KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

En tiedä miksi, mutta olen lapsesta saakka haaveillut pääseväni käymään Märketin majakalla. Karu ympäristö, kalliot ja valkopunainen majakka keskellä merta on odottanut tähän päivään asti. Pääsimme vihdoin vierailemaan aivan ainutlaatuisella pikku luodolla keskellä ahvenanmeren tyrskyjä. Saimme kutsun käydä tutustumassa historialliseen Märketin majakkaluotoon ja tuo kokemus oli koskettava. 

En tule varmasti koskaan unohtamaan sitä vapauden tunnetta, kun tuuli hulmusi merellä hiuksiin. Ja ihmeellistä ajan pysähtymistä majakalla, jossa päivämäärällä ja kellolla ei ollut mitään merkitystä. Tai hylkeitä, jotka uteliaina uivat laivan läheisyyteen meitä katsomaan. Märketin luoto on suomen läntisin kohta ja majakka luodolle on rakennettu 1800 luvun loppupuolella, tarkemman kuvauksen majakan historiasta löydät majakkaa nykyisin ylläpitävän suomen majakkaseuran sivuilta.

Meidän retkemme Märketille alkoi Eckeröstä Kärinsundin vierasvenesatamasta josta liikennöidään luodolle tilauskuljetuksella. Jo itse satama on upea nähtävyys vanhoine venevajoineen. Lähtö satamasta viivästyi hieman koska kapteenimme odotteli aamuvarhaisella leivottuja tuoreita kanelipullia sataman leipomosta mukaamme. Laivan kapteenina meillä oli Mats joka kertoili matkan aikana paljon merenkulusta navigoinnista, kalastuksesta ja hylkeistä alueella.  

Matkan puolivaiheilla Mats viittoilikin eräälle luodolle ja kaarsi laivalla luodon taakse jossa saimme nähdä itämeren hylkeitä- mikä kokemus! Meille kaikille tämä oli ensimmäinen kerta kun näimme hylkeitä luonnossa. Hylkeitä näytti kiinnostavan laiva ja ne lähtivät uteliaina uimaan kohti laivaa. Sen minkä innostukseltani pystyin, sain otettua muutaman valokuvan muistoksi tuosta hetkestä.

Märketillä meitä oli vastassa majakkaseuran iloinen miehistö. Miehistö viettää saarella aina viikon kerrallaan ilmojen niin salliessa. Märketillä on aina vähintään kaksi ihmistä paikalla turvallisuussyistä, sillä etenkin kovilla myrskyillä matala luoto saattaa olla vaarallinen paikka. Aallot voivat pyyhkiä koko luodon yli ja silloin on syytä pysytellä sisätiloissa. Miehistö käyttää aikansa majakan kunnostukseen ja alueen ainutlaatuisen luonnon ihailuun. 

Saimme Märketillä opastetun kierroksen sekä kattavan kuvauksen majakan historiasta ja siellä aikoinaan asuneista ihmisistä. Majakalla ei ole enää nykyään niinkään merenkulullista arvoa. Arvo on historiallinen ja nostalginen, eikä aiheetta. Kierroksella saimme nauttia kahvit ja ne tuoreet kanelipullat majakan terasilla. Märketillä käynti oli sekä liikuttava että mahtava kokemus jota voi todella suositella kaikille. 

 

Vierailun lopulla kävimme vielä uimassa luodon laguuneissa joissa merivesi oli ihanan lämmintä. Kerrankin lapset sai valita, käykö Ruotsissa vai Suomessa uimassa, sillä raja kulkee luodon poikka. Tuolla maailman pienimmällä rajasaarella. 

Jos elämä ja lyhyt asuminen majakalla kiehtoo, kannattaa käydä liittymässä majakkaseuran jäseneksi täällä ja lähettää talkoohakemus Märketille. Itse ainakin jäin harkitsemaan ja haaveilemaan.

 

Video, jonka Anni Lehto (@huvikumpu) julkaisi

 

Yhteistyössä: Visit Åland

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla