noin 8 annosta

200 g tummaa suklaata
100 g voita
4 keltuaista
200 g tomusokeria
½ dl mantelijauhetta
1½ rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
4 valkuaista

vuokien voiteluun voita ja sokeria
pinnalle tomusokeria

---


1. Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa.  Jäähdytä. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Seulo joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita keltuaisvaahto jäähtyneeseen suklaaseen.

2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele lopuksi varovaisesti joukkoon.

3. Voitele pienet posliiniset, noin 3 desilitran vetoiset leivontavuoat tai esim. Arabian Teema-mukit. Sokeroi ne. Voit myös laittaa astioihin leivinpaperista pohjalle ja reunoille kerroksen, voidella ja sokeroida leivinpaperit, niin “kakkuset” lähtevät helpommin vuoista irti.

4. Kaada taikina vuokien puoliväliin saakka ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä. Kakkusten kuuluu jäädä sisältä kosteaksi ja pehmeäksi. Jäähtyessään kakkuset hieman kiinteytyvät, mutta rakenteen kuuluu jäädä suklaamaisen pehmeäksi.

5. Kumoa kakkuset lautaselle ja tarjoa aidon vaniljajäätelön (tai vaniljakastikkeen kanssa). Pinnan voi hunnuttaa kevyesti tomusokerilla.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, ohje Auni Lehikoinen, Kuopio

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.