Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Joulukuun herkutteluiden jälkeen oli käännettävä ruokailutottumuksia taas hieman terveellisempään suuntaan. Tammikuussa moni katsastaa omia elämäntapojaan ja tänä vuonna minäkin hyppäsin tuohon veneeseen mukaan. Olen aina vähän naureskellut tammikuun ruuhkaisille jumppasaleille ja terveyshömpötykselle, sillä yleensä helmikuussa ne kummatkin on jo unohdettu juttu.

Mutta parempi joskus, kun ei milloinkaan ja lupauduin minäkin sokerittomaan tammikuun -haasteeseen mukaan.  Jo viikossa olen huomannut, kuinka paljon sitä tulee herkuteltua ihan huomaamattakin. Vaikea raskaus ja sektio piti pitkään pois jumppasaleilta, mutta nyt puolen vuoden jälkeen ei ole esteitä liikkumisellekaan. 

Vauvalle tehdään paljon soseita ja samalla voi helposti tehdä erilaisia sosekeittoja koko perheelle.  Rakas harrastus leipominen jatkuu varmasti, mutta nyt tammikuun ajan leivotaan hieman terveellisempiä herkkuja.  Siemennäkkileipää olen tehnyt monta kertaa, mutta tämä resepti on paras ja niin helppo. Valmiita siemensekoitus -pusseja, pellavansiemenrouhetta ja maissijauhoja löytyy aina kaapista tätä näkkileipää varten. Reseptissä siemeniä, vettä ja maissijauhoja tulee saman verran. 

Pellillinen siemennäkkileipää 

  • 2 ½ dl maissijauhoja
  • 2 ½ dl siemeniä (valmis siemensekoituspussi tai auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä, pinjansiemeniä, seesaminsiemeniä).
  • 2½ dl kiehuvaa vettä
  • ½ dl öljyä
  • sormisuolaa  

Lämmitä uuni 150°C (kiertoilma). Sekoita jauhot ja siemenet kulhossa. Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle. Laita käsi muovipussin sisään ja tasoita massa mahdollisimman ohueksi pellille. Sirottele taikinan päälle sormisuola ja paista uunin keskitasolla n. 1 h. Anna näkkileivän jäähtyä ja leikkaa sopiviksi paloiksi. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Poiminta
Ihanan oloinen resepti!

Fudge kuuluu ehdottomasti tämän perheen suosikkimakeisiin ja itsetehtynä se on entistä parempaa. Nämä herkut tekee myös nopeaa. Kardemumman tilalle voi laittaa halutessaan vaikkapa vaniliinisokeria. Myös toffeeta, omar-rockyroadia ja maapähkinävoifudgea tehtiin joulun aikaan. 

Tämä ohje on meidän yhdestä suosikkireseptikirjasta; Itse tehdyt lahjat 100 ohjetta (Alison Walker). 

Kahvi-kardemummafudge valmistus 20 min, keittoaika 30 min, n. 35 kpl

  • 8 1/4 dl sokeria
  • 1 3/4 dl vettä
  • 1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
  • 100 g voita
  • 2 tl pikakahvijauhetta & 1 rkl kuumaa vettä
  • 1 tl jauhettua kardemummaa

voitele 13 x 18 cm:n tarttumaton vuoka voilla. Valuta kylmää vettä tiskialtaaseen tai isoon vatiin. Lämmitä kaikkia aineksia kardemummarouhetta lukuun ottamatta paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on täysin liuennut. Varmista, että kaikki sokerikiteet ovat sulaneet, muuten fudgesta ei tule sileää. Pyyhi kattilan reunoja veteen kostutetulla pullasudila. Jos reunoille jää vähänkin kiteitä, ne voivat kiteyttää koko seoksen. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä, kunnes se on 116-asteista (pehmeä palloaste). Ellei sinulla ole sokerilämpömittaria, pudota teelusikallinen kylmään veteen. Kun poimit massan vedestä, siitä pitäisi muodostua pehmeä pallo, joka latistuu muutamassa sekunnissa. Kasta kattila pohja heti kylmään veteen, jotta kiehuminen loppuu. Siirrä kattila työtasolle ja anna seistä pari minuuttia. Sekoita sitten kardemummajauhe joukkoon puulusikalla. Jatka sekoittamista, kunnes massa alkaa muuttua rakeiseksi ja jäykistyä (tunnet koostumuksen puulusikkaa vasten), ja kaada sitten se voideltuun vuokaan. Kun massa on lämmintä, viillä sen pinta neliöiksi. Kun massa on täysin jäähtynyt, leikkaa se neliöiksi. Kahvi-kardemummafudge säilyy kuukauden tiiviissä rasiassa kerrokset voipaperilla eroteltuina.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lapset rakastaa näitä karkkitankoja kuumaan kaakaoon sulatettuna. Aikaisempina vuosina on ostettu kaupasta valmiina karkkitangot, kunnes löysin ohjeen näihin reseptikirjasta. Karkkitangot tekee helposti itse. Itsetehdyt karkkitangot on tosin pehmeämpiä verrattuna kaupan valmiisiin, mutta piparminttuaromi ja sitruunamehu antaa niihin oikean maun.

Karkkitangot (n.16 kpl) 

  • 7 1/2 dl tomusokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 ison munan valkuainen kevyesti vatkattuna
  • 1/2 tl piparminttuaromia
  • punaista pastaväriä

Sekoita tomusokeriin sitruunamehu ja lisää munanvalkuaista vähän kerrallaan sen verran, että seos on sopivan jäykkää. Mausta piparminttuaromilla. Jaa massa kahteen osaan. Lisää toiseen niistä hieman punaista pastaväriä cocktailtikulla ja vaivaa hyvin, kunnes massa on tasaisen punaista. Muotoile molemmista massoista halkaisijaltaan 3-4 cm:n kokoisia palloja. Pyörittele palloista pötköjä ja kiedo aina yksi valkoinen ja yksi punainen pötkö yhteen. Pyörittele kevyesti, jotta pötköt tarttuvat toisiinsa ja saumat tasoittuvat. Leikkaa tangot kahtia. Taivuta tankojen toinen pää kävelykepin muotoon, siisti tarvittaessa ja anna kuivua täysin leivinpaperilla. Karkkitangot säilyvät kuukauden tiiviissä rasiassa tai suljetussa pakkauksessa.  (kirjasta; itse tehdyt lahjat 100 ohjetta, Alison Walker)

Katso myös resepti itsetehtyyn fudgeen ja toffeeseen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö- Orkla Foods

Meillä on tapana juhlia joulua isolla porukalla suvun kesken. Me aikuiset ei anneta toinen toisillemme lahjoja, vaan jokainen tuo jotain itsetehtyä herkkua joulupöytään. Lahja on ollut lupa antaa toiselle aikuiselle vain siinä tapauksessa, jos se on jotain itsetehtyä.

Koska muistettavia lapsia riittää suvussa jo niin monta, tämä on ollut meille toimiva tapa jo pitkään. Perinteinen joulupöytä on usein täynnä toinen toistaan herkullisempia ruokia ja yhdessä on myös kiva miettiä etukäteen, mitä kukakin tekee. Mitä enemmän porukkaa, sitä enemmän myös juhlapöytä pullistelee herkkuja. 

Sillit ja kalat kuuluvat meidän joulupöytään ja siksi tämä valmiiksi pilkotut Ahti Matjes -sillikuutiot olivat iloinen yllätys. Päätin kokeilla valmistaa siitä uudenlaista sillikaviaaria, jonka valmistaa 5 minuutissa. Veljeni teki viime vuonna herkullista saaristolaisleipää joulupöytään, jonka ajattelin sopivan erinomaisesti tämän sillikaviaarin kanssa. Katso resepti 5 minuutin sillikaviaariin täältä.

Koska sillit on valmiiksi pilkottu, eikä niitä tarvinnut edes liottaa- sillikaviaari valmistui hetkessä. Valmiin sillikaviaarin laitoin lasiseen hillopurkkiin, jonka koristelin jouluiseen tyyliin. Yön yli muhinut saaristolaisleipä sopi täydellisesti sillikaviaarin kanssa. Ja yhdessä saaristolaisleipä ja sillikaviaari on varmasti myös oiva jouluvieminen muille tuttaville. Katso resepti herkulliseen ja helpoista helppoimpaan saaristolaisleipään täältä. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa. Huvikummussa asustaa myös remppataitoinen mies, kolme lasta, Lilli-kissa ja Ransu-koira. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram