Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Laura Riihelä

Suppilovahverot sopivat hyvin yhteen lohen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohifilee Wellington

Ainekset

800
g
lohifileetä
1
kpl
purjoa
2
dl
esikäsiteltyjä sieniä
1
rkl
öljyä
1.5
pkt
pakasteruis-perunataikinaa
1
rkl
sitruunanmehua
Voiteluun
1
kpl
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Nosta pakastetaikina sulamaan hyvissä ajoin. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Poista lohesta ruodot ja nahka. Leikkaa lohi annospaloiksi.
  2. Hienonna purjo ja kuullota pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä.
  3. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin kolme kertaa suuremmaksi kuin lohipala. Säästä ylijäänyt taikina koristelua varten. Nosta lohi taikinalevyn keskelle. Pirskottele päälle sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla.Levitä fileelle paistetut purjot ja sienet.
  4. Vatkaa munan rakenne kevyesti rikki. Voitele taikinan reunat munalla. Käännä reunat tiukasti kiinni siten, että sauma tulee lohipalan alle. Voitele pinta munalla.
  5. Ota ylijääneestä taikinasta piparimuotilla kuvioita  ja kiinnitä ne lohitaikinapaketin pintaan munalla. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. Paista ylijääneestä taikinasta tikkuja. Ne maistuvat mainiolta sellaisenaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.

Kinkkuvalvojaisia ei tarvita, kun joulupöytään kattaa rapeaksi paistettua nyhtökauraa. Ruoka valmistuu vartissa, ja siinä maistuvat kaneli, inkivääri ja neilikka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min nyhtökaura 30 min porkkanat
Vaikeustaso
Helppo

Joulumausteinen nyhtökaura ja inkivääriporkkanat

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta nyhtökauraa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
tummaa siirappia
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½
tl
neilikkaa
½
tl
suolaa
Inkivääriporkkanat
1
kg
porkkanoita
3
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
inkivääriä
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannulla kuumaksi. Lisää nyhtökaura pannulle. Paista nyhtökauraa muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes se rapeutuu. Sekoita välillä.
  2. Mausta nyhtökaura siirapilla, soijakastikkeella, mausteilla ja suolalla.
  3. Tarjoa mausteinen nyhtökaura inkivääriporkkanoiden kanssa.

Vinkki! Jos ruuan ei tarvitse olla maidoton, paista nyhtökaura voissa, jotta saat aavistuksen täyteläisemmän maun. Koristele ruoka korianterin lehdillä.

Inkivääriporkkanat

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä molemmat leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Valuta päälle öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja inkiväärillä. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa inkivääriporkkanat nyhtökauran kera.

Vinkki! Sekoita turkkilaisesta jugurtista ja korianteri- tai persiljasilpusta kastike mausteisen nyhtökauran ja porkkanoiden kyytipojaksi. Mausta kastike tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.

Omatekoisissa joulumarmeladeissa maistuvat kotimaiset marjat lakka, mansikka ja mustikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30–40 palaa
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjamarmeladit

Ainekset

dl
mansikka-, lakka- tai mustikkasosetta
1
dl
vettä
3
dl
sokeria
¾
dl
agarhiutaleita (esim. Clearspring)
erikoishienoa sokeria (Siro)

Työvaiheet

  1. Mittaa marjasose, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Sekoita joukkoon agar-hiutaleet. Keitä noin kymmenen minuuttia ilman kantta. Sekoita välillä. Anna seoksen jäähtyä hieman.
  2. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan tai rasiaan (n. 10 x 20 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Leikkaa levy pieniksi kuutioiksi. Anna palojen kuivua huoneenlämmössä peittämättä seuraavaan päivään.
  4. Sokeroi palat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa helposti.

Vinkki! Agarhiutaleita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Jos käytät apteekista saatavaa hienoa agarjauhetta, määräksi riittää 1¼ rkl.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Kommentit (0)