
Syreenit ovat nyt kauneimmillaan ja valmistettiin niiden terälehdistä herkullista sokeria. Ne antavat hienon maun sokerille ja tuovat leivonnaisiin erityisen makeuden. Erilaisia syötäviä kukkia voi hyvin kuivattaa kuivurissa, mutta koska meillä ei sellaista ole, kuivatettiin kukat kiertoilmauunissa. Syreeninkukat voi hyvin kuivattaa myös huoneenlämmössä leivinpaperin päällä, mutta kiertoilmauunissa ne kuivuvat kuitenkin jo muutamassa tunnissa. Kukkia voi kuivattaa ja käyttää myös sellaisinaan vaikkapa leivonnaisiin, mutta sokeriin syreeni antaa erityisen maun. Tänä kesänä haluan kuivattaa myös muita syötäviä kukkia ja yrttejä. Seuraavaksi on ruusunterälehtien ja laventelin vuoro.
Tee näin:
Kerää muutama nippu syreeninoksia. (Muista maanomistajan lupa.) Nypi syreeninkukat leivinpaperin päälle. Aseta leivinpaperi uuniritilälle ja paista uunin keskiosassa 50 asteessa n.2 h. Jäähdytä kukat ja asettele purkkiin ne sokerin kanssa vuoronperään. Säilytä sokeri tiiviissä purkissa, viileässä ja varo suoraa auringonvaloa. Kukat voit laittaa sokerin sekaan myös sellaisinaan ilman kuivaamista. Silloin on tärkeää, että sokeri on purkissa ilman kantta siihen asti, kun terälehdet ovat kuivuneet kunnolla.
Katso ohje myös kuusenkerkkäsiirappiin.