
Meidän yhteinen harrastus lasten kanssa on leipominen. Vaikka lopulta koko keittiö on jauhopölyn peitossa ja tiskiallas täynnä kuppeja, niin näitä yhteisiä hetkiä ei voita mikään. Meidän on pitänyt leipoa perinteisiä karjalanpiirakoita monet kerrat, mutta puuha on jäänyt aina odottamaan seuraavaan kertaan. Vaikka meistä ei ihan vielä maailman parhaita karjalanpiirakan rypyttäjiä tullutkaan, niin silti lopputulos oli herkullinen. Ehkä ensi kerralla osataan taas jo vähän paremmin. Saatiin muutama vinkki piirakoiden paistamiseen mummolta ja koitettiin leipoa piirakat mahdollisimman hyvin perinteitä kunnioittaen.
Karjalanpiirakat
Kuori
- 2 dl vettä
- 2 1/2 dl ruisjauhoja
- 2 1/2 dl vehnä.jauhoja (hienoja)
- 1 tl suolaa
- 1 rkl öljyä
Täyte
- riisipuuroa
Voiteluun
- 3 dl maitoa
- 3 rkl voita
Kuori: Sekoita veteen suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikina käsin notkeaksi ja leivo pitkiksi tangoiksi. Jaa tangot n.20 yhtä suureen osaan. Muotoile pyöreiksi litteiksi letuiksi. Pinoa pyöreät letut pöydälle. Muista jauhottaa lettujen välit, etteivät ne tartu toisiinsa. Kauli pyöreistä letuista ohuita soikean mallisia piirakan kuoria ja pinoa jälleen. Levitä täyte kuorelle ja rypytä piirakan reunat tiheästi käsin.Ripottele suoraan pellille ruisjauhoja ja lado piirakat pellille. Paista kiertoilmalla 250-asteisessa uunissa n.10 minuuttia.
Sulata kattilassa 3rkl voita ja lisää siihen 3dl maitoa, lämmitä maito voi seos. Kasta piirakat maito voi seoksessa ja nostele kulhoon vetäytymään. Piirakat saavat vetäytyä n.30min.
Katso myös resepti pataleipään.