Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Keiton keltainen väri tulee sahramista ja appelsiinista.
Keiton keltainen väri tulee sahramista ja appelsiinista.

Ranskalaisen keittiön klassikkosoppa valmistetaan päivän tuoreista kaloista ja äyriäisistä. Toinen tärkeä tekijä on sipuleista, fenkolista ja valkoviinistä keitettävä liemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bouillabaisse

Ainekset

4
valkosipulinkynttä
4
perunaa
1
sipuli
1
fenkoli
½
purjo (valkoinen osa)
½
ruukkua lehtipersiljaa
4
rkl
laadukasta öljyä
2
dl
valkoviiniä
1 pss (½ g)
sahramia
1
laakerinlehti
1
tl
kuivattua timjamia
½
tl
fenkolin siemeniä
1 tlk (500 g)
kuorittuja kirsikkatomaatteja
1 ½
l
kalalientä
300
g
lohta
300
g
ahvenfilettä
450
g
sinisimpukoita pakasteesta (esim. Pirkka)
1 pss (200 g)
isoja pakastekatkarapuja
1
appelsiinin kuori
½-1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Kuori ja kuutioi perunat.
  2. Laita perunat odottamaan kylmään veteen. Viipaloi sipuli
  3. ja fenkoli. Huuhtele ja suikaloi purjo. Hienonna persilja.
  4. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipulia ja purjoa pari minuuttia, älä ruskista. Lisää valkosipuli ja fenkoli. Kaada joukkoon viini. Lisää persilja, sahrami, laakerinlehti ja timjami. Keitä lientä 5 minuuttia tai kunnes se vähenee puoleen.
  5. Sekoita joukkoon tomaatit ja kalaliemi. Keitä 10 minuuttia. Lisää perunat ja keitä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  6. Poista keiton kiehuessa kaloista ruodot ja lohen nahka. Lisää ensin isoimmat lohipalat. Kiehauta ja lisää ahvenfileet ja äyriäiset. Hauduta keittoa viitisen minuuttia.
  7. Lisää koristeeksi hieman hienonnettua persiljaa ja raastettua appelsiininkuorta. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keiton kaveriksi 

Rouille-majoneesi 

Sekoita tehosekoittimessa 4 hienonnettua valkosipulinkynttä ja 1 tl suolaa. Lisää huoneenlämpöinen munankeltuainen, 2 rkl sitruunamehua, ripaus sahramia ja cayennepippuria. Valuta joukkoon öljy ohuena nauhana tehosekoittimen käydessä. Sekoita, kunnes majoneesi sakenee.

Paahdetut krutongit 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa paloiksi 6 vaaleaa maalaisleivän siivua. Hienonna valkosipulinkynsi ja 2 rkl tuoretta timjamia. Raasta 1 dl gruyere-juustoa. Sekoita kulhossa 2 rkl öljyä, juustoraaste, yrtit ja valkosipulit. Sekoita joukkoon leipäpalat. Paahda uunissa rapeiksi noin 10 minuuttia.

Paprika-chilitahna 

Laita uunivuokaan halkaistu paprika kuori ylöspäin, chili sekä 2 valkosipulinkynttä kuorineen. Paahda 20 minuuttia 250 asteessa. Jäähdytä paprika muovipussissa, niin se on helppo kuoria. Kuori myös valkosipuli. Laita paprika, chili ja valkosipuli tehosekoittimeen. Lisää 1 dl vaalean leivän muruja, ½ dl persiljasilppua ja 2 rkl sitruunamehua. Soseuta. Kaada joukkoon 1 dl oliiviöljyä ohuena nauhana. Anna tehosekoittimen käydä, kunnes seos muuttuu tahnaksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Hei. Majoneesiohjeesta puuttuu öljyn määrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.

Kinkkuvalvojaisia ei tarvita, kun joulupöytään kattaa rapeaksi paistettua nyhtökauraa. Ruoka valmistuu vartissa, ja siinä maistuvat kaneli, inkivääri ja neilikka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min nyhtökaura 30 min porkkanat
Vaikeustaso
Helppo

Joulumausteinen nyhtökaura ja inkivääriporkkanat

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta nyhtökauraa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
tummaa siirappia
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½
tl
neilikkaa
½
tl
suolaa
Inkivääriporkkanat
1
kg
porkkanoita
3
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
inkivääriä
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannulla kuumaksi. Lisää nyhtökaura pannulle. Paista nyhtökauraa muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes se rapeutuu. Sekoita välillä.
  2. Mausta nyhtökaura siirapilla, soijakastikkeella, mausteilla ja suolalla.
  3. Tarjoa mausteinen nyhtökaura inkivääriporkkanoiden kanssa.

Vinkki! Jos ruuan ei tarvitse olla maidoton, paista nyhtökaura voissa, jotta saat aavistuksen täyteläisemmän maun. Koristele ruoka korianterin lehdillä.

Inkivääriporkkanat

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä molemmat leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Valuta päälle öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja inkiväärillä. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa inkivääriporkkanat nyhtökauran kera.

Vinkki! Sekoita turkkilaisesta jugurtista ja korianteri- tai persiljasilpusta kastike mausteisen nyhtökauran ja porkkanoiden kyytipojaksi. Mausta kastike tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.

Omatekoisissa joulumarmeladeissa maistuvat kotimaiset marjat lakka, mansikka ja mustikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30–40 palaa
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjamarmeladit

Ainekset

dl
mansikka-, lakka- tai mustikkasosetta
1
dl
vettä
3
dl
sokeria
¾
dl
agarhiutaleita (esim. Clearspring)
erikoishienoa sokeria (Siro)

Työvaiheet

  1. Mittaa marjasose, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Sekoita joukkoon agar-hiutaleet. Keitä noin kymmenen minuuttia ilman kantta. Sekoita välillä. Anna seoksen jäähtyä hieman.
  2. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan tai rasiaan (n. 10 x 20 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Leikkaa levy pieniksi kuutioiksi. Anna palojen kuivua huoneenlämmössä peittämättä seuraavaan päivään.
  4. Sokeroi palat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa helposti.

Vinkki! Agarhiutaleita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Jos käytät apteekista saatavaa hienoa agarjauhetta, määräksi riittää 1¼ rkl.

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä: