Kirjoitukset avainsanalla puutarha

Syreenit ovat nyt kauneimmillaan ja valmistettiin niiden terälehdistä herkullista sokeria. Ne antavat hienon maun sokerille ja tuovat leivonnaisiin erityisen makeuden. Erilaisia syötäviä kukkia voi hyvin kuivattaa kuivurissa, mutta koska meillä ei sellaista ole, kuivatettiin kukat kiertoilmauunissa. Syreeninkukat voi hyvin kuivattaa myös huoneenlämmössä leivinpaperin päällä, mutta kiertoilmauunissa ne kuivuvat kuitenkin jo muutamassa tunnissa. Kukkia voi kuivattaa ja käyttää myös sellaisinaan vaikkapa leivonnaisiin, mutta sokeriin syreeni antaa erityisen maun. Tänä kesänä haluan kuivattaa myös muita syötäviä kukkia ja yrttejä. Seuraavaksi on ruusunterälehtien ja laventelin vuoro.

Tee näin:

Kerää muutama nippu syreeninoksia. (Muista maanomistajan lupa.) Nypi syreeninkukat leivinpaperin päälle. Aseta leivinpaperi uuniritilälle ja paista uunin keskiosassa 50 asteessa n.2 h. Jäähdytä kukat ja asettele purkkiin ne sokerin kanssa vuoronperään. Säilytä sokeri tiiviissä purkissa, viileässä ja varo suoraa auringonvaloa. Kukat voit laittaa sokerin sekaan myös sellaisinaan ilman kuivaamista. Silloin on tärkeää, että sokeri on purkissa ilman kantta siihen asti, kun terälehdet ovat kuivuneet kunnolla. 

Katso ohje myös kuusenkerkkäsiirappiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihana aurinkoinen viikonloppu houkutteli viettämään aikaa pihalla aamusta iltaan. Istutettiin meidän kasvattamat taimet yrttilaatikoihin, pestiin terassi ja kesäkeittiö. Syötiin viikonlopun jokainen ruoka ulkona, koska nuotiolla ruoka maistuu paremmalle. Kännykkä unohtui kaapin perälle ja kaikki arkinen kiire unohtui hetkeksi. 

Saatiin laitettua myös poreamme terassille. Nappasin muutaman valokuvan kännykkäkameralla meidän terassista- katso kuvat Huvikumpu -instagramista. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Laitettiin lasten kanssa puun siemeniä itämään. On taijanomaista katsella, kuinka pienestä siemenestä kasvaa iso kasvi. Tämä keraaminen alusta ja siemensekoituspussi tarttui mukaani Ruotsista. Kun siemen on liotettu vedessä 48 h ja itänyt (kasvattanyt 1-2 cm juuret) kostutetun talouspaperin ja muovipussin sisällä 2-3 viikkoa se asetetaan keraamisen alustan päälle. On hauska seurata lasten kanssa, kuinka juuret kasvavat lasipurkissa ja kasvi kasvattaa itseään keraamisen alustan päällä. Keraamisia alustoja ja ohjeita löydät täältä. Meidän siemenet odottavat vielä muutaman viikon, että pääsvät alustalle kasvamaan.

Kasvin kasvatuslaseiksi käy mitkä tahansa pienet maljakot tai lasipurkit. Roikkuvan amppelin nahkapaperista voit tehdä myös itse säilykepurkista. Katso ohje täältä.

Kommentit (1)

Luontoäidinlumoissa-blogaaja
1/1 | 

Maaliskuussa alkaa ihan selvästi jo kotipuutarhuri heräillä sisimmissämme. Kivasti saa luovuuttaan toteuttaa istutuspuuhissa käyttämällä erilasia astioita ja piristän niillä itsekin ikkunalautaa  . Kiva idea sinulla:)  Mukavaa kevään odotusta toivottelee Luontoäidinlumoissa-blogaaja :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Omenoita on tullut tänä vuonna niin paljon, että yhden puun sato riittää monelle perheelle. En haluaisi heittää hyviä omenoita hukkaan, mutta enempää ei omaankaan pakkaseen uppoa. Mehua en tänä vuonna jaksanut tehdä isoa määrää ja hillojakin vain muutaman. Onneksi ystävä vinkkasi Facebookin sadonkorjuu- ryhmästä, jonne voi ilmoittaa, jos omasta puutarhasta riittäisi muillekin kerättävää.

Uskon, että tänä vuonna varsinkin niitä omenoita on monessa pihassa yli omien tarpeiden tai marjoja keräämättä. Pirkanmaan ryhmään pääset tästä. Onkohan muilla kaupungeilla samanlaista ryhmää? Pääkaupunkiseuduilla toimii ainakin omenapörssi. Tätä keväällä ottamaani kuvaa katosoessa voi ymmärtää omenoiden valtavan määrän. 

Meidän pihalla on käynyt viisi kerääjää ja vielä muutamia on tulossa. Aika pian kuvan laittamisen jälkeen sain viestejä kiinnostuneilta ja yhteistyö sujui vaivattomasti. Tämä on ollut etu itsellekin, sillä omenat tulee hyvin kerättyä pihalta. Muutama kerääjä toi kiitokseksi omasta puutarhastaan kesäkurpitsaa ja yrttejä. Aika ihana juttu.

Toki omenaa voi viedä korillisen vaikkapa lasten päväkotiin tai laittaa portinpieleen halukkaille. Siitäkin huolimatta omenaa on riittänyt hyvin omaankin käyttöön ja tätä omenakakkua on tehtävä vielä lisää viikonloppuna.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Miksi tällaiset annetaan jutut on vain face bookissa ???
Kaikki EIVÄT todellakaan ole FB:ssa!!!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram