Kirjoitukset avainsanalla Massatyöt

Painettiin lapsen pieni kädenjälki muistoksi soodataikinaan. Soodataikina toimii erityisen hyvin tässä askartelussa ja pienetkin käden uurteet kopioituvat massaan. Soodataikina on turvallinen, ekologinen ja edullinen vaihtoehto verrattuna kaupan valmiisiin massoihin. Aikaisemmin on tehty soodataikinasta joulukuusenkoristeita ja pieniä lahjapaketin koristeita. Massaa on helppo muotoilla ja sen silkkinen koostumus innostaa muovailemaan. Kuivuneen koristeen voi halutessaan kehystää tai laittaa ripustuslenkillä roikkumaan. Valmista koristetta pitää käsitellä varovasti ja parhaiten se säilyy kehyksissä. 

Soodataikina (n.20 kpl pientä koristetta tai n.4 kpl käsikoristeita)

 • 1dl maissitärkkelystä
 • 2 dl soodaa
 • 1,25 dl vettä
 • Kaulin
 • (halutessasi) Pitsiliina, kuviolautasia tai liinoja muotoiluun, piparkakkumuotteja
 • Puutikku 

Laita maissitärkkelys, sooda ja vesi kattilaan. Sekoita ainekset keskenään ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes taikina kiinteytyy. Siirrä kiinteä taikina kulhoon ja peittele kostealla liinalla. Massa on valmista muotoiltavaksi jäähdyttyään. Kauli soodataikina mielellään muovialustan tai liinan päällä noin 1,5 cm ohueksi levyksi. Paina lapsen käsi tai jalanjälki varovasti taikinan päälle ja tee halutessasi reikä ripustuslenkeille. Anna valmiiden koristeiden kuivua yön yli huoneenlämmössä tai 75 asteessa uunissa noin 1h. 

Soodataikinasta voit muotoilla myös lasinalusten (esim. kastehelmi), pitsiliinojen ja piparkakkumuottejen avulla kuusenkoristeita. Katso ohjeet kuusenkoristeisiin.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeilin syksyllä käsitellä paperisen jauhopussin askartelukaupasta saatavalla betonipastalla ja kokeilu onnistui hyvin. Tällä kertaa vuorossa oli kiviefektin kokeilu. Valmispastan avulla paperipusseista tuli jämäköitä, mutta silti kevyitä. Ruukut kestävät hieman kosteutta, mutta täysin vedenpitävän niistä saa vuoraamalla sisustan muovilla. Sokeripussit ja jauhopussit saivat uuden elämän suloisina kukkaruukkuina. 

(tuotteet saatu sinellistä bloginäkyvyyttä vastaan. Ohjeet myös KK. 8/2017)

Tee näin: Suojaa työpiste roiskeilta. Leikkaa ja taita paperipussi haluamaasi korkeuteen. Maalaa siveltimellä kerros kiviefektimassaa jauhopussin päälle. Anna työn kuivua ja maalaa toinen kerros. Sienellä pyyhkien saat aikaan erilaisia pintoja. Kun työ on täysin kuivunut, tupsuttele pakkauksen sisältämä lasite maalatun pinnan päälle sienellä. Lasite kiinnittää pinnan niin, ettei se pölyä. 

Harmaa pussi on käsitelty betoniefektimassalla ja vaalea kiviefektimassalla. Valmiita askartelupakkauksia myy mm. Sinelli. Pakkauksessa on tarvittavat massat, sienet sekä lasitteet. Massa on varsin riittoisaa ja jo ohut kerros saa aikaan oikeanlaisen pinnan. Kiviefekti tarttuu hyvin lasi, styrox, savi ja pahvipinnoille. Maalasin myös muutaman Sinellistä saatavan pahvisen pikkutalon kiviefektillä ja yksi vanha tarjotin on vielä odottamassa vuoroaan. 

Katso lisää betonimassa askartelusta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meillä jäi ylimääräistä Fimo -massaa tuikkukippojen valmistuksesta ja tehtiin massasta muutama kaulakoru. Pieniä suloisia piparkakkumuotteja on saatavlla vaikka kuinka ja niiden avulla painettiin kaulakorut. Koristeltiin korut lopuksi kaapista löytyvien servettien avulla. 

Tarvikkeet: 

 • valkoista Fimo Basic –massaa
 • kaulin
 • pieniä piparkakkumuotteja
 • veitsi
 • koristeluun; servettejä ja decoupage-lakkaa tai itsetehty seos; Eri Keeperiä 50ml & vettä 50ml

Kauli massa noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Paina korun kuvio piparkakkumuotilla. Maalaa halutessasi valmis koru  akryylimaaleilla ja käsittele servettitekniikalla ja decoupage-lakkalla tai erikeeper -seoksella, jotta pinta ei ime niin paljon likaa. Katso ohje decoupage -tekniikkaan täältä.

Tyttö antoi korut lahjaksi ystävilleen. Näiden valmistus voisi olla kiva ohjelmanumero myös vaikkapa lasten syntymäpäivillä.  Katso ohje syksyisten tuikkukippojen valmistukseen täältä. 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Vinkkinä muuten reikien tekoon (sekä pipareissa että näissä massajutuissa): töki reiät pienellä pillillä tikun sijaan, niin tulee siisti jälki kun reiän sisus leikkautuu pillin sisään.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Betonipastalla saa luotua kauniita pintoja lasiin, styroxiin, paperiin ja saveen. Kokeiltiin ystävän kanssa tehdä betonipastalla muutama maljakko lasipulloihin sekä kippo omenoille vanhasta paperisesta jauhopussista. Viime vuonna tekemäni paperinen tähti muuntui myös betonipastalla erinäköiseksi. 

(tuotteet saatu Sinellistä bloginäkyvyyttä vastaan.) 

Betonipastalla päälystetyt esineet on kevyitä, vaikka näyttävät painavilta. Askartelu on myös mukavan siistiä ja sisätiloissa askartelu sujuu hyvin. Betonipastalla voi päälystää helposti vaikkapa maitotölkin lyhdyksi & maljakoksi tai paperiset joulukoristeet uusiksi. Lasipullosta voit jättää vaikkapa osan ilman betonia, kuten tässä isossa lasipullossa. Keveytensä ansiosta tämän tähden voi silti laittaa ikkunalle roikkumaan. 

Tee näin; 

 • Suojaa työpiste 
 • Sekoita betonipasta ja maalaa sillä ohut kerros haluamasi esineen päälle. Anna työn kuivua
 • Maalaa toinen kerros betonipastaa esimerkiksi lastaa apuna käyttäen. Erilaisia pintoja voit tehdä siveltimellä tai paketin mukana tulleella sienellä.  
 • Kun työ on kuivunut hiero pinta hiomapaperilla. Me jätettiin nämä työt rosoisiksi ihan tarkotuksella. Harjaa hiomapöly pois.
 • Ravista pikkupurkin lasite hyvin ja lisää lasitteita sienellä esineen pintaan. Anna kuivua. 

Katso ohje paperitähden valmistukseen täältä. 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram