
Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka vain paranee, kun keität itse kalaliemen ja annat ruuan muhia yön yli jääkaapissa.
Perinteinen kalakeitto
Ainekset
Työvaiheet
Kalaliemi
- Laita kalanruodot kattilaan (tarkista, että kidukset on poistettu). Laske ruotojen päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät.
- Kuori ja lohko sipuli ja lisää se kattilaan. Keitä ja kuori pintaan nouseva vaahto pois esimerkiksi reikäkauhalla. Lisää sen jälkeen muutama kokonainen valkopippuri, tillin varsia ja ripaus suolaa.
- Keitä hiljaa poreillen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi talteen.
Keitto
- Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.
- Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.
- Lisää kalaliemi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen myös maustepippurit ja tarvittaessa suolaa.
- Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kalakuutiot kypsiksi. Kala kypsyy nopeasti, 1-2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, murenee se herkästi hiutaleiksi.
- Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.
Vinkkejä
- Keiton perusohje on: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa/kalaa) ja 1 litra nestettä (esim. eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).
- Pilko kasvikset kypsymisjärjestyksen mukaan (kovat ja hitaasti kypsyvät kasvikset pienimmiksi). Tällöin voit lisätä ne keittoon yhtä aikaa kasvisten rakenteen kärsimättä.
- Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään viimeisenä. Tämä jälkeen keittoa ei tarvitse enää kiehauttaa vaan kala kypsyy hautuen kuumassa liemessä.
- Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.
Kannattaa kokeilla
- Käytä eri kalalajeja saatavuuden mukaan (kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa).
- Uutta ideaa keittoon saat korvaamalla osan kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.
- Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua. Korvaa 1-2 dl kalaliemestä valkoviinillä.
- Tomaattimehu tai -murska sopivat hyvin kalakeiton liemeen. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös 2-3 rkl tomaattipyreetä.
- Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.
- Lisää makua kasviksilla ja korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.
- Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää purjo loppuvaiheessa, jolloin sen vihreä väri pysyy kauniina.
- Aasialainen kalakeitto syntyy, kun 1/3 kalaliemestä korvataan kookosmaidolla. Mausta keitto limetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.
- Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.
Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.
Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/