
Jos onnistut saamaan kalatiskiltä madetta, kokeile kalastaja Lauri Mustalahden madekeittoa.
Madekeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Pyydä kalakauppiasta nylkemään made. Poista nyljetyn kalan päästä kidukset ja selkäevä. Pane mateen maksa likoamaan kylmään veteen noin tunniksi ja keitä sitä sen jälkeen suolalla maustetussa vedessä 5–10 minuuttia. Nosta sivuun ja viipaloi maksa.
- Paloittele nyljetty kala. Nosta viileään kasvisten käsittelyn ajaksi.
- Kuori sipuli ja perunat. Lohko ne sopiviksi suupaloiksi. Halkaise pestyt paprikat, poista sisukset ja kuutio palat. Kuullota perunaa ja sipulia öljytilkassa kattilan pohjalla pari minuuttia. Lisää sekaan kalaliemi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia ja kuori reikäkauhalla pois pinnalle noussut vaahto. Lisää loput kasvispalat.
- Keitä edelleen noin 10 minuuttia ja lisää kalapalat. Alenna lämpöä, niin että liemi poreilee vain kevyesti. Näin kalapalat säilyvät ehjinä. Lisää sekaan viipaloitu mateen maksa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Resepti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 3/2011.
Paprika,cayennepippuri ja chili eivät sovi tähän soppaan. Ei pidä sotkea suomalaisen kalan kanssa kaikkea mahdollista. Vain valkopippuria ja sipulia suolan lisäksi. Vouta ja ruislepää myös.
MadeMatti on oikeassa. Älä pilaa hyvää kalaa maustamalla se liian vahvaksi.