Resepti Marja-Saara Vainio-Kaila Kuva Arto Vuohelainen
Paistetun linnun ja lihan lisäkkeeksi sopii kirpeän mustaherukkainen marmeladi.
Paistetun linnun ja lihan lisäkkeeksi sopii kirpeän mustaherukkainen marmeladi.

Sipuli yllättää mustaherukkamarmeladissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirpeä mustaherukkamarmeladi

Ainekset

1
kg
mustaherukoita
½
l
vettä
800
g
(noin 7 keskikokoista) sipulia
1¾-2
kg
sokeria (josta osa saa olla fariinisokeria)
1
tl
tai maun mukaan chiliä maustamiseen

Työvaiheet

  1. Pane kattilaan herukat ja vesi. Keitä seosta viisi minuuttia. Soseuta marjat sauvasekoittimella sileäksi.
  2. Silppua puolitetut sipulit tehosekoittimessa ja pane silppu kattilaan sokerin ja chilin kanssa. Anna seoksen kiehua hiljalleen 45 minuutin ajan, välillä seosta sekoittaen.
  3. Tee marmeladikoe. Pane ruokalusikallinen seosta lautasella jääkaappiin. Vedä jäähtyneen seoksen keskelle lusikalla vako. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista.
  4. Purkita kuuma marmeladi kuumiin puhtaisiin purkkeihin ja sulje purkit heti. Anna jäähtyä. Varastoi kuivaan, viileään ja pimeään tilaan.

Vinkki! Mustaherukkamarmeladia voit valmistaa myös ilman sipulia. Korvaa tällöin sipulin määrä samalla määrällä mustaherukkaa.

Entä jos marmeladi ei hyydy?

Marmeladin valmistukseen soveltuvat vähän raa'at, luontaisesti runsaasti pektiiniä sisältävät marjat. Marjojen liian vähäinen pektiinin määrä voi jättää marmeladin juoksevaksi. Kuumenna säilyke tällöin uudelleen ja lisää sekaan hiukan apteekista ostettavaa pektiiniä paketin ohjeen mukaan. Keitä pari minuuttia koko ajan hämmentäen ja purkita heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.

Ruusunmarjojen puhdistaminen vie paljon aikaa, mutta vaiva kannattaa. Jo pieni määrä upeaa ruusunmarjaa tuo mahtavan lisän omenahillon makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 dl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusunmarja-omenahillo

Ainekset

5
dl
siemenistä puhdistettuja ruusunmarjoja eli kiulukoita
10
dl
omenalohkoja
2
dl
vettä
2
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele ruusunmarjat, poista kannat ja tupsut. Halkaise. Poista siemenet pikkulusikan varrella.
  2. Pese ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun poistaa siemenkodat.
  3. Laita ruusunmarjat, omenat ja vesi kattilaan ja anna kiehua sen aikaa kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Aikaa tähän menee 20–40 minuuttia.
  4. Soseuta sauvasekoittimella kattilassa sileäksi.
  5. Lisää sokeri soseeseen ja kiehauta. Anna kiehua pari minuuttia.
  6. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei voi olla että kvitten hilloon laitetaan 1dl kardemummaa!

Vierailija

Itse en tykkää että omenahilloa pilataan lisäämällä siihen mitään muuta pahaa makua.

Resepti Anu Brask Kuva Sami Repo
Herukan ja mintun lehdistä puristetaan kaikki maukas mehu talteen.
Herukan ja mintun lehdistä puristetaan kaikki maukas mehu talteen.

Loppukesän raparperit sopivat hyvin mehuun. Mustaherukan lehdet ja minttu maustavat maukkaan mehun Louhisaaren juoman tapaan. Herukanlehtijuoma laimennetaan janon sammuttajaksi kuplavedellä tai kuohujuomalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 litraa
Valmistusaika
12 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Herukanlehti-raparperimehu

Ainekset

2
litraa
mustaherukan lehtiä
2
ruukkua
minttua
½
litraa
raparperia
3
litraa
vettä
rkl
sitruunahappoa
3
dl
sokeria
Lisäksi
iso pala harsokangasta

Työvaiheet

  1. Huuhtele mustaherukan ja mintun lehdet. Pilko raparperit. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää mustaherukan lehdet, minttu ja raparperit. Sekoita joukkoon sitruunahappo. Peitä kattila kannella ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia huoneenlämmössä.
  2. Laita puhdas harsokangas isoon siivilään ja siivilä kulhon tai kattilan päälle. Siivilöi lehdet ja raparperit pois juomasta. Purista varovasti kaikki irtoava neste talteen. Sekoita sokeri nesteen joukkoon, kunnes se liukenee.
  3. Desinfioi lasipullot ja korkit. Pullota juoma lämpimiin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä juoma jääkaapissa.

Kommentit (2)

H. Y. Genius

Sormuksen ja kynsien pesu... Käsihygienia kohillaan. Hygieniapassi ilmeiseti suorittamatta ja jää... Miten tällaisia saastakäpäliä päästetään keittiöhommiin... :-(

Vierailija

Louhisaaren juoma käytetään hiivan avulla. Tämä on siis mustaherukanlehtimehun perusohje, joka uutetaan sitruunahapolla.

Resepti Anu Brask Kuva Sami Repo
Hienostunut tomaattihillo on täydellinen kumppani juustoille ja sopii lautaselle myös lettujen kanssa.
Hienostunut tomaattihillo on täydellinen kumppani juustoille ja sopii lautaselle myös lettujen kanssa.

Tomaateista saa ihanan makeaa hilloa. Se sopii suolaiseen ja makeaan seuraan ja on lisäksi edullista valmistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1½ litraa
Valmistusaika
2 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Makea tomaattihillo

Ainekset

1
kg
tomaatteja
1
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
1
rkl
balsamicoa
¼
tl
jauhettua neilikkaa

Työvaiheet

  1. Kuori tomaatit käyttämällä ne ensin nopeasti kiehuvassa vedessä. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  2. Laita tomaattikuutiot kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Muhenna tomaatit perunanuijalla tai kauhalla. Sekoita joukkoon sokerit, balsamico ja neilikka.
  3. Hauduta seosta kattilassa aivan miedolla lämmöllä noin 1½ tuntia, kunnes neste haihtuu ja tomaatit ovat soseutuneet. Lusikoi hillo puhtaisiin tölkkeihin ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kylmässä.
Resepti Anu Brask Kuva Sami Repo
Juhlat tulossa? Tee puolikkaina säilöttyjä omenoita ja päärynöitä juustopöydän lisukkeeksi tai jälkiruuaksi vanilja-kerman tai lämpimän karamellikastikkeen kanssa.
Juhlat tulossa? Tee puolikkaina säilöttyjä omenoita ja päärynöitä juustopöydän lisukkeeksi tai jälkiruuaksi vanilja-kerman tai lämpimän karamellikastikkeen kanssa.

Säilöttyihin omenoihin ja päärynöihin saa helposti erilaisia makuja. Lisää yhteen tölkkiin tuoretta inkivääriä, toiseen kardemummaa ja kolmanteen kanelia. Maustetut omput ja päärynät säilyvät kylmässä pari kolme viikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 litraa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolikkaina säilötyt päärynät ja omenat

Ainekset

½
kg
päärynöitä
½
kg
omenoita
2
sitruunaa
1
limetti
1
l
vettä
8
dl
sokeria
1
vaniljatanko
4
tähtianista

Työvaiheet

  1. Huuhtele päärynät ja omenat. Poista kuorista kolhiintuneet ja tummuneet kohdat. Halkaise hedelmät ja poista siemenkodat.
  2. Purista yhden sitruunan mehu. Leikkaa toinen sitruuna ja limetti ohuiksi siivuiksi. Laita omenat ja päärynät isoon kulhoon ja kaada päälle puolet sitruunamehusta. Sitruuna maustaa hedelmät ja estää niiden tummumisen.
  3. Yhdistä kattilassa vesi ja sokeri. Lisää joukkoon loppu sitruunamehu, halkaistu vaniljatanko ja tähtianikset. Kiehauta.
  4. Lisää omenat ja päärynät kuumaan liemeen. Keitä hiljalleen 5–10 minuuttia hedelmien koosta riippuen. Palojen on tarkoitus pehmetä hieman, mutta pysyä koossa ja säilyttää pieni purutuntuma.
  5. Lusikoi hedelmät puhtaisiin tölkkeihin ja säilytä kylmässä.