
Fudge kuuluu ehdottomasti tämän perheen suosikkimakeisiin ja itsetehtynä se on entistä parempaa. Nämä herkut tekee myös nopeaa. Kardemumman tilalle voi laittaa halutessaan vaikkapa vaniliinisokeria. Myös toffeeta, omar-rockyroadia ja maapähkinävoifudgea tehtiin joulun aikaan.
Tämä ohje on meidän yhdestä suosikkireseptikirjasta; Itse tehdyt lahjat 100 ohjetta (Alison Walker).
Kahvi-kardemummafudge valmistus 20 min, keittoaika 30 min, n. 35 kpl
- 8 1/4 dl sokeria
- 1 3/4 dl vettä
- 1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
- 100 g voita
- 2 tl pikakahvijauhetta & 1 rkl kuumaa vettä
- 1 tl jauhettua kardemummaa
voitele 13 x 18 cm:n tarttumaton vuoka voilla. Valuta kylmää vettä tiskialtaaseen tai isoon vatiin. Lämmitä kaikkia aineksia kardemummarouhetta lukuun ottamatta paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on täysin liuennut. Varmista, että kaikki sokerikiteet ovat sulaneet, muuten fudgesta ei tule sileää. Pyyhi kattilan reunoja veteen kostutetulla pullasudila. Jos reunoille jää vähänkin kiteitä, ne voivat kiteyttää koko seoksen. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä, kunnes se on 116-asteista (pehmeä palloaste). Ellei sinulla ole sokerilämpömittaria, pudota teelusikallinen kylmään veteen. Kun poimit massan vedestä, siitä pitäisi muodostua pehmeä pallo, joka latistuu muutamassa sekunnissa. Kasta kattila pohja heti kylmään veteen, jotta kiehuminen loppuu. Siirrä kattila työtasolle ja anna seistä pari minuuttia. Sekoita sitten kardemummajauhe joukkoon puulusikalla. Jatka sekoittamista, kunnes massa alkaa muuttua rakeiseksi ja jäykistyä (tunnet koostumuksen puulusikkaa vasten), ja kaada sitten se voideltuun vuokaan. Kun massa on lämmintä, viillä sen pinta neliöiksi. Kun massa on täysin jäähtynyt, leikkaa se neliöiksi. Kahvi-kardemummafudge säilyy kuukauden tiiviissä rasiassa kerrokset voipaperilla eroteltuina.