
Vanhan pihapiirin hyötypuutarhaan kuuluu lipstikkapensas. Meidän pihaan istutettiin lipstikka muutama vuosi sitten ja nykyisin siitä tehdään monenlaisia herkkuja. Lipstikkapesto maistuu täydelliseltä pastan ja parmesaanijuuston kanssa. Niin herkulliselta, että pesto on tullut jäädäkseen meidän keittiöön. Pestoa voi hyvin käyttää myös leipien päällä ja kastikkeiden joukossa tavallisen peston tapaan. Lipstikkapesto on ihanan helppo ja nopea tehdä vain muutamassa minuutissa. Pestoa tehdessä kannattaa kuitenkin satsata hyvään oliiviöljyyn.
Jo lapsuuden kotipihassa oli iso lipstikkapensas ja sen kirpsakoita lehtiä maisteltiin suoraan pensaasta. Rakastan lipstikan makua ja olen kokeillut hyödyntää sitä monessa muussakin ruoassa. Lipstikka sopii täydellisesti pestokastikkeen lisäksi mm. keittoihin ja grilliruokiin voimakkaan makunsa vuoksi. Aina välillä valmistetaan lipstikasta herkullista keittoa -katso resepti täältä.
Lipstikkapesto
- n.3-4 dl lipstikanlehtiä
- 2 pientä valkosipulinkynttä
- 1 dl pinjansiemeniä
- 0,5 dl parmesania
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 1 rkl sitruunanmehu
- 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
Kuori valkosipuli. Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella massaksi. Lisää lopuksi suola ja mustapippuri.
Katso myös resepti lipstikkakeittoon.