Kirjoitukset avainsanalla retkeily

Muutama on ihmetellyt instagramin puolella, että miten on mahdollista lähteä snorklaamaan yhden 1 v ja kahden vanhemman lapsen kanssa. Meillä lapset ovat tottuneita reissaamaan, mutta kyllä siinä piti muutama juttu ottaa huomioon, jotta reissu olisi mukava kaikille.

Lähdettiin Protaraksen rannalta isoimmalla laivalla 3 h reissulle. Laiva lähti klo 11 aamulla ja tunnin matkan jälkeen oli tarkoitus mennä snorklaamaan. Laiva oli sen verran isompi, että keinunta oli pientä ja laivaan oli helppo mennä rattaiden kanssa. Laivassa oli ilmastoitu pohjakerros, jonka pienistä lasipohjaikkunoista pystyi perheen pieninkin ihailemaan merenpohjaa. Reissu maksoi meidän koko perheeltä 25e ja sisälsi juomat sekä hedelmiä. Aika edullinen reissu meidän mielestä.

Laiva lähti Pernerasin satamasta ja kiersi kaunista rannikkoa. Matkalla käytiin kurkkaamassa autioituneeseen "kummituskaupunkiin" Famagustaan, jonne ei vieläkään kukaan pääse sisään. Rapistunut kaupunki ja romahtamaisillaan olevat talot upean hiekkarannan takana näyttivät aavemaisilta.

Matka jatkui ja käytiin katsomassa kauniit Cape Grecon luolat. Sen jälkeen oli snorklauksen aika. Laiva ajoi upealle siniselle laguunille. Snorkkeleita ja pelastusliivejä sai lainata laivalta. Pelastusliivit olivat tosi hyvä juttu näille pienimmille snorklaajille. Yksivuotias nukahti juuri ennen pysähtymistä päiväunille, joten päästiin koko perhe yhdessä snorklaamaan. Tätä oli odotettu.

Lapset innostuivat täysin uudesta maailmasta ja kaloista veden alla. Merivesi oli lämmintä ja ihanan kirkasta. Sanotaan, että Kyproksen merivesi kuuluu Euroopan puhtaimpiin. Kyproksen kerrotaan olevan Välimeren parhaita sukelluskohteita ja laivamatkalla pääsi kokeilemaan myös sukelluslaitteita oppaan avustuksella.

Ihanan reissun jälkeen oli pakko hommata lapsille omat snorkkelit. Joka rannalta löytyi upeita kallionkohtia ja vedenalaisia maailmoja, jotka veivät mennessään. Uskon, että tästä reissusta jäi ihana muisto jokaiselle.

Kommentit (1)

E
1/1 | 

Hei,
varmasti lapsille jää ihanat muistot. Kirkas merivesi on niin uskomattoman kaunista. En halua sanoa seuraavaa mitenkään arvostellen, vaan mietin paljon miten muut vanhemnat kokevat tämän maailmantilanteen. Olemme itsekin käyneet perheen kanssa ulkomailla, mutta en tiedä miten omatuntoni elää tulevaisuudessa asian kanssa. Olen itse aina, mutta enenemissä määrin viimeaikoina miettinyt tulevaisuutta, ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta meidän lasten tulevaisuuteen.

Olen pohtinut paljon sitä onko meillä oikeutta jatkaa elämäntyyliämme entisen kaltaisena? Mitä muutoksia pitäisi tehdä, mitä karsia ja miten? Miten perustella lapsille tietyt valinnat ja miksi me emme matkusta niin usein kuin esim.kaverit?
Kuitenkin haluan suojella lasten viatonta lapsuutta ja en halua siirtää lapsille vielä tässä vaiheessa koko maailmantuskaa. Isompi kyllä itse pohtii jo paljon ja "valheellista kuplassakaan" en toivo lasten elävän. Haluan pystyä vastaamaan tulevaisuudessa lapsille kysymykseen: "miksi te ette tehneet mitään?"
Toisaalta sydän vuotaa verta, kun olisi ihana näyttää lapsille maailmaa ja sen edelleen olemassaolevaa kauneutta. Olemme kuitenkin muutaman viime vuoden aikana ruvenneet suosimaan kotimaan matkoja ja panostamaan sitten läsnäoloon täällä. Tavallaan koko se elämäntyyli ulkomaanmatkoineen, uusine vaatteineen, tavaroineen jne. pitäisi kohtuullistaa tasolle, joka väistämättä tarkoittaa meille luopumista monista itsestäänselvinä pitämistämme asioista. Lastemme ollessa meidän ikäisiä on heidän elämä varmasti erilainen. Kaiken keskellä ilmasto raportti toi myös toivon näkökulmaa. Toivoa on <3

Tämä tälläinen sivuhyppy, mutta toivottavasti ei haitannut. Ihana reisdu teillä on varmasti ollut.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elämä on kovin kiireistä kolmen lapsen perheessä ja keskeytyksiä päivässä tulee useita. Kännykkä pirisee ja oma ajatus harhailee. Metsä, luonto ja vaeltaminen ovat parasta vastapainoa kaikelle arkiselle kiireelle. Usein pienen metsäretken jälkeen ajatukset ovat selkeämmät ja mieli virkeämpi. Varsinkin tällaisten luontokokemusten jälkeen. Maisemat Getavuorella ja merkittyjen polkujen varrella ovat unohtumattoman kauniit ja pysäyttävät. Tällä kertaa meillä olivaelluksella mukana perheen pienin yksivuotias. Pienin tuntui viihtyvän niin hyvin selkärinkassa, että nukahti lopulta pieneen keinuntaan.

Getavuorella on mahdollista mennä useita eri pituisia vaelluksia merelle asti. Jokaiselle löytyy varmasti omanlainen reitti ja poluilla riittää nähtävää vaikka koko päiväksi. Alueelle on tehty lapsille sopiva 1 km pituinen vaellusreitti, jonka varrella riittää paljon  tutkittavaa perheen pienimmillekin seikkailijoille. Reitin varrella on pieniä tarinoita ja kysymyksiä lapsille. Käppyrämäntyjen ja kivenlohkareiden väleistä kulkevat polut muodostavat suuren seikkailuradan lapsille. Tällä reitillä pääsee jo hyvin Getavuoren tunnelmaan ja kokemaan jylhän kauniit maisemat.

Koska meillä oli retkellä mukana pieni lapsi, ei uskallettu lähteä kaikista pisimmälle vaellukselle. Huipulta lähtee mm. pidempi 5 km vaelluslenkki, joka on suhteellisen vaativa korkeuserojen takia. Tuo vaellusreitti on kuljettu joskus kahdestaan. Reitti johtaa kallioiden luolille, kivipuistoon ja luonnon omien "amfiteattereiden" äärille.

Getan jylhällä vuorella on aivan omanlainen luonto verrattuna muuhun Ahvenanmaahan. Tänne mennessään kannattaa varata kunnolla aikaa. Mikäli patikointi ei innosta, Getavuoren huipulle pääsee myös autolla ajaen. Huipulla on kahvila sekä ravintola, jonka aukioloajat voi tarkistaa täältä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vietettiin pitkä viikonloppu Ahvenanmaan maisemissa. Päästiin kokemaan ainutlaatuisen karun kaunis luonto Havsviddenin ympärillä. Aikaisemmin on vierailtu Ahvananmaalla aina kesällä, mutta syksyllä luonto on erityisen upea. Lumoava maisema saa pysähtymään. Valokuvaajalle Havsviddenin maisemat ovat unelma, varsinkin myrskyn jälkeen. Voin kertoa, että valokuvia noista hotellia ympäröivistä kallioista kertyi muistikortille monta. Merituulen pyyhkiessä arkiset huolet pois kasvoilta.

Havsvidden sijaitsee Getan kunnassa, keskellä upeaa kalliomaisemaa, noin puolen tunnin matkan päässä Maarianhaminasta. Paikka tarjoaa hulppeita luksushuvilota ja hotellihuoneita, joista aukeaa kaunis merimaisema. Osassa kalliohuviloita on oma palju, sauna ja poreamme, mutta hotellista löytyy myös hotellivieraille tarkoitettu spa -osasto poreammeineen. Kesällä Havsviddenin rantasaunat ovat aina auki ja hotellin asukkaiden käytettävissä. Havsviddeniin voi saapua myös veneellä ja alueella sijaitsee oma vierasvenesatama. Harvasta hotellista voi heti herätessään nähdä kalliomaiseman ja meren. Kaunis luontokokemus vaikuttaa ihmiseen ja tällaiseen merimaisemaan herätessään sitä ei voi olla olematta onnellinen.

Hotellin päärakennuksessa on ravintola, jossa tarjoillaan aamupala, lounas, iltapäiväkahvit ja illallinen. Ravintolasta aukeaa myös merimaisema Pohjanmerelle. Maistuvan aamupalan jälkeen on hyvä aloittaa uusi päivä ja tutustuminen luontoon. Illallisen herkut ovat kuin pieniä taideteoksia täynnä uusia makuelämyksiä. Mitä muuta sitä voi lomalta toivoa?

Havsvidden on ehdottomasti yksi kauneimmista paikoista, joissa olen eläessäni käynyt. Näille kallioille palataan varmasti vielä uudelleen ja mielellään ajan kanssa. Yhteistyössä- Visit Åland.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Arki ja rytmi alkaa taas löytyä lämpimän kesän jälkeen. Pienet koululaiset ovat sujahtaneet hyvin uuteen rytmiin, vaikka monesti kesällä mietin, kuinka hankalaa aikaiset aamuheräämiset ovatkaan valvomisien jälkeen.  Nämä kuvat olivat jääneet laittamatta blogiin, sillä heinäkuun hellepäivät vietettiin saaressa.

Rakastetaan retkeilyä koko perhe ja tänä kesänä päästiin pitkästä aikaa nuotion äärelle yhdessä. Pakkaaminen ei aina houkuttele, mutta lopulta se kuitenkin palkitsee. Yön reissulle ei vielä lähdetty telttailemaan tai laavuun, mutta ehkä ensi kesänä sekin on kokeiltava. Pienin yksivuotias osoittautui melkoiseksi reissumieheksi ja uimisesta tuli lempipuuhaa. Mitään suuria vaelluksia ei tehty, mutta pienet päiväretket olivat tässä kohtaa ihan riittävästi.

Meidän mökin lähellä on saari, jonne on aika helppo mennä pienellä vaivalla. Koska heinäkuu oli niin lämmin, järven äärellä ja veneessä oli hyvä olla. Pieninkin nautti nukkua päiväunet auringonvarjon alla veneen keinunnassa. Hellepäivät vietettiin saaressa uiden ja iltapala syötiin monesti nuotiolla. Veneellä lähdettiin aamulla ja vasta illan hämärtyessä livuttiin veneellä takaisin kotiin.

Kesäloma teki tehtävänsä, sillä viikonpäivillä ei ollut väliä ja kellonaikakin katsottiin välillä auringosta. En muista, koska vesi olisi ollut niin lämmintä, että siellä jaksoi pulikoida vaikka koko päivän. Näiden kiireettömien päivien jäljeen jaksaa taas arjen aikataulut.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram