotiaana. Kreetalla asuva pari on ollut naimisissa 17 vuotta, ja heillä on kolme lasta. Näin Mia kertoo perheen ruokatottumuksista:
”Anoppini opetti minut tekemään kreikkalaista ruokaa, ja sitä meillä syödään eniten. Hänen ruokansa olivat aina herkullisia. Suomalaisista ruuista meille maistuvat karjalanpaisti ja merimiespihvit. Perunamuusia on koko perhe oppinut syömään, mutta kesäkeittoon ei koske kukaan.
Kreetalaisessa keittiössä pääosassa ovat kasvikset ja liha. Vaikka saarella asummekin, kala on kallista ja sitä syödään vähemmän kuin Suomessa. Kaipaankin silakoita, kirjolohta ja siikaa.
Meillä on kasvimaa, josta saamme tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat, pavut, sipulit ja munakoisot. Talvella poimimme oliivit ja teemme öljyä. Elokuussa keräämme viinirypäleet, jotka kuivataan rusinoiksi. Osasta tehdään viiniä ja rakia.
Miehelläni on aina ollut eläimiä: kanoja, lehmiä, lampaita ja sikoja, joten tiedämme syömämme lihan alkuperän. Tällä hetkellä meillä on 240 lammasta, jotka lypsetään, ja maidosta tehdään juustoa.
Pidän ruuanlaitosta ja teen kotiruokaa joka päivä. Arkisin valmistelu vie puolisen tuntia, viikonloppuisin enemmänkin. Leivon myös pari–kolme kertaa viikossa, koska lapsilla on oltava eväät koulussa. Suomalaisilla ohjeilla tehdyt suolaiset piiraat, korvapuustit ja kuivakakut maistuvat hyvin paikallisille.
Talvella suosituin arkiruokamme on linssi- tai papukeitto. Syömme sitä kerran viikossa, sillä se on terveellistä, halpaa ja maistuu lapsille paremmin kuin kikhernekeitto. Talvisin suosimme myös kukkakaalia, pinaattia, villivihanneksia sekä appelsiineja, mandariineja ja omenoita.
Kesän suosikkeja ovat kesäkurpitsa, tomaatit ja paprikat. Hedelmissä on valinnanvaraa: Kreetalla kasvaa ihania vesimeloneja, hunajameloneja, nektariineja ja persikoita. Suomalaisia mustikoita ja puolukoita sekä kantarelleja minulla on ikävä.
Ruoka-aineet ovat täällä puhtaita ja tuoreita: eivät pakattuja eivätkä marinoituja. Teen ostokset usein suoraan maanviljelijöiltä, jotka kauppaavat tuotteitaan autonlavalta. Eineksiä tai säilykkeitä en käytä.
Kun tulemme Suomesta Kreikkaan, matkalaukku täyttyy kahvista, suklaasta ja salmiakista. Tuon myös kardemummaa, raesokeria sekä perunajauhoja, joita ei täältä saa.”
Ulkosuomalaisen lempiarkiruoka: Jouvarlakia-lihapullakeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita jauhelihaan 1dl kypsentämätöntä riisiä, raastettu sipuli, suola, pippuri ja persilja.
- Lisää kiehuvaan veteen voi ja lihaliemikuutio, lisää halutessasi suolaa ja pippuria.
- Pyöritä jauhelihataikinasta lihapullia ja laita ne yksitellen kiehuvaan liemeen. Nosta reikäkauhalla pintaan noussut vaahto pois.
- Lisää loppu riisi keittoon ja anna kiehua keskilämmöllä 20–30 minuuttia.
- Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kevyesti vaahdoksi ja lisää keltuainen joukkoon.
- Vatkaa koko ajan ja lisää sitruunan mehu munavaahtoon.
- Ota valmis keitto liedeltä ja lisää keitosta kuumaa lientä muna-sitruunavaahtoon koko ajan sekoittaen.
- Lisää sitruuna-munaliemi keittoon ja sekoita. Älä kiehauta enää.
Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.
Tosi hyvää, ilman kanafondia, kermaa. (Kevytmaitoa) Maustoin punaisella chilipaprikalla kevätsipulilla.
Ihana keitto! Tykkään tulisesta ruoasta joten lisäsin reilusti curry- maustetta ja korvasin ruokakerman rasvattomalla maidolla. Teen tätä toistekin. ??
Kiva, ettei aineksissa mainita chilia ollenkaan - kaupassa käyty jo ja huomaan ingressistä, että silputtu chili on oleellinen osa keittoa. Kuinkahan mautonta tulee...?
Hyvä,helppo keitto. Sitruuna raikastaa ja chili antaa hyvin särmää. Perhe tykkää
Tehtiin ilman perunaa, korvikkeena Qvinoa, kun en voi perunaa syödä - ja täytyy sanoa, että kyllä se Tuure osaa kanasoppaa tehdä! :D Oli aikas hyvää.
Tehdään usein, tosi hyvää keittoa! Itse jätän sitruunan pois ja käytän chilihiutaleita potkua antamaan.
Todella herkullinen keitto.Käytin maustamiseen myös mango-currya,sopi erinomaisesti.Tuoretta chiliä ei ollut mutta laitoin kuivattuja chilihippusia.Tämå mausteinen keitto jää kyllä meidän perheen vakiovalikoimaan!
Onko tätä ohjetta korjattu jälkikäteen? Olen joskus tehnyt ja tuli todella hyvää mutta muistelen että pieneksi silputun chilin määrä oli mainittu aiemmin jossain - nyt en löydä kuin ingressistä maininnan mutta määrää en löydä mistään.
Vaihdoin sitruunan limeen ja kerman kookoskermaan ja ai ai miten hyvää!
Tää on niin hyvää, lisään itse mukaan chilihiutaleita ja valkosipulia, voi mitä tahansa (sieniä, paprikaa, nuudeleita yms) viskata kattilaan ja hyvää tulee
Lisään pikkuisen spagettia myös joten lapset tykkää.
Kerrassaan mainio soppa! Varsinkin viileänä kevätpäivänä, tai talvella tai vaikka keskellä kesää.
Ainoa ohje, jolla tehnyt kanakeittoa jo vuosia! Yksinkertainen, mutta maukas keitto. Ihana tarjota myös ruokavieraille. Suosittelen!
Mieto chilipalko oli liikaa (chilin määrästä olisi kiva olla jokin vinkki), pilalle meni..