Kirjoitukset avainsanalla Reseptit

Raparperipaistosta oli tehtävä aina lapsena ja sitä herkuteltiin jäätelön kanssa. Jos makeanhimo yllättää yhtäkkiä- tämän superhelpon paistoksen tekee muutamassa minuutissa. Jos kaapissa ei ole fariinisokeria, sen voi hyvin korvata tavallisellakin. Mutta fariinisokeri tekee ihanan toffeisen pinnan paistokselle. Osan kaurahiutaleista voi hyvin korvata myös jauhoilla.

Raparperipaistos

  • n. 500 g (5-7 raparperinvartta pilkottuna)
  • n. 4 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 tl kanelia

pinnalle

  • 100 g voita lohkoina

Kuori ja pilko raparperit. Lado raparperit piirakkavuoan pohjalle. Kaada päälle sokerit, kaurahiutaleet ja kaneli. Sekoita seos. Laita seoksen päälle voilohkareet. Paista uunissa 200 asteessa n. 1 h.

Katso resepti Dumle -jäätelöön.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen kokeillut leipoa erilaisia raparperipiirakoita joka kevät, mutta yhtä ohjetta parempaa en ole vielä löytänyt. Palaan joka vuosi tekemään tämän saman maisemakahvilan raparperipiirakan. Pellillinen herkkua katoaa joka vuosi nopeasti jääkaapista. Ohjetta on myös helppo muunnella oman maun mukaan ja lisätä vaikkapa puolukoita tai mansikoita täytteeseen raparperien kanssa. Ripaus fariinisokeria antaa hieman "toffeemaisen" pinnan piirakalle. Suosittelen kokeilemaan.

Maisemakahvilan raparperipiirakka:

muruseos:

  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 250 g voisulaa

pohjataikina:

  • noin 2/3 muruseoksesta
  • 2 dl piimää
  • 1 kananmuna

täyte:

  • 1 l raparperipaloja
  • 2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3 tl vaniljasokeria

pinnalle: noin 1/3 muruseoksesta, valmistusaika noin 1 tunti 20 minuuttia. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperipaloja, myös marjat kuten mansikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa vanilijajäätelön tai kastikkeen kanssa.

Katso resepti raparperijuustokakkuun.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sain luettavaksi tämän ihanan Naperosta nautikselijaksi -ruokakirjan ja olemme viikon ajan kokeilleet erilaisia reseptejä kirjan ohjeilla. Koska perheessä on 9kk ikäinen vauva, kaikki sormiruoka-reseptit ovat todella tervetulleita. Kirjan reseptien avulla voi tehdä herkullisia ja terveellisiä ruokia, jotka maistuvat vauvan lisäksi myös vanhemmille lapsille sekä aikuisille.

Resetit ovat ihanan helppoja ja sopivat tavalliseen arkiruokailuun koko perheelle. Ohjeissa käytetään tavallisia ja terveellisiä perusraaka-aineita. Kirjasta löytyy erilaisia reseptejä aamupalasta iltapalaan, herkkuja unohtamatta. Kirjassa on paljon vinkkejä myös sormiruokailun aloittamiseen ja vauvan ravintoon. Viime viikolla kokeiltiin kirjan resepteistä mm. omena-porkkanamuffineja ja banaanilettuja aamupuurosta. Meillä ollaan kovia syömään puuroa ja sitä jää helposti yli aamuisin. Olen monesti tehnyt ylijääneestä puurosta sämpylöitä, mutta varmasti tulevaisuudessa tehdään näitä lettuja useammin.

Letut maistuivat myös perheen vanhemmille lapsille, jotka ovat alkaneet kapinoida puuroa vastaan. Näihin lettuihin "piilotettuna" puuroa ei voinut vastustaa, eikä lapset huomanneet mitään eroa "tavallisiin" lettuihin. Respeti on myös todella yksinkertainen ja helppo valmistaa nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta. Täydellinen iltapala ja meidän vauvalle upposi lettu jos toinenkin!

Kiitos kolmelle äidille, intohimoiselle kokkaajalle ja bloggaajalle; Anjalle, Annille ja Minnalle upeasta kirjasta, joka kokoaa parhaat ruokareseptit samojen kansien alle. Kirja tuo valtavasti innostusta ja inspiraatiota omaan ruoanlaittoon. Sain myös yhden kirjan arvottavaksi - osallistu arvontaan täällä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Nämä porkkanasämpylät ovat jääneet pysyvästi meidän arkiruokaan. Ylijääneen aamupuuron ja vauvalle tehdyn porkkanasoseen voi hyvin käyttää sämpylätaikinassa. Sämpylät maistuvat isommille lapsille, mutta myös erityisesti 9-kk ikäiselle vauvalle. Vauvan taikina on muuten sama, mutta suola jätetään siitä pois. On ollut myös ihana huomata, että vauvakin tykkää kovasti porkkanasämpylöistä ja saa syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa. Monta muutakin herkkua on tehty Samasta padasta -kirjan ohjeilla, lue lisää täältä.

Oikaisian porkkanasämpylät (resepti Samasta padasta -kirjasta)

  • 500 g porkkanoita
  • 1 1/2 dl kylmää vettä
  • 20 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl (muscovado) siirappia
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 11-13 dl sämpyläjauhoja
  • (1-1 1/2 tl suolaa ei vauvalle)

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä pehmeiksi kannen alla, noin 12 minuuttia. Soseuta porkkanat kylmän vesitilkan kanssa aivan sileäksi sauva- tai tehosekoittimella. Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita muna, siirappi, öljy ja lämmin porkkanasose joukkoon. Vaivaa jauhot joukkoon, lopuksi desi kerrallaan, kunnes taikina on muovailtava ja pehmeää. Vaivaa vielä muutama minuutti. Laita vauvan taikina, esimerkiksi neljännes, toiseen kulhoon. Vaivaa suola loppu taikinaan. Kohota liinan alla 45 minuuttia. Levitä leivinpaperit kahdelle pellille. Muotoile taikinat pötköiksi jauhoitetulla alustalla, vaivaa mahdollisimman vähän. Ripottele hieman jauhoja päälle ja paloittele taikina 24 palaan. Voit myös tehdä vauvalle pienempiä sämpylöitä. Katso, että vauvan sämpylät eivät sekoitu muihin. Kohota sämpylät liinan alla muhkeiksi, noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista sämpylöitä 12-15 minuuttia, pelti kerrallaan.

Katso myös resepti juuresleipiin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa. Huvikummussa asustaa myös remppataitoinen mies, kolme lasta, Lilli-kissa ja Ransu-koira. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012