Kirjoitukset avainsanalla askartelu

Muistan lapsuudesta ystävännauhat ja korut, joita tehtiin solmeilemalla. Oma tyttäreni on innostunut Makramee -töistä ja pienten korujen valmistamisesta. Päästiin käsityömessuilla Marttojen pisteellä askartelemaan näitä suloisia rannekoruja. Tehtiin samalla tekniikalla muutamia erilaisia avainnauhoja ja käsikoru ystävänpäivän lahjoiksi. 

Alkuperäinen Reija Setälän ohje on löydetty Marttojen sivuilta täältä. Nahkanaru ja puuhelmet: Sinelli

Tarvitset: 
Nauhaa (ydinlangaksi ja solmuihin), esim. puuvilla- tai nahkanauhaa. Mitä ohuempi nauha, sen enemmän sitä tarvitaan, koska solmuja on tehtävä enemmän. Esimerkiksi 2-3 mm:n nahkanauhaa tarvitaan noin 1 metri. Helmiä (esim. puisia tai muovisia), joissa on reikä. Aikuisen koruun menee 5-6 helmeä.

Tee näin: 
Mittaa 1,5-2 kertaa ranteen ympäri ylettyvä nauha (ydinlanka) ja pujota siihen helmet. Tee päihin solmut, jotta helmet eivät karkaa.
Ydinlanka on hyvä teipata pöytään kiinni. Ensimmäinen helmi jätetään kiinni solmuun teipin yläpuolelle.
Ota riittävästi nauhaa makremeesolmuja varten. Aseta nauha ydinlangan alle siten, että molemmilla puolilla on yhtä paljon nauhaa. Solmut aloitetaan 3-4 cm päästä aloitushelmestä.

Ensimmäinen solmu: Jätä ydinlangan oikealle puolelle löyhä silmukka ja vie nauha ydinlangan yli vasemmalle. Ota vasemmalta lähtevä nauha ja vie se oikealta tulevan nauhan yli, sitten ydinlangan ali, ja tuo alakautta läpi aloituslenkistä. Kiristä solmu.

Toinen solmu:  Jätä ydinlangan vasemmalle puolelle löyhä silmukka ja vie nauha ydinlangan yli oikealle. Ota oikealta lähtevä nauha ja vie se vasemmalta tulevan yli, sitten ydinlangan ali, ja tuo alakautta läpi aloituslenkistä. Kiristä solmu.


Jatka solmujen tekemistä edellä kuvatulla tavalla. Joka toinen solmu alkaa oikealta, joka toinen vasemmalta. Jos aloitat solmut aina samalta puolelta, punos alkaa kiertää. Tee aloitushelmen jälkeen 6-8 solmua. Ydinlangalla odottavat helmet siirretään yksi kerrallaan solmujen väliin.

Solmi jokaisen helmen väliin 4-5 solmua. Tee toiseksi viimeisen helmen jälkeen yhtä monta solmua kuin aloitushelmen jälkeen. Jätä 3-4 cm ydinlankaa solmuitta. Viimeinen helmi jää ydinlangan päähän. Pujottele solmunauhan päät parsinneulalla solmujen väliin.

Lukko
Ota 10-15 cm nauhaa lukko varten. Ota rannekoru käteen ympyräksi, solmimattomat ydinlangan kohdat vierekkäin. Vie lukkonauha kahden ydinlangan alta.Tee 6-8 makrameesolmua ja päätä lukkonauhan päät pujottelemalla ne solmujen väliin. Ydinnauha liikkuu lukkosolmujen alla, kun vedät päissä olevista helmistä.

Katso muut ohjeet ystävänpäiväksi täältä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painettiin lapsen pieni kädenjälki muistoksi soodataikinaan. Soodataikina toimii erityisen hyvin tässä askartelussa ja pienetkin käden uurteet kopioituvat massaan. Soodataikina on turvallinen, ekologinen ja edullinen vaihtoehto verrattuna kaupan valmiisiin massoihin. Aikaisemmin on tehty soodataikinasta joulukuusenkoristeita ja pieniä lahjapaketin koristeita. Massaa on helppo muotoilla ja sen silkkinen koostumus innostaa muovailemaan. Kuivuneen koristeen voi halutessaan kehystää tai laittaa ripustuslenkillä roikkumaan. Valmista koristetta pitää käsitellä varovasti ja parhaiten se säilyy kehyksissä. 

Soodataikina (n.20 kpl pientä koristetta tai n.4 kpl käsikoristeita)

  • 1dl maissitärkkelystä
  • 2 dl soodaa
  • 1,25 dl vettä
  • Kaulin
  • (halutessasi) Pitsiliina, kuviolautasia tai liinoja muotoiluun, piparkakkumuotteja
  • Puutikku 

Laita maissitärkkelys, sooda ja vesi kattilaan. Sekoita ainekset keskenään ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes taikina kiinteytyy. Siirrä kiinteä taikina kulhoon ja peittele kostealla liinalla. Massa on valmista muotoiltavaksi jäähdyttyään. Kauli soodataikina mielellään muovialustan tai liinan päällä noin 1,5 cm ohueksi levyksi. Paina lapsen käsi tai jalanjälki varovasti taikinan päälle ja tee halutessasi reikä ripustuslenkeille. Anna valmiiden koristeiden kuivua yön yli huoneenlämmössä tai 75 asteessa uunissa noin 1h. 

Soodataikinasta voit muotoilla myös lasinalusten (esim. kastehelmi), pitsiliinojen ja piparkakkumuottejen avulla kuusenkoristeita. Katso ohjeet kuusenkoristeisiin.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Se tunne, kun saunanpesä tai takkatuli syttyy yhdellä tikulla, on melkein arkinen juhlahetki. Ota varman päälle ja askartele näppäriä sytykkeitä hommaa helpottamaan. Sytykkeisiin tarvitset vanulappuja, paperisia lautasliinoja ja valkoisen kynttilän rippeitä. Jos sulatat tuoksukynttilötä, saat myös sytykkeisiin tuoksun. Käytä kattilaa, joka saa likaantua, ja suojaa pöytä leivinpaperilla.

Tee näin:

Sulata kynttilän steariini varovasti kattilassa hämmentäen. Leikkaa lautasliinoista vanulappujen kokoisia paloja. Irrota lautasliinojen uloin, kuviollinen kerros. Laita lautasliinapalat vanulappujen päälle ja kasta laput sulaneeseen kynttilämassaan pihtien avulla. Nosta sytykkeet leivinpaperin päälle kuivumaan muutamaksi tunniksi. Siisti sytykkeiden reunat saksilla ja pakkaa lasipurkkeihin tai
laatikoihin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Itse tehtyjen kynttilöiden valmistus on hauskaa puuhaa. Näin pimeään vuodenaikaan kynttilöitä kuluu meillä paljon ja niitä tehdään joka vuosi aina lisää. On kokeiltu tehdä kynttilöitä mehiläisvahasta, soijavahasta ja parafiini/steariini -yhdistelmällä. Vanhat kipot ja kupit tulevat näin hauskalla tavalla hyödynnettyä. Soijavaha on meidän suosikki, sillä sitä voi käyttää kauniin kynttilän lisäksi myös huuli/käsirasvana. Kynttilöitä tekee nopeasti 20-40 kpl. 

Kynttilä on hyödyllinen ja kaunis. Soijavahakynttilän vahaa voi käyttää hieronnassa tai kuiviin käsiin. Kynttilän sulamispiste on matala, eikä vaha ole liian kuumaa, vaikka sitä kaataisi suoraan iholle (katso video lopussa). Lämmin öljy imeytyy ihoon, kosteuttaa pakkasesta kuivuneita käsiä ja antaa samalla hyvän tuoksun. Tuoksukynttilä on myös ihana joulutuliainen, joka ilahduttaa varmasti. Ekologinen tuoksukynttilä on helppo tehdä ja maustaa haluamallaan eteerisellä öljyllä.

Kynttilän valmistustarvikkeet; Lahtisen vahavalimo

Tee näin: Tarvitset kynttilöihin 10 kpl kahvikuppia tai lasipurkkia, joiden vetoisuus on noin 1,5 dl, 1 kg soijavahaa, parafiinia tai steariini & parafiini sekoitusta. Tarvitset myös vahoitettua sydänlankaa, sekä haluamaasi kosmetiikkalaatuista eteeristä öljyä. Sulata soijavaha kattilassa miedolla lämmöllä samalla hämmentäen. Aseta vahoitettu sydänlanka pystyyn kippoon. Kaada sulanut vaha kippoon ja lisää 10 tippaa eteeristä öljyä. Anna kynttilöiden jähmettyä yön yli ennen käyttöä. Katso soijavaha kynttilöiden -ohjevideo lopussa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram