Kirjoitukset avainsanalla Ruotsi

Kokosin yhteen meidän Tukholman suosikkikohteet lasten kanssa. Naapurimaassa riittää niin paljon nähtävää ja koettavaa.

1. Junibacken

Söpöt Lingrenin saduista tutut pienoismaailmat houkuttelee lapset leikkimään. Junibackenin läpi kulkee satujuna, joka on jännittävä lasten mielestä. Satujunan kiertää Eemelin Kissankulman, Ronja Ryövärintyttären metsät ja monen muun suositun satumaailman. Junibackenissa vierähtää helposti muutama tunti ja etenkin pienet lapset olivat paikasta innoissaan. Peppi Pitkätossun Huvikumpu, Katto Kassisen asunto ja muut suositut satumaailmat saivat lapset huokailemaan ihastuksesta. Lue lisää Junibackenista. 

2. Skansen

Yksi meidän suosikkikohteista on Skansen. Täällä on vierailtu jo useaan otteeseen ja joka kerta paikka ihastuttaa yhä uudelleen. Skansen on maailman vanhin ulkoilmamuseo, jossa esitellään Ruotsin taloja ja maalaismaisemia kotieläimineen. Skansen on aivan erityinen paikka ihan keskustan liepeillä. Rakennukset Skanseniin on tuotu eri puolilta Ruotsia. Tänne kannattaa varata koko päivä aikaa varsinkin lasten kanssa, sillä tekemistä ja nähtävää riittää. Skansenille voi mennä piknikille omien eväiden kanssa, mutta täältä löytyy myös hyviä ruokapaikkoja. Esimerkiksi "markkinakadulta" voi ostaa vanhanaikaisia herkkuja ja mini-skansenin luona on muutama ravintola. Lue lisää Skansenista.

3. Tekniska Museet

Hieman vanhempien lasten kanssa mukava paikka vierailla on Tekniska Museet. Jos haluaa kiertää kaikki museon näyttelyt, kannattaa tänne varata koko päivä aikaa. Museon ulkopuolella riittää myös paljon nähtävää ja lasten leikkialueita. Täällä pääsee tutustumaan hauskalla tavalla tekniikkaan, robotteihin ja luonnontieteeseen. Tämän hetken näyttelynä on Making Human Machines Robots, joka on nähtävillä 15.3.2020 asti. Lue lisää Tekniska Museet ja robottinäyttelystä.

4. Perhosmaa ja Haga Ocean-merimaailma

Tämä paikka sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella. Perhostalo ja merimaailma ovat yhteydessä toisiinsa ja sisään merimaailmaan pääsee samalla lipulla. Perhosmaassa on vähintään 700 erilaista perhosta, papukaijoja ja muita eläimiä. Polun varrella on pieniä puroja, kala-altaita ja trooppinen metsä kukkasineen. Haga -ocean merimaailmaan pääsee kulkemaan perhosmaan läpi. Upea hai-akvaario on pohjoismaiden suurin. Oli vaikuttavaa seistä ison haiakvaarion alla ja edessä, kun hai ui suoraan kohti. Merimaailmassa on nähtävillä myös paljon muuta merenalaista elämää. Koko paikassa vietimme toista tuntia. Lue lisää perhosmaasta ja Haga Ocean-merimaailmasta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiihtolomalla vierailtiin Ruotsissa veljeni luona. Jokaisella reissulla on vierailtu lasten kanssa jossain mukavassa paikassa. Tällä kertaa suuntasimme Hagaparken-puistoon, perhostaloon ja merimaailmaan. Olin aikaisemmin käynyt trooppisessa perhostalossa ilman lapsia, mutta vuonna 2013 perhostalon yhteyteen rakennettu merimaailma houkutteli vierailemaan siellä uudelleen. Meidän lapset olivat myös juuri sopivan ikäisiä tänne. Puolitoistavuotias pääsi juoksemaan vapaasti perhosten ja akvaarioiden seassa, mutta myös 7 ja 8- vuotiaille riitti paikassa paljon nähtävää. Perhostalo ja merimaailma ovat yhteydessä toisiinsa ja sisään merimaailmaan pääsee samalla lipulla.

Hagaparken on keskustan ulkopuolella oleva iso puistoalue, mutta silti hyvien kulkuyhteyksien päässä. Puistossa järjestetään kesällä tapahtumia ja kesällä puistossa on mukava kävellä, katsella kauniita rakennuksia ja luontoa. Kruunuprinsessa Victoria asuu Haga Slott -palatsissa yhdessä perheensä kanssa.

Luvattiin lapsille vitsillä, että Ruotsissa kukkii jo kukat, siellä on palmuja ja pelkällä mekolla voi kulkea. Kaikki nämä kävivät toteen, vaikka en itsekään uskonut näin tapahtuvan. Nähtiin kukkasia, päästiin palmujen alle ja todellakin tuolla paikassa pärjäsi pelkällä mekolla. Kevät oli jo paljon pidemmällä Ruotsissa, varsinkin perhosmaassa. Perhosmaahan mennessä villavaatteita ei kannata pukea lapsille päälle, sillä todellakin pelkällä mekolla olisi tuolla pärjännyt.

Perhosmaassa on vähintään 700 erilaista perhosta, papukaijoja ja muita eläimiä. Polun varrella on pieniä puroja, kala-altaita ja trooppinen metsä kukkasineen. Meidän pienin oli aivan ihmeissään isoista perhosista ja juoksi iloisena niiden perässä. Myös mateliat ja kilpikonnat herättivät ihastusta lapsissa. Perhosten elämää pääsi seuraamaan toukkavaiheesta perhoseksi suuressa kasvatusalustassa.

Haga -ocean merimaailmaan pääsi kulkenaan perhosmaan läpi. Oli hauska astua trooppisesta perhosmaailmasta toisenlaiseen. Haga -ocean haiakvaario on pohjoismaiden suurin. Oli vaikuttavaa seistä ison haiakvaarion alla ja edessä, kun hai ui suoraan kohti. Merimaailmassa on nähtävillä myös paljon muuta merenalaista elämää. Koko paikassa vietimme toista tuntia.

Perhosmaan ja merimaailman jälkeen mehujäätelö ja jäätelö maistui lapsille paikan kahvilassa. Täältä saa halutessaan myös lounasta ja muuta pientä purtavaa. Jos suuntaina on Ruotsi lasten kanssa, lue myös meidän kokemus Skansenilta ja Junibackenilta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tänä kesänä tehtiin retki naapurimaahan ja vietettiin yksi päivä Skansenilla. Skansen on maailman vanhin ulkoilmamuseo, jossa esitellään Ruotsin taloja ja maalaismaisemia kotieläimineen. Skansen on aivan erityinen paikka ihan keskustan liepeillä. Rakennukset Skanseniin on tuotu eri puolilta Ruotsia. Tänne kannattaa varata koko päivä aikaa varsinkin lasten kanssa, sillä tekemistä ja nähtävää riittää. Skansenille voi mennä piknikille omien eväiden kanssa, mutta täältä löytyy myös hyviä ruokapaikkoja. Esimerkiksi "markkinakadulta" voi ostaa vanhanaikaisia herkkuja ja mini-skansenin luona on muutama ravintola.

Alueen karttaa kannattaa hieman tutkailla etukäteen ja miettiä mitä haluaa päivän aikana tehdä. Ylös Skansenille on hauska mennä köysihissillä. Tarjolla on eläinpuistoja (pohjoismaiset eläimet eri puolella),  leikkipuistoja, erilaisia maalaismaisemia ja Mini-Skansen, jossa on pieneläimiä ja huvilaitteita. Alueella voi ratsastaa ponilla, leikkiä vanhanaikaisia leikkejä, tutustua eläimiin ja käydä tivolissa. Skansenakvaariossa pääsee tutustumaan mm. apinoihin lähietäisyydeltä. Meidän aika ja jaksaminen ei samalla reissulla riittänyt skansenakvaarioon, joka päätettiin jättää seuraavaan kertaan.

Puistossa elää useita eläimiä, jotka kuuluvat suojeluohjelmaan. Ne ovat osa maan historiaa ja osoittavat, kuinka tärkeitä eläimet olivat aiemmin. Skansenin eläinpuistossa voi nähdä pohjoismaisia villieläimiä, kuten hirvi, karhu, susi, ilves ja saukko. Meidän vierailun aikana saatiin kunnon katsastus Biisoneihin ja niiden historiaan. Oli mahtavaa nähdä läheltä suuri eläin, joka on aikoinaan vaeltanut vapaana pohjolassa. Lapset saivat kysellä Biisonien historiasta eläintenhoitajalta. Oli hienoa kuulla, kuinka sukupuuton partaalta laji on pelastettu ja skansen on ollut omalta osaltaan auttamassa projektissa.

Mini-Skansenissa elävät eläimet pääsevät sekä sisä- että ulkotiloihin. Lapset voivat tutustua muun muassa afrikkalaisiin kääpiövuohiin, minipossuihin, kaneihin, öölantilaisiin kääpiökanoihin, sinisiin ruotsinankkoihin, marsuihin, kissoihin sekä jyrsijöihin, kuten isorottiin, kääpiöhiiriin, rupikonniin, sammakoihin, käärmeisiin, ahveniin ja akvaariokaloihin. Lintuhuoneessa on viiksilurikkeja, ja ulkoalueella tepastelee riikinkukkoja ja kanoja.

Alueella saa kunnon katsauksen toisiin aikoihin. Meidän 8 ja 6 -vuotiaat lapset olivat erittäin kiinnostuneita kuulemaan ja näkemään historiaa. Kysymyksiä satoi ja melkein jokaiseen rakennukseen piti päästä kurkistamaan sisälle. Puujaloilla käveleminen, sekä vanhanajan leikkeihin osallistuminen oli lasten mielestä hauskaa. Monessa rakennuksessa oli henkilökuntaa pukeutuneena ajan henkeen ja kertomassa tuon ajan elämästä.

Skansenilla riittää nähtävää useammalle kerralle ja joka kerta voi oppia uutta. Ihana paikka vierailla lasten kanssa, mutta aikaa kannattaa varata paljon.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram