Kirjoitukset avainsanalla DIY

Koska moni elää erikoista poikkeustilannetta kotona ja koittaa hoitaa lapset sekä etätyöt samalla, minulta on pyydetty paljon askarteluohjeita. Kokosin tähän ohjeita, jotka voi helposti tehdä yhdessä lasten kanssa. Hieman vanhemman lapsen voi antaa tehdä askartelut itsenäisesti. Kaikki askartelut ovat sellaisia, joihin löytyy ainekset omasta ruokakaapista. Sooda-taikinan, taikahiekan, taikataikinan ja sormivärit voi tehdä helposti elintarvikkeista. 

Tämän massan tekee todella nopeasti itse ja sitä voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen. Silkkisen tuntuisen taikinasta tekee maissitärkkelys. 

Taikahiekka

 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 4 dl maissitärkkelystä
 • 1 dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja nypi taikina koostumukseltaan hiekkaiseksi. Maissitärkkelyksen voit korvata halutessasi myös vehnäjauhoilla. Taikinaa voit värjätä esim. elintarvikeväreillä. 

Taikataikina 

 • 3 dl jauhoja
 • 1½ dl suolaa
 • 1½ dl vettä
 • loraus ruokaöljyä

Värjäämiseen voi käyttää elintarvikevärejä tai luonnon väriaineita kuten mustikkaa tai kaakaojauhoja. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää vesi ja ruokaöljy. Jos taikina murenee, lisää vettä. Liian löysä taikina tarvitsee lisää jauhoja. Halutessasi voitele herkut ennen uuniin laittoa kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. 

Paista valmiita taikataikinapullia 120-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä tunnista kahteen riippuen herkun paksuudesta.  Paistamisen jälkeen voit ripotella joulutorttujen päälle tomusokeria. Kuivuneen taikataikinaherkun voit maalata akryyliväreillä ja koristella vaikkapa kahvipuruilla, leivinjauheella, myslillä tai muilla syötävillä jauhoilla.

Soodataikina (n.20 kpl pientä koristetta tai n.4 kpl käsikoristeita)

 • 1dl maissitärkkelystä
 • 2 dl soodaa
 • 1,25 dl vettä
 • Kaulin
 • (halutessasi) Pitsiliina, kuviolautasia tai liinoja muotoiluun, piparkakkumuotteja
 • Puutikku 

Laita maissitärkkelys, sooda ja vesi kattilaan. Sekoita ainekset keskenään ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes taikina kiinteytyy. Siirrä kiinteä taikina kulhoon ja peittele kostealla liinalla. Massa on valmista muotoiltavaksi jäähdyttyään. Kauli soodataikina mielellään muovialustan tai liinan päällä noin 1,5 cm ohueksi levyksi. Paina lapsen käsi tai jalanjälki varovasti taikinan päälle ja tee halutessasi reikä ripustuslenkeille. Anna valmiiden koristeiden kuivua yön yli huoneenlämmössä tai 75 asteessa uunissa noin 1h. 

Soodataikinasta voit muotoilla myös lasinalusten (esim. kastehelmi), pitsiliinojen ja piparkakkumuottejen avulla kuusenkoristeita. Katso ohjeet kuusenkoristeisiin.

Taikataikina muovailuvaha

 • 3 dl jauhoja
 • 1½ dl suolaa
 • 1½ dl vettä
 • loraus ruokaöljyä

Sekoita keskenään jauhot ja suola. Värjäämiseen voi käyttää elintarvikevärejä tai luonnon väriaineita kuten mustikkaa tai kaakaojauhoja. Lisää vesi ja ruokaöljy. Jos taikina murenee, lisää vettä. Elintarvikevärin voit lisätä veden joukkoon värjäämisen helpottamiseksi. Liian löysä taikina tarvitsee lisää jauhoja.

Valmiin koristeen voi kuivattaa leivinpaperin päällä tai uunissa kovaksi. Paista valmiita taikataikinapullia 120-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä tunnista kahteen riippuen työn paksuudesta. Kuivuneen koristeen voi myös maalata akryyliväreillä ja koristella vaikkapa kahvipuruilla, leivinjauheella, myslillä tai muilla syötävillä jauhoilla.


Katso ideat myös pääsiäisaskarteluihin

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten kanssa on hyvä miettiä kaikenlaista mukavaa puuhaa sisällä. Askarreltiin kierrätysmateriaalista pienet yrttipurkit kevään taimille. Meistä jokainen odottaa kesää ja parempia aikoja yhtä paljon.

Yrttipurkit on todella helppo tehdä säilyketölkeistä. Lankana voi käyttää mitä tahansa. Lopuksi maalattiin valkoiset raidat akryylimaalilla. Langan alkupää liimattiin säilyketölkkiin kiinni. Uusimmat ohjeet löytyvät Kodin Kuvalehdestä.

Paljon lisää askarteluohjeita löydät Huvikumpu-instagramista.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Muistan lapsuudesta ystävännauhat ja korut, joita tehtiin solmeilemalla. Oma tyttäreni on innostunut Makramee -töistä ja pienten korujen valmistamisesta. Päästiin käsityömessuilla Marttojen pisteellä askartelemaan näitä suloisia rannekoruja. Tehtiin samalla tekniikalla muutamia erilaisia avainnauhoja ja käsikoru ystävänpäivän lahjoiksi. 

Alkuperäinen Reija Setälän ohje on löydetty Marttojen sivuilta täältä. Nahkanaru ja puuhelmet: Sinelli

Tarvitset: 
Nauhaa (ydinlangaksi ja solmuihin), esim. puuvilla- tai nahkanauhaa. Mitä ohuempi nauha, sen enemmän sitä tarvitaan, koska solmuja on tehtävä enemmän. Esimerkiksi 2-3 mm:n nahkanauhaa tarvitaan noin 1 metri. Helmiä (esim. puisia tai muovisia), joissa on reikä. Aikuisen koruun menee 5-6 helmeä.

Tee näin: 
Mittaa 1,5-2 kertaa ranteen ympäri ylettyvä nauha (ydinlanka) ja pujota siihen helmet. Tee päihin solmut, jotta helmet eivät karkaa.
Ydinlanka on hyvä teipata pöytään kiinni. Ensimmäinen helmi jätetään kiinni solmuun teipin yläpuolelle.
Ota riittävästi nauhaa makremeesolmuja varten. Aseta nauha ydinlangan alle siten, että molemmilla puolilla on yhtä paljon nauhaa. Solmut aloitetaan 3-4 cm päästä aloitushelmestä.

Ensimmäinen solmu: Jätä ydinlangan oikealle puolelle löyhä silmukka ja vie nauha ydinlangan yli vasemmalle. Ota vasemmalta lähtevä nauha ja vie se oikealta tulevan nauhan yli, sitten ydinlangan ali, ja tuo alakautta läpi aloituslenkistä. Kiristä solmu.

Toinen solmu:  Jätä ydinlangan vasemmalle puolelle löyhä silmukka ja vie nauha ydinlangan yli oikealle. Ota oikealta lähtevä nauha ja vie se vasemmalta tulevan yli, sitten ydinlangan ali, ja tuo alakautta läpi aloituslenkistä. Kiristä solmu.


Jatka solmujen tekemistä edellä kuvatulla tavalla. Joka toinen solmu alkaa oikealta, joka toinen vasemmalta. Jos aloitat solmut aina samalta puolelta, punos alkaa kiertää. Tee aloitushelmen jälkeen 6-8 solmua. Ydinlangalla odottavat helmet siirretään yksi kerrallaan solmujen väliin.

Solmi jokaisen helmen väliin 4-5 solmua. Tee toiseksi viimeisen helmen jälkeen yhtä monta solmua kuin aloitushelmen jälkeen. Jätä 3-4 cm ydinlankaa solmuitta. Viimeinen helmi jää ydinlangan päähän. Pujottele solmunauhan päät parsinneulalla solmujen väliin.

Lukko
Ota 10-15 cm nauhaa lukko varten. Ota rannekoru käteen ympyräksi, solmimattomat ydinlangan kohdat vierekkäin. Vie lukkonauha kahden ydinlangan alta.Tee 6-8 makrameesolmua ja päätä lukkonauhan päät pujottelemalla ne solmujen väliin. Ydinnauha liikkuu lukkosolmujen alla, kun vedät päissä olevista helmistä.

Katso muut ohjeet ystävänpäiväksi täältä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jos lämpötila vain malttaa pysyä nollan alapuolella, kukkiva jäälyhty on pitkä ilo. Sen tekemiseen tarvitset kaksi ilmapalloa ja muutaman pienen leikkokukan. 

(Ohje KK 3/2020)

Tee näin: Täytä ilmapallo noin puolella litralla lämmintä vettä. Mitä kuumempaa vettä käytät, sitä kirkkaammaksi lyhty jäätyy. Solmi ilmapallo kiinni ja aseta se kahvikuppiin tai kulhoon. Anna pallon jäätyä pakkasyönä ulkona tai pidä sitä pakastimessa noin 10-12 tuntia, kunnes reunat ovat jäätyneet ja keskellä on vielä vettä. Jäätymistä kannattaa välillä tarkkailla. Puhkaise ilmapallo jään ympäriltä. Koputa pallon suulle reikä ja kaada vesi pois. Muotoile lyhdyn suu veitsellä siistiksi. Asettele pieniä leikkokukkia lyhdyn sisään. Puhalla toinen ilmapallo lyhdyn sisälle niin, että kukat puristuvat lyhdyn sisäpintaan kiinni. Anna jäätyä vielä muutama tunti ja puhkaise lopuksi ilmapallo. 

Katso myös ohje jääkranssiin. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram