Ollaan leivottu sämpylöitä paljon, mutta kun kerran törmäsin tähän Soppa -sivuston fantastinen leipä -reseptiin, niin muut ohjeet unohtuivat. Olen kuullut monen muunkin sanovan, että tämä on heidän perheen sämpylöiden luottoresepti. Leivän resepti on alunperin ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja.

Arjen keskellä leipominen on välillä liian vaivalloisen tuntuista, mutta nämä sämpylät voi tehdä melkein koskematta käsin koko taikinaan. Ohjeen sämpylöistä tulee täydellisen kuohkeita sisältä, mutta kuori on silti sopivan rapea. Sämpylät tuovat kotiin ihanan vastapaistetun leivän tuoksun ja parasta sämpylät on herkutella lämpiminä voin kanssa. Arkiset kiireet unohtuvat kummasti, kun kotona tuoksuu vastapaistettu sämpylä. Kannattaa kokeilla!

Teen sämpylöitä usein isomman määrän, jotta sitä riittää myös pakkaseen. Reseptistä poiketen, olen korvannut joskus osan vehnäjauhoista ylijääneellä aamupuurolla. Kaadan taikinan leivinpaperille ja paistan samalla koko pellillisen. Leikkaan sämpylät vasta paistamisen jälkeen oikean kokoisiksi veitsellä.

Fantastinen leipä

Ainekset

  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 dl maitoa
  • 25 g hiivaa (1/2 pakettia)
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 12 1/2 dl vehnäjauhoja
  • vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Katso resepti Saaristolaisleipään.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa. Huvikummussa asustaa myös remppataitoinen mies, kolme lasta, Lilli-kissa ja Ransu-koira. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012