Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Tarjoa lohiseljanka paahdettujen ruisleipäviipaleiden kanssa.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä lohiseljanka

Ainekset

1
kg
lohta
1.5
l
vettä
1
kpl
laakerinlehteä
3
kpl
timjaminoksaa
2
tl
suolaa
Lisäksi
1
kpl
porkkanaa
purjoa
selleriä
1
kpl
keltasipulia
2
rkl
öljyä
1
rkl
vehnäjauhoja
2
rkl
tomaattisosetta
1
kpl
suolakurkkua
1
rkl
kaprista
Tarjolle
tilliä
smetanaa
ruisleipää

Työvaiheet

  1. Fileoi kala. Kiehauta kattilassa vesi ja pane sekaan kalan pää ilman kiduksia, ruodot ja pyrstö, laakerinlehdet, timjami ja suola. Keitä hiljalleen kannen alla 20 minuuttia. Siivilöi liemi ja ota liemi talteen.
  2. Leikkaa kuoritut juurekset ja huuhdotut vihannekset pieniksi ja tasakokoisiksi tulitikkupaloiksi. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota kasvikset. Lisää vehnäjauhot ja kääntele seosta hetki.
  3. Lisää tomaattisose ja hetken kuluttua kalaliemi ohuena norona. Hauduta hiljalleen noin 15 minuuttia.
  4. Leikkaa kalanliha kuutioiksi. Lisää kuutiot, pieneksi suikaloidut suolakurkut ja kaprikset kattilaan. Keitä hiljalleen vielä 5-10 minuuttia ja maista. Lisää tarvittaessa suolakurkun lientä.
  5. Tarjoa smetanan, tillisilpun ja paahdetun ruisleivän kanssa.
Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Keittolisukkeen seuraava taso: pekonipopcornit! Ripota ne sopan päälle ja napostele loput viltin alla.
Keittolisukkeen seuraava taso: pekonipopcornit! Ripota ne sopan päälle ja napostele loput viltin alla.

Sametinpehmeä, kermainen sosekeitto syntyy palsternakasta, juuriselleristä ja valkoisista pavuista.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Palsternakka-valkopapusosekeitto ja karamellisoidut pekonipopparit

Ainekset

Palsternakka-valkopapusosekeitto
1
sipuli
1
(200 g)
palsternakka
pala
(200 g)
juuriselleriä
1
tlk (285 g)
isoja valkoisia papuja
2
rkl
öljyä
l
kasvislientä
2
dl
kermaa
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
Karamellisoidut pekonipopparit
1
pkt (170 g)
pekonia
3
rkl
öljyä
½
dl
popcorn-maissinjyviä
3
rkl
voita
2
rkl
vaahterasiirappia
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Palsternakka-valkopapusosekeitto

  1. Kuori ja kuutioi sipuli, palsternakka ja juuriselleri. Valuta pavut.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipulia, palsternakkaa ja selleriä 5 minuuttia. Lisää kattilaan pavut ja kasvisliemi. Keitä 15 minuuttia.
  3. Soseuta keitto. Lisää joukkoon kerma ja mausteet. Soseuta vielä kerran. Ripottele päälle pekonipopcornia.

Karamellisoidut pekonipopparit

  1. Leikkaa pekoni viipaleiksi. Laita paksupohjainen kattila liedelle ja pekonisiivut kattilaan. Lämmitä pikkuhiljaa niin, että pekonin rasva irtoaa ja pekoni ruskistuu. Nosta rapeat pekonit valumaan ja jäähtymään talouspaperin päälle. Jätä pekonirasva kattilaan.
  2. Lisää kattilaan öljyä ja muutama popcornin jyvä. Peitä kannella ja anna lämmetä. Kun jyvät poksahtavat, kaada loput popparit kattilaan ja peitä kannella. Ravista kattilaa muutaman kerran. Kun jyvät alkavat poksahdella auki, ravista muutaman kerran lisää. Nosta kattila pois levyltä, kun poksuminen hiljenee.
  3. Sulata voi pienessä kattilassa ja sekoita joukkoon siirappi. Murenna joukkoon pekonisiivut.
  4. Kumoa puolet popcorneista isoon kulhoon. Sekoita joukkoon osa siirappiseoksesta. Yhdistä loput popcornit ja siirappiseos muutamassa erässä, jotta mausteet sekoittuvat poppareihin paremmin. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.

Pikainen seljanka ui lautaselle pakastealtaasta. Liemen hyvän maun salaisuus on piparjuuritahna.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
1
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyrettä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
pss (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
pss (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku tilliä
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
(2
rkl
kapriksia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyre ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  4. Kuumenna keitto, mutta älä keitä. Mausta suolalla. Tarjoile smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Joka kokki valitsee keittoon lempitortellininsa ja raastaa lopuksi päälle reippaasti parmesaania.
Joka kokki valitsee keittoon lempitortellininsa ja raastaa lopuksi päälle reippaasti parmesaania.

Tortellinit pelastavat kun on sudennälkä. Jo yhdestä paketista saa riittoisan keiton.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaatti-tortellinikeitto

Ainekset

2
porkkanaa
2
varsisellerin vartta
1
sipuli
2
rkl
öljyä
1
l
kanalientä
1
pkt (250 g)
tortellineja
1
pss (200 g)
pakastettua lehtipinaattia
1
ruukku lehtipersiljaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko porkkana pieniksi kuutioiksi. Hienonna sellerinversi ja sipuli.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia, porkkanaa ja selleriä 3–5 minuuttia. Kaada liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna sopan hautua 10 minuuttia.
  3. Lisää pasta ja pinaatti keittoon. Keitä 5 minuuttia. Hienonna joukkoon persilja. Mausta soppa suolalla ja pippurilla.
  4. Raasta lopuksi joukkoon parmesaania.

Vinkki! Saat keitosta kasvisversion käyttämällä kasvislientä sekä sieni- tai pinaattitäytteisiä tortellineja.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Tässä minestronessa pastan korvaa terveellinen kvinoa.
Tässä minestronessa pastan korvaa terveellinen kvinoa.

Siskonmakkarakeitto lainaa ideoita Italiasta. Tomaattinen soppa lämmittää ja täyttää.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Siskonmakkara-kvinoaminestrone

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
1
porkkana
1
varsisellerinvarsi
3
rkl
öljyä
l
lihalientä
1
dl
kvinoaa
1
pkt (500 g)
siskonmakkaraa
1
tlk (400 ml)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
½
rkl
balsamiviinietikkaa
½–1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipulit, kuutioi porkkana ja sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita, porkkanaa ja sellerinvartta muutama minuutti. Kaada joukkoon lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Lisää kvinoa. Purista siskonmakkarat kuoresta parin sentin paloina suoraan kiehuvaan liemeen. Sekoita joukkoon tomaatit ja balsamietikka.
  4. Keitä soppaa keskilämmöllä 20–25 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna lopuksi joukkoon persiljaa.

Kommentit (0)