Mainos

Kaupallinen yhteistyö Kultamunan kanssa.

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Kananmunien askartelu kuuluu meidän jokavuotisiin perinteisiin. Kaivettiin kaapeista askartelumateriaalit ja ryhdyttiin puuhaan lasten kanssa. Kokeiltiin muutamaa erilaista ideaa koristella kananmunat. Tusseilla, luonnon raaka-aineilla, glittereillä ja tarroilla.

Kaikista yksinkertaisin tapa koristeluun oli kuvioida tussilla keitetty kananmuna. Tusseja ja kyniä löytyy melkein jokaiselta kaapista. Tussi pysyy hyvin kananmunan pinnassa ja söpöt viestit kananmunissa hurmaa. Voi kuinka suloinen yllätys oli saada kananmuna, jossa oli lapsen ”harakanvarpain” kirjoitettu viesti; ”äiti olet rakas!”. Hauska tapa yllättää olisi kirjoittaa myös kananmunaan vaikkapa treffikutsu tai runo. Tusseilla on helppo piirtää haluamansa kuvio tai vaikkapa emoji kananmunaan. Tussin tulee kuitenkin olla myrkytön permanent-tussi tai musta elintarvikeväritussi. Tusseilla voi halutessaan piirtää vaikkapa myös graafisia kuivoita kananmunan pintaan.

Meille on tärkeää, että kananmunat ovat häkittömästi tuotettuja vapaan kanan munia. Kananmunien askartelussa sen sisältö käytetään hyvin hyödyksi leivontaan tai välipaloiksi. Kananmunien terveysvaikutukset ovatkin huimia ja meillä lapset ovat tottuneet syömään kananmunia pienestä pitäen.

Kokeiltiin värjätä kananmunia myös luonnon raaka-aineilla. Värikkäät kananmunat on helppo tehdä ja suloisia yhdistelmiä saa tehtyä eri raaka-aineista. Luonnonväreillä värjätessä kananmunista tulee turvallisia syötäväksi ja aamupalapöytään. Aamupalapöydässä on ihana yllätys erivärisiksi keitetyt kananmunat. Esimerkiksi punakaali, kurkuma, mustikka, pikakahvi ja paprikajauhe värjäävät kananmunat erisävyisiksi. Yhdistelemällä eri aineita saa uusia sävyjä aikaan. Esim. kurkumaliemen ja mustikkaveden yhdistelmällä saa kauniin vihreän sävyn kananmuniin.

Keitä ensin kananmunia 10 min. Mittaa toiseen kattilaan n. 5 desilitraa vettä, 1 tl suolaa ja haluamasi raaka-aine/väri. Keitä väriseosta 10 min. Anna vetäytyä 30 min. ja kaada sitten siivilän läpi toiseen kattilaan tai kulhoon. Lisää keitettyyn väriseokseen 1 ruokalusikallinen valkoviinietikkaa. Aseta keitetyt munat väriliemeen. Mitä kauemmin liotat kananmunia liemessä, sitä syvemmän sävyn saat tehtyä. Kaksi tuntia riittää värjäämään kananmunat, mutta halutessasi voit värjätä niitä yön yli jääkaapissa.

Jos haluat kuvioita kananmuniin, kieputa niiden ympärille ennen väriliemeen laskemista lankaa, pitsinauhaa, tarroja, teippejä, leikattuja kuvioita, kuten sydämiä tai kirjaimia. Kannattaa myös rohkeasti yhdistellä eri väriliemiä keskenään, jolloin syntyy uusia sävyjä. Näiden tekeminen lasten mielestä oli erityisen hauskaa. Värikkäiden kananmunien nostaminen väriliemestä herätti ihastusta ja ilonkiljahduksia lapsissa. 

mustikka – tumma sinivioletti
mustikka & kurkuma - vihreä
kurkuma – keltainen
punakaali – sininen
paprikajauhe – oranssi
pikakahvijauhe –  ruskea
punasipulin kuori – punaruskea

Tyttären toiveesta koristeltiin muutama kananmuna yksisarvisiksi ja glittereillä. Nämä yksisarviset olisivat suloiset vaikkapa lasten synttärikutsuilla pöytäkoristeina. Kananmunan sisältö kannattaa puhaltaa ensin tyhjäksi. Sarven yksisarviselle voi leikata kartongista ja koristella glitterillä. Yksisarvisen kukkaset tehtiin vanhasta kangaspannasta, joka löytyi kaapista. Kukat ja ruusut voi halutessaan askarrella myös serveteistä tai paperista. Kukat ja sarvi liimattiin kuumaliimalla kananmunan pintaan. Silmät piirrettiin permanent-tussilla.

Näyttävät glitterkananmunat saat tehtyä helposti. Glittermunilla voi koristaa vaikkapa pääsiäispöydän. Puhalla ensin kananmunat tyhjäksi. Maalaa kananmuna haluamallasi värillä tusseilla tai akryylimaaleilla, esimerkiksi mustaksi. Kasta ohutkärkinen sivellin erikeeperiin ja sivele liima kananmunan pintaan niihin kohtiin, joihin haluat glitterin tarttuvan. Kasta kananmuna glitterhileeseen, niin se tarttuu liimakohtiin. 

Jos haluat päästä todella helpolla, niin kananmunat saa koristeltua myös tarroilla ja siirrettävillä ihotatuoinneilla. Useimmat tarrat tarttuvat kananmunan pintaan helposti. Lasten tarratatuointi pysyy kananmunan pinnassa ja sen siirtäminen tapahtuu samalla tavalla, kuin ihoon. Pese ja kuivaa kananmuna ensin huolellisesti. Poista tarratatuointi arkista. Ota tarratatuoinnin takana oleva suojakalvo pois ja paina se kananmunaa vasten haluamaasi kohtaan liimapinta alaspäin. Paina märällä pyyhkeellä tatuoinnin päällä olevan paperin läpi 30 sekunnin ajan. Kuvio jää kiinni kananmunan pintaan. Poista päälimmäinen paperi ja anna tatuoinnin kuivua.


Olisi mukava nähdä, minkälaisia kananmunia teillä askarrellaan tänä vuonna. Jaa kuva koristelemastasi pääsiäismunasta ja osallistu kisaan Facebookissa tai Instagramissa. Liitä kuvaan hashtag #väritävapaasti. Osallistuneiden kesken arvotaan Kultamunan pääsiäismunapakkauksia sekä Heirol-keittiötarvikeliikkeen lahjakortteja. Käyn kurkkaamassa jokaisen valokuvan.
Kurkkaa lisätiedot kilpailusta täältä!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla