Kirjoitukset avainsanalla askartelu

Paperitähdet:

Taita neliö kulmasta kulmaan. Avaa taitos. Taita toisesta kulmasta kulmaan, avaa paperi. Taita sitten paperin kaksi reunaa kohti keskitaitosta, kuin tekisit lennokkia. Avaa taitokset ja tee sama lennokkitaitos kohti vastakkaista kulmaa. Tällä kertaa älä avaa taitoksia. Taita "lennokin" toisen päädyn kulmat aiemmin tehtyjä taitteita pitkin kohti keskitaitosta. Käsissäsi on kapea ja korkea vinoneliö. Seuraa ohjeen ainoa kinkkinen kohta: Taivuta vinoneliötä takaa kevyesti pitkin keskellä olevia vinotaitteita, kunnes vinokulmio taittuu kahtia niiden sekä keskitaitoksen kohdalta. Paperista tulee kuin linnunnokka. Yksi seitsemästä sakarasta on nyt valmis. Tee loput sakarat samoin. Kokoa tähti asettamalla aina sakaran lyhyt kärki seuraavan sakaran pitkän kärjen sisään.

Opastan paperitähtien askartelua Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella 16-18.11. Työpajat ovat Kodin Kuvalehden osastolla A511 perjantaina kello 11,13 ja 15, lauantaina kello 12 ja 14 ja sunnuntaina klo 12. Tervetuloa jutustelemaan ja askartelemaan yhdessä- toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Isänpäivä lähestyy vauhdilla ja kokosin tähän meidän suosikkeja menneiltä vuosilta. Nämä itsetehdyt lahjat on persoonallisia ja lapsi voi olla itse tekemisessä mukana. Korkkikankaasta tehty rusetti, avaimenperät, heijastin ja kylpypommit ovat myös käytännöllisiä, eivätkä ne jää kaapin perälle lojumaan. 

Korkkikankainen rusetti on upea. Itsetehdyn rusetin ompelee helposti korkkikankaasta. Näyttävät rusetit voi tehdä vaikkapa koko perheelle. Katso ohjeet täältä.

Kylpypommit toimii aina ja vaikka ei olisikaan kylpyammetta, näitä voi hyvin käyttää virkistäviin jalkakylpyihin! Ihanasti sihiseviä kylpypommeja on helppo valmistaa soodasta pieniin silikoonisiin muotteihin. Katso ohjeet kylpypommeihin.

Kutistemuovista avaimenperä. Ikuista lapsen käden sekä jalanjälki tai piirrä perhepotretti vapaalla kädellä. Katso ohjeet kutistemuovi-avaimenperään.

Viiksiheijastin. Leikkaa paksusta huovasta viiksen mallinen pala ja liimaa pikaliimalla heijastinkangas päälle. Ompele hakaneula heijastimen taakse. 

Aineeton lahja ja raaputettava arpa. Katso ohje itsetehtyyn arpaan. Mikäli haluat ilahduttaa makeammalla kortilla- katso video karkkikorttiin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Palasaippuan teko on hauskaa ja helppoa, ja ekologisiakin ne ovat. Näillä saippuoilla kelpaa Ruususenkin peseytyä. Valmiista saippuamassasta on helppoa ja turvallista valmistaa saippuoita lastenkin kanssa.

Näin se käy: Pilko ja sulata kirkas saippuamassa kattilassa hämmentäen. Älä anna massan kiehua. Voit sulattaa massan myös mikroaaltouunissa keskiteholla. Sekoita sulaan massaan 1–2 tl valkoista titaanidioksidia, jos et halua saippuoista läpikuultavia. Lisää eteeristä öljyä tuoksuksi makusi mukaan. Suositus on 2 ml öljyä 100 grammaa kohti. Jos haluat saippuoihin kahta sävyä, jaa massa kahteen kattilaan ja lisää toiseen väriainetta. Veitsenkärjellinen väriä riittää pastelliseen sävyyn. Lopuksi kaada kuuma massa varovasti silikoni muotteihin. Jos teet värikerroksia, kaada ensin muotti puolilleen ja odota 15–30 minuuttia, kunnes saippuan päälle tulee ohut kalvo. Kaada sitten toinen värikerros. Voit marmoroida pintaa puutikulla. Saippuoiden kovettuminen vie aikaa muutamasta tunnista seuraavaan päivään. Saippuamassan sisälle voi upottaa kuivattuja ruusun terälehtiä, kookoshiutaleita tai vaikka kanelitangon palasia. Ripaus kahvijauhetta tekee saippuasta kuorivan.Jos teet läpinäkyviä saippuoita, voit piilottaa massan sekaan vaikkap muovieläimen ilahduttamaan perheen pienimpiä.

Saippuoiden tekoon tarvitset kilon kirkasta saippuamassaa, saippuaväriä, valkoista titaanidioksidia, kosmetiikkalaatuista eteeristä öljyä sekä silikonisia leivosmuotteja. Muottien koosta riippuen saat 10–20 saippuaa. (Saippuamassa, saippuaväri ja titaanidioksidi, Sinelli. Frantsilan eteerinen öljy, Lahtisen vahavalimo. Ruusumuotit Lidl.)

Katso lisää ohjeita saippuoiden valmistukseen.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Helteinen heinäkuu vietettiin mökillä ja kokeiltiin yhtenä päivänä tehdä jättisaippuakuplia. On aikaisemminkin tehty isoja jättisaippuakuplia ja kokeiltu monia reseptejä. Talvella jäätyneet saippuakuplat ovat kauniita ja kesällä lasten riemu saippuakuplien onnistuessa suloinen. Aine kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja antaa tekeytyä yön yli kannen alla. Mökiltä löytyi välineet myös oman kuplatyökalun tekoon. Tehtiin myös toinen lyhyemmällä narulla pieniä saippuakuplia varten. Näiden tekeminen olisi varmasti hauskaa puuhaa lapsille vaikka synttärijuhlissa.

Helpon jättisaippuakuplien työkalun ohjeen löysin täältä.

Kuplatyökalu

 • 2 keppiä
 • 2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta
 • 2 kumilenksua
 • lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat. Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta. Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu. Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Jättisaippuakupliin on tehty monenlaisia reseptikokeiluita. Salaisuus kestävissä isoissa jättisaippuakuplissa on glyseroli tai liisterijauhe. Glyseroliseos on toiminut meillä parhaiten- glyserolia saa ostettua apteekista. Tämä reseptin määrä kannattaa tuplata tai triplata, jos aikomuksena on tehdä paljon kuplia. Joskus meillä ei ole ollut mökillä mukana liisterijauhetta tai glyserolia ja on saatu saippuakuplat onnistumaan myös vesi, ruokaöljy, siirappi ja astianpesuaine seoksella.

Jättisaippuakuplaliuos 1

 • 1 dl astianpesuainetta
 • 1 dl glyserolia
 • n.5 dl dl vettä 
 • 2 tl siirappi

Sekoita kaikki ainekset keskenään varovasti hämmenäen kulhossa, niin ettei se vaahtoudu.

Liisterijauheesta tehty jättisaippuakuplaliuos

 • 3 litraa vettä
 • 1/2 kg sokeria
 • 1/2 dl liisterijauhetta
 • 2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Katso ohje kivien maalaukseen lasten kanssa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa. Huvikummussa asustaa myös remppataitoinen mies, kolme lasta, Lilli-kissa ja Ransu-koira. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012